Jun 30, 2010

KETUA PENGARAH PERKHIDMATAN AWAM YANG BARU.....


Memperkenalkan boss baru yang kacak bergaya kepada semua penjawat awam yer...

Nama : Dato' Sri Abu Bakar b. Hj Abdullah
Asal : Yan, Kedah
Umur : 55 tahun
Taraf Perkahwinan : Berkahwin, 4 orang anak.

YBhg. Dato' Sri sebelum ni pernah berkhidmat sebagai Ketua Setiausaha di Kementerian Pertahanan (MINDEF).

AKULAH CINDRALELA

SERIOUSLY harini aku rasa cam nak rebah... Datang pagi ke opis, lom sempat aku letak handbag, bos dah potpetpotpet...... Neysa takder, dah pergi Marriot awal2 utk preparation malam ni.

Kol 9, aku kena turun gi Auditorium, practise sebagai pemegang dulang di Raja yang tak seberapa glamor pun (dengan memakai baju korporat yang berharga RM500 sepasang tuh). Then berlari balik naik ke atas, sebab Neysa mintak aturcara pentadbiran yang tak cukup sebab semua AJK konti pemalas nak print their own copy. Masa tu kepala aku terus NGAP!!!! Adooiiiyai.... berpusing-pusing rasenyer...

Aku saspek aku ni dah kena darah tinggi... Sebab rasa stress sungguh pagi ni... lari sana, lari sini...

Penat.. Penat....

Dan aku rasa bertambah stress bila dapat memo dari BK yang aku kena pergi PTD Assessment Centre kat IKWAS, Johor esok!!!! Macam dem!!!!! Korang soh aku pergi esok, harini baru nak bagi memo????? Buat keja lembap cam siput la weih!!!!! Dah la sain memo menipu, siap back date sehari sebelum, padahal memo baru buat pagi tadi (kan? kan?). Memang padan la korang dok kat pool weh... Lembab!!!

Malam kang, lepas majlis petang ni aku kne berlari seperti Cindralela (Cinderella versi Putrajaya) ke Marriot Putrajaya lak, bertukar profession jadi Liason Officer. Apakah standard aku ni hanya sebagai pemegang dulang dan LO jer? Cisss...

Hah... Kepala aku masih tingtong... dan berpusing-pusing.... peningnyaaa....esok nak kne gi IKWAS lak.. Huwaaaaa!!!!

Jun 25, 2010

DUIT OH DUIT...

RM, USD, POUND, RUPIAH.

Whatever the name is, we do understand it was a very valuable piece of paper. But we can't get enough of it. Gaji berjuta pun masih rasa sikit.

Alkisah semalam semua pekerja gomen telah pun dapat gaji masing-masing. Dan semua berpusu-pusu untuk mencucuk dinding ajaib itu (mesin ATM lah!). Tak ketinggalan aku.

Tapi tu bukanlah ceritanya. Aku nak bercerita. Cukupkah gaji kita dengan keadaan harga barang yang maha mahal ni??? Tadi tengahari aku pergi membeli barang dapur kat Mydin. Amik itu, itu,ini, 39 item total semua RM274.36. Huh. Aku beli barang keperluan, bukan barang kehendak nafsu. Tu pun dah cecah RM300???? Tu beli kat Mydin, kalau kat tempat lain??? Huh. Mahal cam haremm...

Hidup di bandar sememangnya memerlukan gaji yang tinggi (JPA sila ambil perhatian). Sape kata gaji sekarang cukup untuk hidup? Tak caya jom usha...

SENARAI PERBELANJAAN BULANAN KAK TIPAH
Sewa umah                                                                         = RM400
Bil air                                                                                  = RM10
Bil elektrik                                                                        = RM70    
Bil henpon                                                                          = RM100
Bil ASTRO                                                                         = RM70
Duit kereta                                                                        = RM700
Minyak kete                                                                      = RM200
Hutang PTPTN                                                                 = RM200
Hutang kawin                                                                    = RM200
Yuran sekolah anak                                                          = RM200
Pampers + susu anak                                                       = RM700
Barang dapur                                                                     = RM300
Bagi kat mak                                                                      = RM200
Hutang kad kredit                                                             = RM150
Insurans anak                                                                    = RM100
Simpan duit untuk renew insurans kete/roadtax        = RM100
JUMLAH                                                                           = RM3720.00

  • Tiga ribu lebih?????
  • Umah dok kat kuarters, kalau sewa luar lagi mahal
  • Bil henpon termurah dalam sejarah. Sebab dah kawen. Masa belum kawen bil cecah sampai 3-4 ratus
  • Kete kne besar. barang anak jer dah 3/4 kete kalau balik kampung
  • Hujung minggu gi jenjalan.
  • Anak dok kat TASKA. Paling murah dah tu RM200. Kalau Mak Munah jaga dia amik RM250.
Jadi gaji minimum rakyat Malaysia ni patutnya RM4000 baru leh merasa senang. Hrmm.... Tapi tak jugak, makin banyak gaji, makin galak la tambah hutang kan.... Cuba kita tolak mende yang tak perlu....

SENARAI PERBELANJAAN BULANAN KAK TIPAH                                           

Sewa umah                                                                                                    = RM400
Bil air                                                                                                            = RM10
Bil elektrik   = RM70                                                                       (takyah pakai aircond)
Bil elektrik                                                                                                     = RM30
Bil henpon                                                                                                      = RM100
Bil ASTRO = RM70             (tak payah pakai ASTRO. Siaran pun banyak ulang je kan)
Duit kereta = RM700                                                                    (tukar kete kecik sikit)
Duit kete                                                                                = RM400 (kete Kancil jer)
Minyak kete = RM200    (kalau RM50 seminggu, cuba jadikan RM50 untuk dua minggu)
Minyak kete                                                                                                    = RM100
Hutang PTPTN                                                                                               = RM200
Hutang kawin                                                                                                  = RM200
Yuran sekolah anak  = RM200                            (hantar jer kat mak mintak tolong jaga) 
Pampers + susu anak = RM700                                 (susukan anak dengan susu badan)
Pampers anak = RM200                                                                (pakai je lampin kain)
Barang dapur                                                                                                  = RM300
Bagi kat mak                                                                                                   = RM200
Hutang kad kredit                                                                                            = RM150
Insurans anak                                                                                                   = RM100
Simpan duit untuk renew insurans kete/roadtax = RM100 (kete kecik, insurans tak mahal)
Simpan duit untuk renew insurans kete/roadtax                                                    = RM50
                                                                                             JUMLAH = RM2,240.00

I think it's about time to review our spending budget ;)

APAKAH KERJAKU YANG SEBENARNYA???

Ahah... Setelah abis semua bala malapetaka Kajian Separuh Penggal, datang lagi satu perintah agung...

Majlis To Sir With Love, a.k.a. Majlis Penghargaan Tan Sri KPPA yang akan berlangsung pada 30 Jun 2010 kat Hotel Marriot Putrajaya.

Tugas dak-dak sektor aku adalah sebagai pengurus kepada lantai hotel, a.k.a floor manager. Dem.... setelah meneliti semula senarai tugas aku dalam fail meja, ternyata tugas ini adlaah dibawah perkara/ tugasan yang terakhir sekali, yang berbunyi:

"...Tugas-tugas yang di arahkan dari masa ke semasa..."

Ahah.. Sounds very tricky kan?

Dok kat BKP ni memang tak terlepas dari event management. Tahun lepas kiteorg dak-dak gred 41 nyer projek adalah Malam Gema Puisi. Kami gred 41 yang beberapa kerat ni lah terkontang kanting diberi mandat untuk handle event Jabatan. Later aku akan update pasal Malam Gema Puisi tu dan share link kat sini. (buat sementara ni belum ada lagi). dan alhamdullilah, Tan Sri KPPA sangat happy dengan malam tu... (mana tidaknyer, ada Kopratasa). Dan sekali lagi Kopratasa akan dijemput untuk Malam To Sir, With Love ni...

Berbalik kepada tugas untuk Malam To Sir With Love. Aku kena standby kat JPA untuk majlis petang (majlis last kopek Tan Sri KPPA - majlis shud be starting lepas jam 5.30 petang la kan, sebab nak tunggu Tan Sri punch out for the last time) dan memegang jawatan bertaraf tetap tanpa pencen iaitu Pemegang Dulang Di Raja. Lantas selepas majlis aku kena berkejar pulak ke Marriot sebab majlis To Sir With Love akan bermula seawal jam 8.00 malam... Selain jawatan Pemegang Dulang Di Raja, aku gak kena standby dan pantau sandangan Dato' Sri KPPA yang baru, Dato' Sri Abu Bakar bin Hj. Abdullah dan staff yang diangkut bersekali dari MINDEF. Bos dah kalut-kalut, mesti sandang diaorang sume before 7.00 pagi 1 Julai 2010. Huh.

Macam haremmm kan...

Jun 24, 2010

I AM GLEEFULLY ADDICTED!


Yer... Tajuk diatas merupakan confession... Aku sangat, sangat, sangat suka GLEE. Tak kiralah Sue Slyvester cakap "GLEE is the other word for loser..." ke ape ke (Sue Slyvester tu jaki. Pegidah!!!).... Aku tetap suka GLEE.

Jun 17, 2010

SHE SELL HER OWN BREASTMILK???

 Ni antara perosak ummah ni..kalau baby lain minum susu dia kan dah jadi ibu susuan tu... 

Lagi kelakar kalau dia sibuk jual breastmilk dan anak dia sendiri minum susu lembu. Heh!

MEETING OH MEETING

Entri ni adalah rentetan daripada Entri bosan lalalala...

Jun 15, 2010

GREENISH TV SCREEN, ANYONE???

Last few days my TV screen turns to be greenish and definitely I don't have to find what's wrong with 'em.

ENTRI BOSAN LALALA...

Huhu.. Lama sungguh aku tak mengupdate belog ini.. Banyak mende yang aku nak tulis, tapi hidup aku sejak 2,3 minggu ni dihantui dengan slide presentation dan kertas kajian yang nak dibentang esok di Seminar Perancangan Strategik (SPS) Bahagian di Renaissance, Melaka.

Jun 7, 2010

KUMPULAN DARAH DAN DIET - APE KENA MENGENA?

Hurm... sure korang tak pernah terlepas dari percubaan menguruskan badan secara ekstrem kan? Berlapar sampai menggulungkan badan cam ulat gonggok kena sepak sebab kena gastrik (sape soh korang tak makan???)

Jun 5, 2010

TERLAMPAU LAGI MELAMPAU

Korang pernah tengok kan ada sesetengah orang suka sangat tengok muka sendiri dalam kamera? Orang macam ni kadang-kadang naik syok bila nampak muka sendiri kena rakam... Hah! Jom tengok.... Aksi-aksi terlampau lagi melampau.... (sila pastikan bos anda takde kat belakang)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Why Do I Need Supplement?