Feb 10, 2015

Us and Autisme Spectrum Disorder (ASD)

Bismillahirrahmanirrahim...

Segala puji bagi Allah.

Austisme Spectrum Disorder. ASD. Austisme. Anak OKU. Learning Disabilities.

Tak pernah terfikir bahawa kami telah dikurniakan anak syurga enam tahun lalu.

3 Februari lalu, Adwa, putera sulung kami telah didiagnos mempunyai ASD (Mild Autisme).

Kami redha, dan menerima dengan hati terbuka. Begitu juga keluarga.

Seawal tergerak hati mahu dapatkan further assessment untuk Adwa, kami sudah bersedia untuk menerima seandainya dia disahkan ASD.

Austisme is not about awereness only. It is more about acceptance.

Jadi jika tengah makan ke, jalan2 kat shopping complex dan korang nampak budak yang tak boleh nak dikawal, yang jerit-jerit, pukul2 mak ayah dia, guling-guling, atau ada yang datang rumah korang dok panjat sana sini, SILA SET DALAM KEPALA yang budak itu special, jadi instead of mengata mak bapak dia tak reti jaga, tolong lah put awareness dan accept yg budak tu 'istimewa'.

Jadi, bila Adwa dah disahkan ada ASD, dan disyorkan untuk jalani Speech Therapy (ST) dan Occupational Therapy (OT).

Kami prefer ke PPUKM, Cheras di bawah Child Development Centre (CDC).

Tapi, queuenya panjang mak aih... Appointment Adwa dapat bulan Oktober 2015... Tahun depan Adwa dah nak darjah satu.. camno?

Tak apa... Kami ikhtiar opsyen lain.

Jan 22, 2015

3rd Molar Removed

The surgery was done on January 14th and todate, I'm still in pain. Yup. 8th day post surgery and I'm still on my painkiller. Dah tua.. recovery may takes time lah kan. Puih. Hehe..

The surgery was performed at Klinik Kesihatan Putrajaya (I was informed it was supposedly done in Pakar Bedah Mulut, HPJ???). Sib baiklah 3rd molar ado kiri kanan jek. Kiri dah buang tahun 2007. Now kanan lak and the pain was like nak tumbuk muka orang. Kahkah. 

First two days I can't barely talk, eat or do anything besides sleeping all day long with ice pack on my face. Minum susu ajelah. And I lose 2kgs yabedabeduuu.. I was given 3 days MC (mana cukup, 8 hari pun sakit lagi weh) but on my second day dah mengada nak berkepit with husband sana sini.

Yesterday went back to clinic for STO, and the lobang was big as a size of a pea. Whoaaa.. Tried to sip air sejuk and i can feel the sharp pain (read, as you have a sensitive tooth) the moment that air sejuk masuk dalam lubang tu pergh.

OK serik dah to perform any dental surgery. Kthanxbai.

Oct 22, 2014

Pertemuan dengan sorang ahkak WAHM pada satu pagi...

"Dik... kau ni dah bape orang anak?"

"3 orang dah kak.. Ngape?"

"Ish badan kau macam blom penah beranak. Kau memang makan jamu ke dik?"

"Tak la... togak ayor kosong je 3 liter sehari..."

Hahaha cliche kan jawapan. Minum ayor mungkin boleh buatkan badan mcm tong dram jadi badan hourglass. Kihkih.

Jumpe dia memang nak beli jamu pun. Haha. Aku memang anti-jamu. Tapi lepas anak 3 ni alignment badan ada sikit lari. Mau adjust banyak susah. Haha. Dengan amik depo jab lagi maka jarum penimbang asyik dok tunjuk angka samaaaaa je. Maka aku nak cuba la jamu. Nengok pelakon Indon lawo je kan sebab makan jamu. Beli ngan dia tros dia lantik aku jd agen dia.

Apsal tak lantik jadi duta produk je kehkeh.

Jamu cap apa nanti aku bitau kalau kesan dia ummph!

Oh ya. Ada kelulusan KKM ya.

Sep 16, 2014

Kusinero Cinta

Blaja culinary sampai ke Ostolia.... Balik masak megi je?

Aku pun bleh jadik chef gitu.

Nak masak 1 lauk pun gugel.

Haha...

Dah lama kawin xmaster 1 dish pun lagi.

Kalau xgugel, bukak buku. Tsk Tsk -_-
"Aku... Bukanlah seorang perwira...
Gagah menghunus senjata..
Namun hati rela berjuang
Walau dengan cara sendiri
Demi cinta ini...."

Betul la...

Selamat Hari Malaysia!
Ape last entry eh? hahaha... tutup jelah blog ni ekeke

Jul 7, 2014

Berpantang : Kamus Aku Sendiri

Haaa... Tajuk memang macam gampang. Hahaha... Apa maksud berpantang bagi korang semua?

Aku rasa tempoh berpantang ni lebih pada self torturing. Kau kena pakai bengkung ketat ya amat. Tepek segala macam herba kat badan kau. Telan segala jamu ngan akar kayu nak bagi ketat sendat dan badan kau hot macam..... (isi sendiri).

Ada 3 kategori berpantang ni,

A) Strict ikut semua pantang larang nenek moyang. Ikut je do's and don'ts  yang mak korang cakap.
B) Err... 50/50 la.. Yang tak logik tak yah ikut.
C) Memang korang xberpantang. Pantang nampak ada la kehkeh.

Korang mesti pernah terbaca fakta yang pompuan bersalin mengalami kesakitan bersamaan 20 tulang yang dipatahkan serentak.

Kalau kau orang tanya aku betul ke sakit beranak macam tu? Jawapan aku, ENTAHLAH. Mak tak pernah patah tulang nok. Tak tau la sakit patah tulang kuasa dua puluh tu macammana sakitnya.

Kepada yang belum pernah beranak, tak payah la kau cuba nak bayangkan atau buat simulasi sakit beranak utk self preparation.

Sebab sakit beranak tu adalah kesakitan yang kau tak pernah rasa seumur hidup kau. Kalau kau datang bulan pun kau senggugut tahap guling hindustan, sakit beranak tu lagi sakit berganda2 hoi.. Kalau kau ada 'membela', konpem hantu tu tros cabut lari dari badan kau.

Buat yang dah merasa sakit beranak, agak2 kau orang ingat lagi x macammana sakitnya? Yang baru beranak macam aku mesti trauma lagi sebab still ingat mcm mana korang turn into a monster kat labor room kan? Haha. Tak pe... Ingat satu je...

SAKIT YANG PALING MENYAKITKAN ADALAH KETIKA MALAIKAT IZRAIL MENCABUT NYAWA KITA

Jadi fikirkanlah... Sakit beranak pun dah terpekik terlolong... Macammana pulak keadaan kita masa sakaratul maut nanti... Masya Allah...

Apa rejim berpantang korang eh? Aku ni jenis ada langgar jugak la pantang tu haha...

1. Mengurut
Haa.. Mengurut ni memang aku suka. Kalau tak berpantang pun aku selalu gak ngurut. Tukang urut aku bidan termasyhur sebab dari merata tempat semua dok pakat cari dia. Nama dia Makcik Sal. Rumah dia area Kem Wardieburn kat Setapak nun. Aku mengurut ngan dia dah lama. Dari zaman anak dara sampai la sekarang. Kes nya sebab aku jatuh tangga zaman sekolah dlu. Dia urut memang best. Aku ni badan agak pantang kalau orang urut xbetul, aku demam terus. So far Makcik Sal urut memang best. Kalau korang nak contact no meh bagi emel ka no enpon ka kat komen bawah. Nanti aku bagi.

Mengurut + tungku + mandi baby Makcik Sal amik RM100. Tapi harga ni harga bulan lepas. Ni barang naik harga naik la kot ehehe.. Lg satu kalau nak ngurut ngan dia kena call dulu.

2. Param + pilis
Eeeee... Aku paling benci bau menatang param pilis ni. Busuk! Tapi disebabkan aku kali ni berazam (puih!) nak hot macam Luna Maya maka layankan je lah. Sebelum beranak pun aku beria beli param pilis last2 aku xpakai pung. Kehkeh... Anak aku tengok siap buat muka geli lagi.

3. Bertungku
Bertungku adalah nikmat semesta alam sampai tengah bertungku tu aku bleh doze off. Hahaha.. Azabnya cuma kemalasan nak gi bako tungku tu jek ehehe..

4. Berbengkung
Aku declare berbengkung adalah salah satu bentuk torture mental dan fizikal kepada isteri-isteri selepas melahirkan.

Kenapa aku kata ia adalah salah satu bentuk torture mental? Sebab isteri risau saiz pinggang makin bertambah. Kalau masa anak dara saiz pinggang 24, lepas beranak satu jadi 28, tak sempat nak balik saiz 24 dah ngandung lagi. Bila beranak dah jadi saiz 32. Belum sempat kecut ke saiz 24, beranak lagi. Ditambah dengan risaukan kenakalan suami menjeling manja body anak2 dara kat soping complex, membuatkan isteri tertekan dan berusaha nak balik ke saiz 24. Torture dari segi fizikal memang jelas la. Ikat bengkung ketat ketat sampaikan aku berjalan pun dah kalah orang jepun pakai kimono. Ikat ketat ketat tu sakit tau dak? Beauty is pain. Tapi bila lama-lama pakai jadi sedap pulak.

Aku tengok orang lelaki takdak pun sibuk nak berbengkung segala walaupun perut dia ngalahkan bini dia yang bunting 5 bulan. Tu la.. Sebab korang tak cuci mata tengok badan lelaki ketak-ketak perut macam papan cuci baju. So asben korang tak rasa tercabar.  cuba sekali sekala beli majalah Maskulin. Pastu tunjuk kat suami

"Abang.. Sexy la model ni.. Tengok perut dia macam choc bar gitu"

Kalau dia sayang kau konpem esoknya laki kau menggelupur cari barut ke atau singlet yang claim boleh kempiskan perut tu. Haha.



5. Slimming product
Kau tak pakai slimming cream, tak amik jamu ke ubat lepas beranak segala kau memang penipu. Kau jangan cakap ngan aku kau berdiri depan cermin lepas mandi dengan pakai bra dan spender, kau cakap kat diri kau sendiri "Body aku hot.."

Aku segala macam krim slim aku tepek lepas tu bengkung lagi. Kau nampak tak macam mana seksanya nak jadi pempuan hot?? Kau ingat perempuan hot macam Luna Maya, Emma Maembong, Siti Saleha, Anzalna, diaorang tu takde buat mende2 ekstrem dan menyakitkan untuk jadi lawo ke? Hari-hari aku termenung depan cermin tengok badan aku macam badak air dengan perut yang boleh buat kipas diri sendiri ni. Sadis tau dak? Hahaha.. Lagi sadis bila check up sebulan Adra haritu, aku baru turun 10kg. Gampang betul. Aku belum dapat pun weight aku sebelum ngandungkan Adra, apatah lagi nak dapat balik weight masa anak dara.

Walaupun aku blom boleh puasa, aku mula la kerja gila aku. Nasik makan 3 suap jek. Tahan lapo macam orang puasa. Aku memang target aku nak turun sampai 55kg. Serius. 55kg. Azab pun azab la. Saham kena jaga. Haha..

6. Sembelit
OK aku memang ada masalah sembelit kalau beranak. Time Aaryan dulu 3 hari lepas beranak baru buang air. Kali ni, 4 hari. Azabbbb.... Tapi biasa lah dah tau ada masalah sembelit, sebelum beranak aku dah beli enema (boleh cari kat Watson. Sekotak RM2 ada 2 enema. Masukkan ikut dubur dan picit. Sila buat dalam toilet sebab takut keciciran nanti. Kihkih). Dan amik Shaklee Ostematrix sebelum tido ye.

7. Perineum tear
Ouch! Kali ni aku 1st degree tear tapi lambat baik dr yang lepas. Nape ntah. Harini dah 35 hari tapi benang belum reput.

Tempat jahitan memang akan membengkak lepas 2 or 3 hari korang bersalin. So nak kurangkan bengkak aku larutkan Epsom Salt (boleh beli kat farmasi gak dalam RM5+) dengan air suam lepas tu cuci tuut korang. Buat tiap kali buang air.

8. Bengkak susu
Nangis. Nangis. Aku demam masa hari ke 7 lepas bersalin. Aku ibgatkan sebab bentan kena hujan masa hari 3 lepas bersalin. Tapi memang sakit la bengkak susunya. Pam pun tak jalan. Best solution is kena marmet. Dan suruh baby nyusu tiap-tiap jam.

9. Mandi herba
Masa berpantang jangan mandi air sejuk. Nanti bisa satu badan. Aku mandi air suam + herba. Beli je. Dan siap dalam sachet macam teh. Aku pakai herba yang ada dalam set Anugerah dengan Tanamera. Best. Letak air suam dalam baldi pastu letak je herba tu. Heaven.

10. Tempoh berpantang
Ada yang 40 hari. Ada yang 44 hari. Ada yang 100 hari. Depends la. Macam aku cakap tadi, ilmu berpantang ni turun temurun.  Selalunya apa yang korang praktikkan tu dipraktikkan oleh mak-mak korang dulu. Jadi kalau korang jenis moden tak ikut sangat pantang larang tu, caye la esok anak-anak korang pun akan ikut.

Dalam tempoh berpantang tak boleh keluar rumah. Tapi aku memang kaki rayap. Rasa klaustrophobic duduk berkurung dalam rumah kalau xdapat klua 44 hari. Kali ni hari ke 35 aku dah langgar pantang. Tak boleh tahan. Bahana nya kaki aku sakit sebelah. Nampak tak kenapa orang tua-tua tak bagi keluar rumah? Degil. Padan muka.

11. Bertangas
OK teknik ni aku baru tahu masa bersalinkan Aaryan. Tu pun sebab aku mengesyaki diri aku ada sedikit prolaps akibat melanggar tempoh berpantang (baru 35 hari pi shopping baju raya kat Jakel). Padan muka aku.

Bertangas ni katenye nak kecutkan rahim, menaikkan semula peranakan, membuang darah-darah kotor yang tak abis keluar dan hilangkan bau dan gatal-gatal tuut korang. So rajin-rajin la buat ye?

Bertangas ni ada 2 kekdah. Tangas kering dan tangas basah. Aku suka tangas basah sebab dia macam 2 in 1 conditioner gitu.

A. Tangas basah
Kau beli je herba tangas ada je jual kat booth jual jamu kat G**nt ke, Te**o ke. Selalunya dia dalam dalam packaging bentuk tea bag. Sonang. Kau boil air panas, tuang dalam gayung, pastu letak ke 1 bag tu dalam ayor tadi. Ala macam kau bancuh air teh.

Bila herba tu dah larut ( air bertukar warna) ko amik la bangku (aku pakai bangku plastik yang ada lubang-lubang) letak atas gayung tu pastu kau duduk. Memang menggelupur la panas sikit tp bagus. Duduk situ sampai air tu jadi suam kuku. Bila dah suam kau buat basuh tuut kau. Elok juga untuk baikkan luka tu cepat.

B. Tangas kering
Ni leceh sikit. Guna tea bag yang sama, kau koyakkan amik je herba dia. Basahkan sikit herba tu. Panaskan batu tungku dan letakkan dalam periuk tanah. Pastu masa batu tu panas-panas kau campak herba tu atas batu tu. Nanti wap tangas tu la kau dudukkan. Letak bangku atas periuk tanah dan kau duduk je atas bangku tu.

12. Lulur
Ni suka hati la korang nak buat ke tak. Aku tak sempat la nak take own sweet time berlulur. Bila ada orang tolong jengukkan anak baru boleh buat. Pakai lulur Binari je. Senang.



Wellmex Atomic Enema - RM2 sekotak. Farmasi ada jual. 
Bengkung tali. Aku beli sehelai pastu beli kain dan jahit sendiri. Modal baru RM15 sehelai.
Aku pakai lulur ni je. Senang.
Herbal Bath Tanamera
Best. RM199 je 1 set. Cuma pilis dia aku tak leh pakai. Allergic.

*Gambar sumber Google

Jun 25, 2014

A Surprise From Hubby

"Nilai sebuah kad penghargaan adalah pada kata-kata yang tertulis di atasnya, walaupun kad tersebut dibuat dari sekeping kertas yang tiada nilai."

Terima kasih suami diatas hadiah semalam. Kata hubby,

"Tu je syg leh bagi. Sket je compared to sakit baby masa deliver anak2"

Awwww.... I'm touched.

- feeling wonderful with Hubby


Jun 13, 2014

My V2BAC Story and why PPUKM?

Bismillahirrahmanirrahim...

Alhamdulillah.. Segala puji bagi Allah. Syukur kerana hari ini dah hari ke 13 aku melahirkan anak ketiga. Bersalin kat Pusat Perubatan Universiti Kebangsaan Malaysia (PPUKM), Cheras. Pecah rekod kali ni sebab previous sons bersalin kat Hospital Putrajaya (HPJ). Semuanya sebab wad penuh. Adwa - ELSCS sebab Breech. Aaryan berjaya VBAC di HPJ walaupun aku merempat duduk tepi pintu jamban dewan bersalin sementara discharge petang hari yang sama (bayangkan tahun 2012 lagi wad O&G HPJ 'penuh')

Lewat update berita ini sebab kononnya kali ini macam nak strict sikit dalam berpantang (orang tua-tua kata, tak boleh menulis/ membaca dalam tempoh 44 hari tapi tetap gatal tangan. Dah tu budaknya keluar je dah terus capai henpon.... Amende??).

Pantang kali ni kat umah mak aku, sebab masa Aaryan rasa diri macam supermom nak pantang sendiri, dan aku sendiri lah merana sebab tangan gatal nak buat kerja rumah, tak reti duduk diam-diam dalam rumah (masa pantang gi shopping baju raya lak tu kat BP). So bila pantang kat KL ni maka abam-abam dua orang tu beryabedabedu lah kat umah nenek diaorang sebab sekolah jauh nak mengantor. Masuk harini dah 3 minggu dah tak pegi sekolah. Memang azab la kalau kena gi sekolah nanti. Aku kat umah pun azab juga nak mengadap perangai dua-dua. Yang Aaryan kali buli. Selagi abang tak nangis tak menjerit ati tu mcm xpuas.Asik gaduh je dua beradik ni. Kejap nangis kejap bertempik. Bagi kat bangla jual besi baru tau (ayat ugut standard).

Abah diaorang lak kelas 3 kali seminggu je and mostly kelasnya malam lak tu. So banyak la masa terluang dengan anak-anak dan sikecik kali ni. So bersalin kali ni kadang-kadang je lah aku mandikan si kecik. Memang most of the time abahnya yang mandikan. Phew.. Lagi terror gitu...

So FYI kali ni kira aku punya 2nd vaginal birth attempt dan alhamdulillah semuanya berjalan lancar.

Aku sepatutnya bersalin pada 25 Mei 2014 (Ahad) tapi rupanya ini kicik punya budak banyak syiok duduk dalam. "Womb Service terbaik dari abah", katanya. Kikihkih... Apa mama nak makan semua abah bagi.

1. Asam Laksa
2. Subway
3. errr... hilang ingatan dah. Urat banyak putus kot :p

So masa aku serah diri kat HPJ on 31st of May, aku dah EDD +7/7 (7 hari lewat) dan aku bersalin pada hari ke 8 selepas EDD.

Cecece... Due date countdown kunun..
Bila dah EDD tp takde tanda bersalin aku dah gila Cadbury stress..

Last checkup dengan Klinik Kesihatan Presint 9 Putrajaya adalah pada 29 Mei 2014 (Khamis). Since belum ada tanda-tanda nak bersalin, so doktor tros bagi referral letter ke Dewan Bersalin HPJ kalau on 31st May still belum veranak (Sabtu)

OK.... Dah 6 hari past due date... Tak dak tanda lagi...
Time Aaryan dulu dah sakit-sakit dah ni...
OK dah 7 days after EDD. Sila serah diri ke HPJ. Wuwuwuwu...
Referral letter dari KKP9. Nampak tu admision for IOL (Induce of Labor)? Pitocin??? OhMaiGoddd.........

So hari dan masanya pun tiba...

31 Mei 2014, Sabtu

Tiba hari serah diri. So hantar lah abam-abam ke rumah nenek diaorang kat KL. Mama bekalkan air Yaasin ngan kurma Ajwa. Lepas hantar balik rumah jap untuk packing barang, check balik hospital bag, then husband mintak masa untuk buatkan air Yaasin 7 Mubin dan air selusuh buat bekal kat spital nanti.

Tengah prepare air selusuh.
Kembung ayor aku. Ni botol air Yaasin 7 Mubin. Tenkiuuuu asben...

Sebelum sampai ke HPJ, asben tanya nak makan apa sebelum kena berpantang ni? (hehhhe.. Hari-hari dia tanya soklan ni). So gi makan kat Medan Selera Presint 9, order nasik lemak ayam dara. 
Last menu sebelum serah diri wuwuwuwu...

Sampai kat Dewan Bersalin HPJ dalam kol 5 camtu. Sampai kat kaunter, Allah... Dalam hati

'Maaf wad penuh buat masa ini'

Signage tu aku bajet dari tahun 2012 (masa bersalinkan Aaryan) tak pernah diremovekan dari atas meja reception Dewan Bersalin HPJ.

Asik la penuh, penuh, penuh.

Takpe.. Takpe.. Ada rezeki dapat bersalin kat sini. Macam kes Aaryan dulu.

So dia hantar aku buat urine test dulu... Buat CTG... Seluk-seluk sekali dua...

Baru 2cm dilated. Siap tolong strip membrane lagi.
CTG kat HPJ. Masa ni baru 2cm dilated. Abih bertenang muko den. Kihkih...

So buat CTG setengah jam. Doktor datang, aiyak baby tido. Kenyang lepaih pekena nasik lemak agaknya. Tambah lagi 10 minit. Nurse masuk. Dah ada contraction. Tapi xde plak aku rasa sakit.

Last-last lepas maghrib baru abih buat CTG.

Lepas solat, doktor datang. Jeng jeng jeng...

"Puan, wad penuh jadi kita terpaksa tolak puan ke Hospital Kajang atau HKL. Puan bincang dulu dengan suami. Kalau dah setuju nak pg Kajang atau HKL nanti kita hantar dengan ambulans ya"

Ya. Saat yang sangat menghampagaskan.

Kajang? Booo... Gila nak suruh aku beranak sorang-sorang?

HKL? Err... Macam spital perang je. Sementara tunggu asben datang (dia pi surau) aku tanya kawan yang penah bersalin kat HKL.

Negatif.

Adeh la.. Mana la aku nak membawa diri malam-malam camni (macam dialog Azroyy). Wuwuwuwu...

So bincang punya bincang, asben kata,

"Jomlah pergi Serdang"

Aku ikut je.

Tapi tibe-tibe asben tukar pikiran tros dia gi PPUKM.

Sampai sana tros daftar. Masuk assessment room.

Seluk. 3cm. Dah active labor.

So asben tros gi kaunter hasil. Print GL. Daftar masuk wad. Alhamdulillah dipermudahkan semua urusan disini.

So around 12am masuk wad. Husband tinggalkan kejap dan dia ke masjid.

Masa ni dah rasa contraction. But thanx to buku pinjam Hypnobirthing ihsan Wan Nihayah maka aku (boleh dikatakan) berjaya manage the pain of contraction sampaikan aku tertido.

Dapat la dalam sejam rehatkan badan untuk preparekan diri untuk bertarung nyawa kejap lagi. Yess.. Hati masih berharap takde 'hidangan' Pitocin untuk aku kejap lagi.

Dalam kol 2.30am camtu doktor datang. Dia tanya contraction aku kuat ke tak. So aku bagi dia tengok contraction timer aku macam kat bawah.

Dia siap tanya aku tak sakit ke sebab siap bley tido lagi. Kihkih.. 


Contraction counter. Last counter was on 2.38am. Lepas tu dah tros ke Dewan Bersalin dah
Oh yer lupa nak bagitau. Wad PPUKM ni tadelah class macam wad HPJ. Macam aku ni kalau kat HPJ layak la sebilik berdua. Kat sini tarak. 1 wad 28 katil. Kehkeh.. Tapi OK ape. Dengan aircond sepoi-sepoi bahasa dan kipas siling yang berpusing macam nak pencen. OK ape.. Toilet pun jauh.. So kalau second atau third degree tear konpem ko kena pegi dewan bersalin balik dan jahit balik perineum ko tu.

Sambung balik cite bersalin.

Staff kat sini baik dan sangat pro. Tak tau la kalau rejeki aku malam tu kan. Lepas doktor tu kidnap aku kol 2.30am tadi, seluk, dah dilated 4cm. Hurm boleh handle lagi 4cm punya sakit. Teknik breathing kena betul masa contraction. Tu la rahsia boley tertido sambil timing contraction. Ngeh ngeh.

2.45am - Bilik assessment. 4cm dilated.

Doktor decide pecahkan air ketuban. Hamek kau tiub panjang lengan... Rodok sikit.. Pastu rasa panas je.. Hahahaha..

Tetibe muka dia lain.

Meconium. Sapa tatau meconium tu apa, bahasa bukan doktornya, 

'Baby dah berak dalam perut ya puan...'

Doktor nak tolak aku masuk labor room (LR) dah. Maka bermulalah episod perjuangan hidup mati aku. Suami dipanggil. Aku naik wilcha (macam la xbley jalan sendiri. Ngengada puuuiihhh) dan ditolak ke bilik no 6 kat dewan bersalin. 

Signboard Dewan Bersalin dia besar gila. Seram aku. Kalau aku tak pakai lens pun aku boleh baca dalam jarak namblas kaki.

3am - 4cm dilated. 
Sakit sikit2. Tapi aku tau lambat lagi. Nak tau pesal? Meh aku bagitau. Kalau dah sampai masa korang betul-betul nak bersalin, korang akan klua peluh kat dahi walaupun suhu bilik bersalin tu sejuk macam bilik mayat. Ada paham?

4am - Sakit makin kuat. 
Aku genggam tangan suami memang baek punya. Kadang-kadang dengar dia istighfar. Sakit kut tangan dia. Ampunkan isterimu ini wuwuwu... Tak sengaja. Kikiki. Nurse datang bagi hadiah. HAPPY GAS. Weeehuuu... Sakit sangat so terpaksa la sedut. Tu pun tahan gak dah selang 3 4 contraction br sedut. Serius rasa sebal otak aku. High woo.. Doktor datang seluk. Pastu dia nak blah. Aku tanya dah bape cm. Dia jawab masih 4cm. Serius hampa. Sakit macam nak mati dok 4cm lagi? Kejap2 doktor datang goncang perut. CTG tak cantik. Baby tido. Eh baby mama sakit nak mati kamu tido kat dalam?? (mula dah drama-otak-tak-center aku). Tetibe datang satu tawaaan menarik.

"Puan nak epidural?"

Yesss!!!! I dont want to be a champion la nak drug-free labor. Orang offer mesti la nak. Pastu doktor blah terus tak datang balik. Mana drug-cocktail aku woiiii... (dalam hati je cakap).

Tetibe nurse muncul bawak 1 drip bag. Aku dongak. Aik? Drip yang aku tengah guna ni ado lagi. Sh*t. Tengok jam dah 4.30am. Pastu dia letak drip tu kat IV line aku. So ada 2 drip bag. Aku jeling drip bag kedua. Ada tulisan merah. 

ADDITIVE : PITOCIN

Tidaaaaakkkkkkk!!!!!!

"Puan kami terpaksa induce ya sebab baby dah berak dalam perut dan jalan bukak slow"

Akhirnya... Epidural yang ditunggu, pitocin jua yang tiba (kelas tak pantun 2 kerat aku Karam Singh?)

5am - Allah je tahu macam mana sakitnya. Since harini baru hari ke 13 aku bersalin, aku still boley ingat lagi sakitnya macam mana. 

So sila jangan tanya aku bila nak tambah anak lagi sebab jawapan yang akan klua dari mulut aku

SUDAH! CUKUP CUKUP SUDAH...
CUKUP SAMPAI DISINI SAJA...

Sakitnya adalah, bayangkan pusat (belly button) korang ditarik ke depan dengan paksa dan tulang belakang korang macam ditikam, dua-duanya dilakukan serentak.

Dalam 5.45am (aku agak je. Takde koje nak tengok jam sebab dah tak boleh nak pikir dah) dah rasa nak teran. So doktor masuk check baru 7cm. 

"Puan jangan teran dulu ya.. Nanti pintu rahim koyak.."

Gile lu? Nak terkeluar sangat dah ni mana bley tahan!!! (sambil aku jegil mata)

So aku terteran. Jujur ni. Terteran.

Doktor datang check.

Tak sempat seluk dengar dia cakap

"Kepala budak dah ada kat bawah!"

(suara panik)

Pastu nurse bagi arahan soh pegang kaki.

Tak buat. Sebab tangan dah cekup hoodie laki den.

Asben pun repeat.

" Tangan pegang kaki, B.."

Tak buat. Memang otak aku tak bley nak respon pada arahan masa tu. Jemmm..

Last-last asben bantu.

Tarik tangan aku dan letak kat kaki. Elok je aku pegang. Pergh. 

Nurse bilang satu,dua, tiga teran!!!

Aku pun macam perenang olimpik tarik napas dalam-dalam...

TERANNNNNNNNNNNNN (satu napas ya).

6.06am - Plops!!! Klua tros baby. Tak sempat doktor gunting (Puas ati aku. Tak kasi aku teran tadi ye...)

Pergh. Rasa cam pro anak seploh lak sebab sekali teran tros klua baby. No episiotomy. Ngehngeh. Berlari Paeds masuk sebab bajet lama lagi budaknya nak klua. 

So settle sesi teran, nurse datang cucuk paha untuk kecutkan rahim, so baby buat apgar test kat sebelah, sedut lendir alhamdulillah dia makan sikit je taik dia (EeEewwww).. So sesi godek2 tuut untik keluarkan uri pulak. Kangkang lagi. 

Tiba masa jahit. Asben kena klua sebab nak timbang baby dan asben azankan baby kat luar. Ala.. Missed moment paling menyentuh hati dalam hidup. 

Tetibe masuk sorang doktor lelaki. Cisss.. Ngelak beranak ngan doktor laki. Last-last masa jahit kena ngan lelaki. Terpaksalah pasrah wuwuwuwu.... Nanges. Jahit punya la lama. Aku tanya dia, teruk ke tear sebab rasanya tak sempat gunting tadi. Dia jawab, 1st degree tear je puan.

Alhamdulillah. Tapi yang lama bebenor jahit tu ngape... Lenguh kaki tau dak?

So camtu la kisahnye camne aku end up bersalin kat PPUKM. Bagi aku lagi better dari HPJ.

So selamatlah aku bersalin pada 1hb Jun 2014 jam 6.06am.

Babynya? Tunggu next entry lak eh.. 

Rating:

1. Layanan aku bagi 9/10 (tengah dalam labor room siap bagi air tuu. Lepas bersalin siap dapat milo, biskut ngan sandwich tuna. Pergh, heaven)

2. Makanan plak 8/10 (HPJ lagi sodap)

3. Staff 9/10 (baik, ramah, profesional,supportive)

4. Enviroment 7/10 (toilet centralized untuk 1 wad, jauh, tak banyak bilik mandi, sinki rosak, jarang dibersihkan, darah nifas merata-rata. Wad ok tapi aircond kasi kuat sikit la, panas woo)

5. Kemudahan lain 7/10 (Sila sediakan wheelchair untuk ibu-ibu lepas bersalin pulang ke kereta sebab jarak wad dengan parking sangat jauh. Kes aku - asben kena request pinjam wheelchair baru dapat. Lagi satu nak bayar parking mesin nya satu, beratur punya la panjang, mesin pulak mengada-ngada duit komot sikit takmo terima. Sila perbaiki masalah ini ya)

Ni katil gua. Dah nak balik dah.
Tu yang hado budak namo Aaryan kek situ.
Yay mama ngan baby dah boleh balik!!!
"Yay... Gemuknya mama..." kata Aaryan
Agak agak signboard ni pakai font brape eh?
Gamba ihsan asben. Ni snap masa nak balik ni..
Masa aku bersalin dia pakai sweater hitam.
Kantoi... 

May 25, 2014

107 Projects for Wood Pallets (Recycle!!)


Wood pallets - korang akan nampak banyak kat stor supermarket atau kat market area dalam Ikea.

So tak sangka lak wood pallets ni boleh buat macam-macam selain jadi tempat susun stok barang kat stor.

Jom tengok projek yang boleh dikerjakan dengan wood pallets ni kat sini...



Gambar kredit kepada DIY Cozy Ideas

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Why Do I Need Supplement?