Dec 27, 2010

MENIPU UNTUK HIDUP ATAU HIDUP SUKA MENIPU??

Semalam aku ngan suami usha2 m*dah.my nak cari barang2 kereta. So ada jumpe this company yang offer lampu HID dengan rega RM65 hengget. Well because of the very the murah price, aku, suami, adik dan abah pergi la kedai dia kat Jalan Klang Lama (dekat dengan kedai B*others). Nama kedai ni T*pZone Accessories. Kedai dia kedai bodo jer, tak de signage pun.. Tapi dekat deret kedai makan.

Kisah ketidakpuasan hati aku ni sebabnyer, taukeh kedai yang muda tapi berlagak nak mamp*s. Advertise dalam m*dah.my harga HID dia paling cheapest la, RM65. Bila sampai kat kedai, dah la kena tunggu I*van bodoh ni berjam2 sebab dia nak lunch dulu. Bila sampai kedai, terus la aim lampu HID tu...

"tauke, itu HID yang you iklan dalam internet tu yang mana satu? Yang RM65 tu...

"ooo... Itu harga you mesti mau sini pasang maa... Sekali pasang, semua RM105. Upah pasang RM40"

dah... cerita jadi lain lak. Dia kata, itu harga kena pasang kat sini. Campur upah, semua RM105. Kalau you mau angkat kasi sendiri pasang, itu harga sudah jadi RM95. Sedangkan dalam iklan dia, langsung tak der cakap harga tu adalah harga kalau pasang kat kedai dia.

Cuba korang kira balik...

Harga asal RM65

Kalau pasang kat kedai + upah pasang = RM105 (RM40 upah pasang, dia yang cakap)

Bawak balik umah dan pasang sendiri = RM95 (RM30 kau charge untuk ape???? Sewa kedai buruk kau???)

Husband aku bukak iPad, tunjuk iklan tu depan dia,

"Mana you ada tulis kat sini harga mesti pasang dkt kedai???"

Korang nampak tak si I*van ni ni mula pusing2 cerita?

Aku dah start menyumpah. Celaka punya ****.

Dah la aku datang jauh, pastu menipu lak **** ni. Dah la berlagak. Kalau kedai tu well establish macam b*others tak pe la jugak.. Ni kedai kau pun macam makmal jual dadah jer aku tengok.. Macam kedai yang baru setup pastu sebulan sekali pindah.

Kurang ajar la kan. Dah berlagak giler cara jawab. Bila aku marah2 kenapa harga tak sama dengan harga dalam m*dah.my, dia cakap eh, kalau you call dulu sama i, sure i ckap maa. Ini macam, kalau ok kasi angkat, kalau tada ok, tak payah beli. Ce**ka la kau, dah la menipu, aku datang jauh2, tunggu kau melantak semua, last2 aku kena tipu pastu ko nak berlagak lak.

Aku bengang, last2 aku keluar dari situ tak beli satu hape pun.

Tu org macam aku yang pergi sana sendiri and tgk sebelum beli, kalau yang beli online tu macam mn? Dah la jual stabilizer tak de wayar grounding skali, pdhal klu beli kat Jalan Pasar tu dah siap ngan wayar dah. Penipu la engkau ni I*an.

Korang cuba bayangkan, kalau aku beli stabilizer tu online, sampai2 jer, tgk eh? mana wayar? adik aku cakap, satu set mesti ada dengan wayar. Adik aku suspek, dia keluarkan wayar tu, turunkan harga konon macam murah. bila customer kne beli wayar , harga pusing2 jadik sama jer...

Kepada semua diluar sana, sebelum beli barang2 online, tanya dulu harga tu including barang ape. Jangan main beli je. Nanti kena tipu.

Owh, lupa nak cakap, aku dah buat report kat Mudah.my... Tunggu jer ape Mudah.my nak buat nanti...

* Gambar yang berkaitan terpaksa diremove atas dasar-dasar keselamatan. Harap maaf.

Dec 22, 2010

TEKA-TEKI : APA PERSAMAAN KICAP KIPAS UDANG DENGAN HANDBAG LV?

JAWAPANNYA : DUA-DUA PUN ADA IMITATION ;)


SUMBER: YAHOO! GROUP

ASSALAMUALAIKUM

Yang Dihormati En Azhar Ramli, merujuk emel saudara, pihak ZARA disini sebenarnya telah mengesan kewujudan kicap tiruan ini (botol kecil sahaja) sejak bulan September dan kami tidak membuat publisiti yang meluas berkenaan perkara ini kerana ingin menangkap dalang sebenar yang menjalankan kegiatan ini. Alhamdullialh setakat ini kami telah mengesan beberapa pengedar haram tetapi masih gagal lagi mengesan dalang yang terlibat.

Untuk pengetahuan saudara Azhar sebagai rasa tanggung jawab pihak kami telah membuat bancian disemua kedai runcit dan mini market diseluruh Malaysia bermula pada bulan September dan telah berkerjasama dengan pihak KPDN untuk memberi amaran dan merampas kicap tiruan daripada peruncit telibat.

Untuk jangka pendek bagi mengurangkan impak kepada pengguna pihak kami telah membuat pembaharuan kepada capseal dan label untuk memudahkan pengguna membuat perbandingan diantara kicap tiruan dan asli. Produk dengan Label baru digunakan bermula pada penghujung September hingga kini dan boleh didapati di Hypermarket dan semua kedai-kedai yang lain.


Jika pengguna masih menjumpai produk kicap dengan label lama (Capseal hitam) sila buat perbandingan seperti gambar yang dilampirkan disini sebelum membuat pembelian. Pihak kami mendapati dari segi pembungkusan, 98% peniruan sama dengan yang asli menjadikan pengguna susah untuk melihat perbezaan.

Dari segi rasa memang tidak sama kerana produk tiruan banyak mengunakan air biasa, pewarna dan bahan pemekat , gula serta garam dan tiada rasa lemak (Umami). Berbanding produk asli yang menggunakan peraman ekstrak kacang soya yang mempunyai rasa lemak(umami) seakan rasa monosodium glutamate(ajinomoto).Oleh itu pihak kami sekali lagi sangat mengalu-alukan peranan Saudara Azhar untuk menyebarkan maklumat ini kepada pengguna setia kami yang lain. Kerjasama saudara amat kami hargai.

Kat bawah ni perbezaan ketara yang dapat dilihat pada patern dan label.


Lepas je dapat e-mel, balik umah cecepat aku gi bukak peti sejuk check kicap aku....

Fuyooo.. Kicap aku kicap ori!!! Walaupun aku ini ada pakai imitation LV, namun aku menetang keras industri makanan tiruan ni (merujuk kepada kantin FRAM KKB - aiskrim tiruan, kicap tiruan,pramusaji separa tiruan).





Kembang idung aku jap sebab kicap kipas udang aku kicap ori.

Dec 21, 2010

MULTI-TASKING WOMEN....

SOURCE : YAHOO! GROUP

A member of European Parliament Licia Ronzulli took her 1-month-old baby to the Parliament session in Strasbourg . She wanted to make a point about the difficulties women face in trying to juggle careers and child care.










ISTERI-ISTERI ZAMAN SEKARANG

Asal nak protes jer, tulis status dalam fesbuk.

Asal tak puas hati jer, create page dalam fesbuk.

Macam-macam perangai isteri-isteri zaman sekarang.

Terima je lah kenyataan yang kamu memang kena multi-tasking walaupun hati kamu sakit.

Kalau tak, nanti ada MULTI-cawangan pulak suami kamu nanti.

Tak payah merungut. Buat kerja rumahtangga, besar pahalanya.

Ni pasal suami tak tolong angkat barang pun nak create page dalam fesbuk.


Bior ler suami kamu tu pemalas. Dah dia tak gentlemen dan tak tahu malu (booooo.....)

Bila stress dengan perangai suami yang pemalas dan tak tahu nak menolong buat kerja rumah, cuba bawak-bawak berdoa.

Macam Cik Fazemy cakap dalam entrinyer ini.

Mana tau Allah buka hati suami tu jadi rajin.

Dec 16, 2010

AaAaAa... AaAaAa????

Tajuk diatas merujuk kepada perbuatan mengagakan mulut sambil cuba mengigat,

"Apa aku nak buat tadi ek?"

Sejak dua menjak ni penyakit pelupa aku makin teruk.

Situasi 1.
Tekan remote kunci keta sampai 2,3 kali sambil dok asyik tanya diri sendiri,

"Aku dah kunci ke blom ek?"

Situasi 2.
Pagi tadi call bos dan dengar ape dia pesan, buat itu ini, sebab dia outstation. Dua minit lepas tu aku akan tanya diri sendiri,

" Eh, ape lagi bos pesan selain dari buat paper inovasi ek?"

Situasi 3.

Pergi ke peti sejuk untuk keluarkan ayam dalam freezer untuk masak malam nanti. Tak der la keras macam batu-batu kat Pameran Batu-batuan Pelik kat Presint 15 tuh (dah xde modal lain ke nak buat pameran?). Sampai kat freezer suami panggil. Bila dah jawab soalan suami, pandang balik freezer dan cakap,

" Apsal lak aku bukak freezer nih???"

Parah.. parah....

Ada orang kata, itu kesan ubat bius. Yer, aku dah dua kali kena bius. Sekali tahun lepas, kali kedua awal bulan haritu. Mungkin kesan bius menyebabkan aku lupa macam sekarang ni. Dan bengong sekali sekala. Dan hilang konsentrasi kadang-kadang.

Ada yang kata, itu kesan dari mengandung, sebab janin tarik DHA ibu untuk membesar, maka si ibu akan kekurangan DHA lalu menjadi pelupa. Aku buat kesimpulan, lebih cerdik anak yang dilahirkan, makin teruklah penyakit pelupa si ibu. Ada juga yang kata, bila beranak urat banyak putus. Dalam banyak-banyak urat, kenapa mesti aku punye urat ingatan yang putus? Kalau putus urat kentut ke, OK gak... Tak de la perlu mengalami situasi memalukan di depan suami bila sakit perut atau perut banyak angin...
Tapi perlukah ibu minum susu Anmum yang banyak DHA supaya Gangliosida dalam susu itu dapat membantu sel otak berhubung dan memulihkan ingatan? (merujuk iklan susu bebudak yg ada wardina safiyyah). Atau makan kismis singgit atau Jus Tok Guru?

Demmm....

Dec 14, 2010

TATIIIIHHHHHH


Video Adwa berjalan terhuyung hayang di Alamanda petang tadi.

Mintak mahap ler video ni diamik pada angle yang salah, maka ana terpaksa sengetkan kpala anda yer...

SORONG PAPAN TARIK PAPAN....

Sorong papan, tarik papan,
Buah keranji dalam perahu,
Suruh makan saya makan,
Suruh mengaji saya tak tahu.

**********
Korang mesti la penah dengar pantun kat atas tu kan.... Korang juga mesti kenal macam mana rupa perahu dan juga rupa papan...

Tapi... Korang kenal ke dengan rupa buah keranji?

Ketetibaan aku nak share info ni dengan korang adalah kerana, semasa aku menjadi mak buyung dlu, aku teramatlah mengidamkan buah keranji ni. Semuanya bermula gara-gara ada orang berpantun depan aku dengan pantun diatas. Balik jer umah, aku terus mintak buah keranji dengan hubby terchenta. Hubby diam. Pening nampaknya. Mana nak cari? Rupa pun tak pernah tengok. Hahahahah... Harap2 bila preggy lagi, jangan la ada orang pantun berunsurkan buah pelik2 depan aku. Mau pening lagi abang sayang aku tu nak mencari.

Kalau nak pantun, pantunlah buah cempedak diluar pagar ke, atau pisang emas dibawa belayar ke... 

Baiklah... Dibawah adalah gambar buah keranji yer (upload sambil makan...). Buahnyer kecik jer, besar syiling 5sen (tapi xde la bulat macam syiling 5 sen tuh). Buahnyer warna hitam kekelabuan, berkulit keras dan rapuh. Bila dikupas, isinya berwarna coklat dan bertekstur lembut. Kalau nak makan kupas kulit dulu, jangan telan dengan kulit2 pulak yer... Hehehe...


Buah Keranji

Saiz buah keranji banding dengan syiling 10 sen


Kulit buah keranji kalau dah kupas


Isi buah keranji


Biji buah keranji... Isinya telah selamat dimakan oleh penulis


HEARTLESS, NO BRAINZZZZ!!!!!!

Bila aku baca artikel ni... Terus aku menangis ingatkan Adwa... Amik jer dia dari Taska petang semalam aku terus cium-cium dia... Xleh nak bayang kalau anak aku orang buat macam ni.... Makan pelempanggg la dia nanti...








PUTRAJAYA - Tindakan tidak berperikemanusiaan seorang pengasuh yang bertindak menampal mulut, muka dan tangan anak asuhannya dengan pita pelekat semata-mata untuk memaksa kanak2 itu diam memakan diri apabila dia ditahan baru2 ini.
 
Pengasuh berusia awal 20-an itu ditahan pada pukul 4 petang pada 23 nOvember lalu di sebuah taska di Presint 14 di sini selepas pOlis menerima satu lapOran daripada ibu Raif Alfian Farid Alfian, 18 bulan.


Kejadian tersebut telah berlarutan sejak OgOs lalu tetapi hanya diketahui ibu mangsa, Hazlina Rahmat, 29 apabila dia dimaklumkan Oleh penjaga kepada kanak2 lain yg turut menghantar anak mereka ke situ 18 nOvember lalu.


Hazlina ditunjukkan sekeping gambar di mana tertera imej anaknya yg sedang menangis dgn mulut, muka serta tgn nya dilekat dan diikat dgn pita pelekat.


Difahamkan taska tersebut mempunyai 5 pengasuh yg mengasuh lebih 30 Orang kanak2 berusia antara 2 bulan hingga 6 tahun dengan kadar bayaran RM300 sebulan.


Hazlina mendakwa, walaupun masih belum pandai bertutur, Raif seakan cuba memberitahunya sesuatu kerana kerap menangis dan menendangnya setiap kali hendak ke taska tersebut.


"Anak saya akan menangis @ merengek kerana dia trauma setiap kali ternampak benda yg dilekatkan dgn pita pelekat."
 
"Saya cuba bersemuka dgn pemilik taska namun dia menafikannya sehinggalah saya membuat lapOran pOlis."
 
Dakwa Hazlina, terdapat kanak2 lain yg turut dilayan dgn buruk seperti tgn mereka dimasukkan ke dlm laci & dibiarkan menyusu sendiri.
 
sumber: Kosmo 30 nOv. 2010

Dec 13, 2010

IS IT TRUE? - NO SUCH THING AS MIRACLE MAGNETIC BRACELET!

Source : Yahoo! Group E-mail.....


Mengeluh panjang saya, bila saya dapat price-list daripada syarikat yang menghasilkan gelang ajaib AC Mizal ni. Anda lihatlah sendiri di bawah ini. Hampir semua gelang berharga USD25 setiap satu. Jual kat orang-orang Melayu (sebab kaum lain tak hingin pun nak tengok, usahkan nak pakai) dengan harga ribu-ribu. Patut la beli kereta Bentley ya AC? Bila nak accident? Duit tak berkat ni...


Kalau nak jadi businessman, seseorang itu kena berwibawa, ada karisma dan yang paling penting.... mesti cerdik, atau yang saya lebih suka panggil sebagai "street-smart". Kalau nak menipu untuk mengaut kekayaan dalam perniagaan, memang boleh buat - tapi satu sahaja undang-undangnya: JANGAN SAMPAI DAPAT TANGKAP! Jangan sampai pecah tembelang. Kalau orang-ramai dapat tahu tentang sesuatu rahsia perniagaan itu, orang tak kan percaya lagi dah. Habis modal untuk menipu, habis tak kan berjaya dalam perniagaan selepas itu.


Tapi, dari perspektif kita orang Islam, di bawah inilah tegahan yang selalu dibincangkan. Jangan mengambil untung terlalu tinggi dan jangan kelentong pelanggan buta-buta. Cakap gelang ada neodymium, ada berlian... berlian apakejadahnya kalau harganya USD25 (~RM78)??? Cuba cerita sket...




TERAPI MAGNET KELENTONG!!!


Ramai orang di Malaysia memakai gelang magnet atau cincin magnet. Ini mungkin disebabkan anda melihat iklan gelang magnet lakunan AC Mizal. Jika anda memakai gelang atau cincin magnet tersebut, ketahuilah bahawa anda telah kena kelentong dan anda telah diperbod0hkan.


Untuk mendidik diri anda, sila baca laman wikipedia berikut:


http://en.wikipedia.org/wiki/Magnet_therapy


Magnet therapy is considered pseudoscientific due to both physical and biological implausibility, as well as a lack of any established effect on health or healing.[1][2][3] Although hemoglobin, the blood protein that carries oxygen, is weakly diamagnetic and is repulsed by magnetic fields, the magnets used in magnetic therapy are many orders of magnitude too weak to have any measurable effect on blood flow.


Effects of magnet therapy on pain relief a beyond non-specific placebo response have not been adequately demonstrated. A 2003 Cochrane Review of carpal tunnel syndrome treatments found no improvement in symptoms over placebo or control.[18] A 2008 systematic review of magnet therapy for all indications found no evidence of an effect for pain relief, with the possible exception of osteoarthritis.[10] Both reviews report that small sample sizes, inadequate randomization, and difficulty with allocation concealment, all of which tend to bias studies positively, limit the strength of any conclusions. A 2009 randomised double-blind placebo-controlled crossover study concluded that magnetic bracelets are ineffective in the management of pain and osteoarthritis.


A 2002 U.S. National Science Foundation report on public attitudes and understanding of science noted that magnet therapy is “not at all scientific.”[21] A number of vendors make unsupported claims about magnet therapy by using pseudoscientific and new-age language. Such claims are unsupported by the results of scientific and clinical studies.


Marketing of any therapy as effective treatment for any condition is heavily restricted by law in many jurisdictions unless all such claims are scientifically validated. In the United States, for example, U.S. Food and Drug Administration regulations prohibit marketing any magnet therapy product using medical claims, as such claims are unfounded.


Kalau anda tidak faham ayat-ayat tersebut kerana menggunakan istilah Inggeris dan saintifik yang susah, mari saya tolong beri ringkasan:


Terapi magnet tidak mempunyai apa-apa “khasiat” perubatan, sama ada melancarkan aliran darah, menajamkan minda, mengurangkan kesakitan, mengurangkan stres mahupun menambahkan seri muka. Anda tidak menjadi makin sihat, makin pandai atau makin lawa apabila memakai gelang magnet. Bahkan, tak ada bezanya jika anda memakai gelang magnet berharga RM78 yang dijual dengan RM1200 ini dengan memakai gelang mainan plastik yang diberi percuma di dalam kotak Tora atau Ding Dang.




Klik gambar untuk besarkan imej
  Jika anda membayar sejumlah wang untuk membeli cincin magnet atau gelang magnet, anda telah kena tipu, kena kencing, kena kelentong, dan kena diperbod0hkan. Ini bukanlah kata saya, atau kata siapa-siapa yang dengki. Kajian sains (double blind experiment) telah dijalankan beberapa kali oleh makmal-makmal sains yang diiktiraf, yang menunjukkan bahawa cincin magnet, gelang magnet atau terapi magnet tidak memberi apa-apa manfaat sama ada dari segi kesihatan mahupun dari segi kepandaian atau kecantikan. Yang mengaku semua itu ialah penjual-penjual magnet MLM yang ingin menipu anda (mungkin jurujual itu ikhlas, dan dia tak tahu, tapi upline yang paling atas sekali memang pasti ingin menipu).


Oleh itu, sayangilah diri anda dan keluarga anda dan elakkan dari ditipu dan diperbod0hkan oleh penjual-penjual magnet yang mahal. Lagi bagus beli magnet hiasan letak dekat peti sejuk, sekurang-kurangnya boleh guna untuk lekat kertas di depan peti sejuk.


Ada banyak lagi laman web yang mendedahkan penipuan gelang/cincin/terapi magnet, termasuklah:


The Skeptic’s Dictionary: http://www.skepdic.com/magnetic.html (laman web rujukan yang lengkap untuk perkara-perkara pseudoscience)


Magnet Therapy — A Skeptical View: http://www.quackwatch.org/04Consumer...QA/magnet.html (mengandungi banyak rujukan-rujukan saintifik dan data-data eksperimen, jika geng-geng magnet ni ingin mengajak anda berdebat)


Kesimpulannya, janganlah kita diperbod0hi oleh orang lain yang menjual barang-barang ajaib yang kononnya boleh memberi manfaat kesihatan kepada kita. Mereka cuma menjual “harapan kosong” sahaja. Sedang anda dikelentong memakai gelang magnet ke hulu ke hilir, towkey gelang magnet ni ketawa berguling-guling menggelakkan anda yang telah tertipu sehingga sanggup membayar beribu-ribu ringgit. Don’t be a sucker.

**********************

Komen penulis: Nak caya ke tak... Entahlah... Korang PK la sendiri ekkk...Aku pun kopipes jer e-mel yang aku dapat..

Dec 10, 2010

MY D&C PROCEDURE AT PUTRAJAYA HOSPITAL

Well, a bit late but I want to share my last miscarriage with you out there.


28.11.2010

6:56 pm
OMG... time ticks really slow.. I'm sleepy but maghrib is around the corner... I'll wait after dinner to rest. Sayang and Adwa already on their way home.. Well, only me left on this #1 bed in 2A ward, bored. Writing this to kill the boredom. I'll write everything if possible, to share with you guys my experience on pre, during and post D&C procedure. Just got my new roomies, still don't have chance to talk with her but from what i've heard (her conversation wif the nurse) i guess she got diarrhea and loss lots of body fluids (she needs to measure her intake and output of fluids).
7.05 pm
Just had my dinner...nasi putih, sayur kangkung and petola, ayam masak lemak cili padi and 4 slices of honeydew... dengan bayaran serendah RM4 sehari, dpt makanan sedap 4 kali sehari, hehehe...Jemput makan...



2200 pm
Dr Muzammil came for another blood sample. I'm too sleepy to ask. Dan pasang IV jugak.. Sakit dowh. Doktor ni tak pandai ler.. Berlubang tangan aku...


Nampak tak lubangnyer? Hadoiii...

Cubaan kedua. Orait...

2250 pm 
Dr Ahmad Muzammil came for my signature. One for D&C ERPOC procedure, another one is for blood transfusion, in case any serious bleeding occured. Haiyah.. I thought sleeping in the hospital will be undisturbing since there will be no wake up call from my little alarm clock, Adwa. but this guy ah, keep on waking me up to sign this, bla,bla...

2300 pm
i"ll be fasting starting from 0000hrs. a nurse came in and gave me some gastric medication. sambg titon.. no more wake up call after this , hopefully...



29.11.2010
8.30 am
I bleed, a lot since last night. I need to change my pad every half an hour. From 7 am this morning, total kotex overnight pad changed: 11 pads. Aall heavily soaked with fresh blood. The contraction was killing me. It is similar to menstrual cramps, but more painful. Pain rating from 1 to 10, I'll give it 7.

10.30 am
I havent seen myself bleed a lot like this. My head start spinning. I'm dizzy because I lost too much blood. Already informed the nurse. 3 MA came in, and one decided to cut the queue and ask the nurse to put my name on top of the OT list since I'm in critical condition.

3.30 pm
Alhamdullilah. Semuanya selamat. Masuk OT 12.55pm, prosedur start at 2.10pm. Settle around 2.20pm Requested full anaes. Sorry tak leh tulis panjang. Kesan bius masih ada. Informed by MA just now, I need to stay for another night because i lost a lot of blood, approx 500cc.

30.11.2010

0935 am
attending breastfeeding talk, hehe

1200 pm
had my final lunch before discharge. nosi tomato, sayur campur, ayam merah, kerabu, and lychee pudding. yummy!! Dischage at 1pm, and given 9 days MC.

Nasi Tomato yang sodap. Heh
Katilku


Uniform rasmi, heh
dan gelang 'Habib' ekekekeke...

WAH!!!! HENSEMNYER HAKU...

Sedang berehat dengan Inchik SuamiTerchenta, tetibe keluar iklan ni kat TV....




Hehehehe... Kagumastos jap aku tengok iklan ni... Maka siapa nak jadi hensem bolehlah ke pasaraya atau farmasi yang berdekatan untuk dapatkan pencuci muka Gatsby nih. Jangan cari kat kedai basikal Ah Seng atau Kedai Haiwan Peliharaan sebab memang takder jual kat situ. Kalau korang pergi juga, hurm, Gatsby kena buat produk yang boleh tukarkan orang dungu kepada orang pandai pulak lepas nih. Hahahahah...

Ini adalah iklan terbest asbestos dan menjadi feveret aku di abad ini selepas iklan Gel Rambut Gatsby yang dari muda sampai la jadi tengkorak rambut tetap maintain tuh. Ikhlas ni puji....Owh? tak pernah tengok iklan gel rambut tu? Mari nyanyi sama-sama....

IF YOU'RE HAPPY...

Lets sing together....

When you're happy and you know it, clap your errrrr... HAIR????



Hahahaha...Lawak..Lawak...

Nov 24, 2010

SEARCHING FOR A NEW HOME?

It's very easy and as simple as 1,2,3 when you are using iProperty.com to search for your new property.

By choosing whether property for sale, new property or property for rent, looking for a new home will never be as simple as this!

Visit iProperty for more info.

Nov 23, 2010

BERITA SENTAP

Seorang ibu mampu menjaga berbelas-belas orang anak, namun seorang anak belum tentu dapat menjaga ibunya hingga ke akhir hayat.
******* 

Nov 22, 2010

SPINAL HEADACHES AND COPING WITH THE PAIN

A day after giving birth to my son Adwa, about a year ago, I started to experience a throbbing pain at my lower head, down to my neck and upper spine.

The pain was undescribable, it's a headache like no other. It only bring tears down to my face...

A spinal headache can occur as a result of a procedure such as a spinal tap (lumbar puncture) or epidural block @ epidural anesthesia (such as that performed during a woman's labor and delivery, which I had that time.). In these procedures, a needle is placed within the fluid-filled space surrounding the spinal cord. This creates a passage for the spinal fluid to leak out, changing the fluid pressure around the brain and spinal cord. If enough of the fluid leaks out, a spinal headache may develop.


Epidural anesthetics procedure

Because the design of spinal needles has been improved, spinal headaches after a spinal tap or administration of spinal anesthesia are rare. When epidural anesthetics are placed with a larger needle than that used for spinal anesthetics, however, the likelihood of headache is higher if the epidural needle should inadvertently pass through the dura matter (covering of the spinal cord).

A spinal headache may occur up to five days after the procedure is performed. Such a headache may be prevented with bed rest after a procedure. But mine was occured till 7th day after the procedure. Argh... What a painful experience I had there.


What Are the Symptoms of a Spinal Headache? As I described before, the spinal headache often is described as "a headache like no other." Spinal headaches are much more severe when the person is in an upright position; they improve when the person lies down.

How Are Spinal Headaches Treated? The first course of treatment for spinal headaches involves supplying adequate hydration to try to increase cerebral spinal fluid (CSF) pressure. Sometimes intravenous fluids (fluids administered into the veins) are given; other times the person is advised to drink a beverage high in caffeine. I do take Coca-cola a lot that time, hehehe.... Strict bed rest for 24-48 hours is also recommended.

In addition, if a person develops a spinal headache following a procedure, the anesthesiologist can create a blood patch with the person's blood to seal the leak. To administer a blood patch, the anesthesiologist inserts a needle into the same space as, or right next to, the area in which the anesthetic was injected. The doctor then takes a small amount of blood from the patient and injects it into the epidural space. The blood clots and seals the hole that caused the leak.
 
So, how do we cope with this extremely painful headaches?
 
1.  Lie down. This won't get rid of the headache, but most people with spinal headaches get some relief from lying down.

2. Hydrate. Drink plenty of water. It is important to increase the pressure in the cerebral spinal fluid. It may be possible to do this just by drinking plenty of fluids.

3.  Drink something with caffeine. Caffeine constricts blood vessels, which helps boost pressure in the spinal fluid. I suggest, drink a cup of coffee (kow2 punyer), or a bottle of Coca-cola.

4.  Rest for 24 to 48 hours. This might be difficult if you just had a baby, but do the best you can to stay off your feet and in bed. Feed your baby with your expressed milk is the best way. A spinal headache is often related to position, in that the head pain worsens with standing or sitting and improves with lying down. Coughing or shaking the head may also make the head pain worse. The longer the person is standing, the longer the spinal headache will remain after lying down.
5. Contact your doctor if none of these methods help. A procedure called a blood patch is a final option an anesthesiologist can perform. This involves taking a small amount of blood from the patient, and then injecting it into the hole in the spinal column. The blood clots and stops the leak, providing relief from the headache.

Nov 18, 2010

ADWA, ARE YOU HAVING FUN?

Semalam raya, kiteorang bawa Adwa ke Ulu Yam, mandi air terjun.... Heheheehe.. Air super sejuuuuk sebab baru lepas ujan.... Adwa nangis sebab sejuk sangat, so dia nak celup kaki pun takut-takut jer...







SABARLAH HATI! SABARLAH!!!!

Kepada semua rakan-rakan yang akan menjalani kursus DPA selama 8 bulan mulai 29 November ini, selamat maju jaya diucapkan, terutamanya kepada ibu-ibu yang terpaksa berpisah denga anak-anak kecil... Bersabarlah kalian, ini pengorbanan kalian demi masa depan mereka....
*****

Entri ini dibuat selepas aku membaca status FB Mommy Sarah, yang sedih kerana terpaksa berpisah sementara waktu dengan puterinya....

Bersabarlah....

Aku tau aku just boleh cakap, sebab I'm not in the situation, tapi, itu jer yang mampu aku cakap....

Bersabarlah....

Aku pun tengah bersabar bebanyak ni.... Sebab ada lagi orang lain nak cari pasal dengan aku ni.... Main FB sebenarnya banyak menambah sakit hati.....

Di antara kamu semua, (yang ada FB la) yang suka komen-komen status orang kan, ada tak yang fikir betul-betul dahulu sebelum komen???

Fikir sama ada orang yang kamu umpatkan tu boleh baca ke tak ape yang kamu dok mengata dia tu... (walaupun tuan punya status tu tak de niat nak mengumpat). Kecualilah kalau hobi kamu 'bermusuh biar seribu, berkawan biar satu', itu aku tak leh cakap ape la kan...

Tapi tak pelah, aku dah maafkan kamu dah, sebab mulut kamu tu memang terkenal lancau nyer...

Kesimpulannya, FB bukan sahaja dapat menambah rakan taulan, juga dapat menambah musuh.

Majulah FB untuk dunia.

Nov 15, 2010

ALKISAH ISTERI YANG TAK BANYAK CAKAP

Sumber : Yahoo! Group

Aku ingat lelaki suka isteri yang tak banyak cakap. Tak de lah asyik kena bebel jer....
**********

Aku dah kawin skarang. Bini aku memang baik sangat2. Tapi dia x seperti yang aku expect masa kami belom kawin dulu. Masa belom kawin, aku tengok dia memang sorang yang pendiam je, jarang gile cakap ngan laki. Member2 mmg puji la cara dia. So memang susah jugak aku nak cuba tegur dia masa tu.. segan dowh. Memang obvious lah kalau aku tegur. Tapi aku suka dia macam tu, so xde la cemburu sangat sebab dia jarang borak2 ngan laki..

Cantik? Memang la, kalu x aku comfirm x sangkut punyer. Haha. Cantik pada mata aku la. Member2 pon ade yang cube usha. Sori le dia nak layan. Haha. Memang market. Last2 aku yang dapat, memang rasa bangga giler. hehe..

Eh, dok ngumpat2 pasal dia, lupa lak nak kasi tau nama. Nama panggilan dia Ara. Nama betol dirahsiakan. Hoho..

Aku usha cara yang leklok la, gi jumpa bapak dia dluu. gentlemen beb! Slow talk ngan bapak dia. Err, bapak dia nama Marzuki.. Bapak dia ni jenis sound direct rupenyer.. Pergh, mmg kena kutuk kaw2 la gua. Sebabnya, bila dia tanya kenal x anak dia? Gua cakap x sgt. Bapak dia tanya lagi, nape nak kawin ngan anak dia? Gua cakap sebab minat. Minat sebab ape? Gua cakap x tau.. Habis kalu x dapat anak dia? Gua cakap nak jugak! Bapak dia sound la, “ko ni, cane ko nak kawin ngan org yang ko x kenal? Gua jawab, lepas kawin la saya kenal dia pakcik.. pastu sengih2.. pastu bapak dia diam.

Masa tu rasa down gile. Bapak dia cam tolak mentah-mentah je proposal aku.. Ke dia saja nak uji kehebatan cinta aku?? Huhu.. Time tu aku dh terpikir nak usha calon lain je. Aku memang ade lagi sorang yang aku suke. Haa yang ni gua memang kamceng giler. Yang ni pulak nama dia Ika. Gua memang selasi lah ngan minah ni. Haha.. Tapi last2 orang lain gak yang gua pinang.

Hari keputusan proposal aku akhirnya tiba. Kputusannya.. jeng3.. x spt yang aku jangka. Haha. Aku ingat kena reject, satgi family diorang terima. Warghh happy giler. Alhamdulillah. So, memang sah la takde jodoh aku ngan Ika. Time aku bgtau Ika aku nak kawin, dia accept je. Kejam gile aku. Dia kata semoga aku bahagia.. lepas tu kami dah x jumpa.

Lepas akad nikah, kompemlah aku sebagai laki Ara. Happynye aku Tuhan je tau.. kat rumah.. dia macam biasa, cool je.. Tapi cool semacam la pulak. Sepatah aku tanya, setengah patah dia jawab. Kalu aku x buka mulut, memang x berbunyilah rumah kitorang.

Ara taklah ‘bisu’ sangat. Kadang2 dia bersuara gak.. Tapi bagi aku yang jenis suka cakap banyak ni, Ara bukan jenis yang boleh bawak borak sangat. Bila aku cakap pasal something, dia macam blur... Macam x supportive sangat. Last2 aku dah malas nak borak.. oh boringnye..  Yang dia tahu cuma tunjuk baris gigi dia ja.. sengih. Cam yg aku buat kt bapak dia dulu. Psycho seyh..

Nak jadik lagi tensen, aku ni jenis perokok sederhana tegar gak la. Tapi bini aku pulak mmg cam fobia giler ngan asap rokok. Bau nafas aku yg bersisa rokok pon, dia mesti batok.. x bau rokok pon dia dah selalu batok. Uhuk3 gitu.. Sebab sayang bini, makin lama makin kurang aku merokok..  kalu gian sangat pon aku merokok time kat ofis je.

Bini aku keje hospital, bahagian obat-obatan.. Aku lak xleh bau ubat, mesti pening kelapa.. Hari2 aku yang hantar, ambik dia gi spital. Time ambik dia balik, mmg hari2 lah baju dia bau obat dalam kete. So aku akan slalu bukak tingkap, nyaman sket..

Ada satu hari tu, masa hujan lebat. Xleh bukak tingkap kete, aku dah mmg pening-pening lalat dah.. Bau ubat.. Dengan poor visibility lg, kami accident! Langgar bontot kete orang depan. Kat spital, doktor kata bini aku keguguran akibat kemalangan tu. Hah??

Rupanya dia mengandung dua bulan.. Ara sendiri pon x tahu.. Ya Allah!!

Lepas kejadian tu aku terus suruh Ara benti keje. Dok rumah je.. Aku dah korbankan rokok aku, so dia kena korbankan keje dia. Aku dah x tahan bau ubat!! Aku sorang keje dah cukup sara idup kami!

Dekat setahun kami kawin, Ika tiba2 datang, dia kata masih sayang kat aku, nak aku ambik dia jadik bini no. 2.. Dia sanggup..

Alamak ni dah angau betol.. Padahal aku baru je kawin. Mungkin Ika yakin yang kami sangat serasi dan saling memahami, so dia berani propose kat aku. Then aku teros terang je la, aku cakap kat dia, yes aku memang x kamceng mane ngan bini aku skarang.. And banyak benda yang kami xde persamaan. Ara memang x banyak bercakap. Kalu aku cube buat lawak, dia macam x tangkap je. Sedih tol.. X pandai nak borak. Kalu jumpa member2 aku lagi le dia sunyi sepi. Dah le hari-hari dia suka masak benda yang sama.. Jarang la dapat makan yang lain sket. Kcuali makan luar. Itu pun dia akan order benda sama je.. Haha macam tu la bini aku.. Lucu lak..

Tapi kami masih cuba memahami hati budi masing2.. Aku cuba biasakan diri ngan bau ubat2 kat baju2 Ara dulu, cuba brenti merokok waktu awal2 kawin dulu.. Ara plak dh x keje, dah cuba belajar masak benda2 lain (jarang la menjadi).. Aku bagitau Ika, rumah tangga kami bahagia. Aku xleh menduakan dia.. Aku memang sayangkan dia. Ika terpaksa terima hakikat tu. Itu mmg last kami jumpa.

Kini, kami dapat rezeki sorang anak, dah besau, dekat 4 tahon la.. tp dah pandai mengaji sket2. Semua berkat kerajinan bini aku. Bab2 agama, mengaji sume dia mmg bagus. Anak aku Hafiz, memang dia train elok2 ngaji alQuran.. Alhamdulillah, semoga esok2 dia jadik anak yang soleh. Bagi aku itu la investment yang sangat2 menguntungkan!

Tapi sebenarnya dalam tempoh tu, kami x seperti pasangan yang lain, kot. Makin hari aku makin bosan ngan rumah tangga kami. Ara memang suka menyepi, jarang borak panjang2. Aku pulak suka keluar lepak ngan kawan2. Makin lama makin jarang aku duduk rumah. Lewat malam baru balik, bini dah tido. Esoknya pagi2 aku dh kena gi keje.. Dalam tempoh tu jugak, aku sebenarnya asyik keluar dengan sorang ofismate aku. Nama dia Lisa. Budak baru kat ofis aku.. Berbekalkan muka yang agak ade market ni, dia macam sangkut lak kat aku. So dialah yang slalu aku ajak kluar malam, teman aku borak2, kadang2 sampai pagi!

Aku sedar aku seolah2 mempergunakan dia untuk hiburkan hati aku.. Teringin nak kawin ngan dia, takot kecik hati si Ara pulak.. Dengan Lisa la tempat aku luahkan perasaan, kadang2 gadoh, kadang dia tercarut2 siap kat aku. Pastu minta maaf, dia kata tersasul.. Tapi aku mmg terhibur bila dok ngan Lisa. Bini aku kat rumah, dengan anak aku jarang sangat aku luangkan masa..

Ara sedar akan perubahan aku dari hari ke hari. Dia mula sedar aku ada pompuan lain. Satu hari dia bagitahu, dia izinkan kalu aku nak kawin lagi, tapi mesti dengan wanita yang elok2, sebab dia tak mahu pelajaran Hafiz terganggu. Aku pelik, apa kaitan??

Dan aku terfikir, Lisa tu wanita yang elok ke? Pakaian hari2 kompem ketat, make up kat muka 2 inci macam xleh kena air, x ambik air semayang ke? X semayang ke? Ke cuti sepanjang tahon?!

So aku postpone dulu hajat nak kawin ngan Lisa. Terfikir lepas kawin boleh nasihat kot sikit2, tapi time bencinta pon asyik lawan ape aku cakap. So sad!..

Ketika perkahwinan aku ngan Ara mencecah 4 tahun dulu, rumahtangga kami ditimpa dugaan yang maha besar. Ara mula jatoh sakit, batuk dia makin teruk, akhirnya masuk hospital. Dan saat itulah baru aku diberitahu, Ara mengidap penyakit barah tekak. Ya Allah!!

Doktor bagitau, Ara dah lama senarnya kena barah tu, penyakit yang akan buat dia slalu batuk, dan trpaksa menahan sakit bila bercakap! Aku rasa bagai kena tusuk dengan anak panah yang tumpul bila dengar benda tu!! Patut la Ara jarang sangat bercakap. Kenapa dia x bagitau aku??

Doc tu cakap lagi, penyakit tu makin lama makin teruk, dan bagi effect kat jantung. Sebab pernafasan dia selalu kurang dari sepatutnya. So jantung jadi lemah.. So itulah yang menyebabkan Ara jatuh sakit. Jantung dia skarang makin rosak akibat barah tu.

Jadi camane dia boleh ajar anak aku mengaji? Doktor tu bagitau, memang ada ubat utk diminum sebagai pelincir dalam tekak. Tapi hanya kurangkan rasa sakit, dan ia bertahan kejap je.. Tapi Ara x boleh selalu minum sebab ubat tu sangat mahal!!

Aku buntu..

Masa tulah baru aku terfikir, kami x penah bertikah lidah, x penah gado.. Mgkin itu hikmah dia.. Tapi aku x sedar selama ni.. Aku asyik tinggalkan dia, bergembira dengan pompuan lain.. Dia pula sanggup tanggung derita setiap kali perlu menjawab pertanyaan aku. Dan x penah luahkan derita kat aku..

Jantung Ara dah lemah sangat, doktor kata mungkin Ara x dapat bertahan lama.. Aku menangis depan doktor tu puas2, wlapun doktor pompuan. Aku dh x kisah. Aku menyesal dgn cara aku layan Ara selama ni.

Dia dah bagi aku macam2, jaga makan minum, pakaian aku, ajar anak kami mengaji, mmg x penah lawan apa aku cakap, apa aku suruh..

Aku suruh dia benti keje dulu, dia ikut. Walaupon kat rumah dia tetap baca buku pasal ubat-ubatan! Dia minat sangat dengan keje dia.. Maafkan abang Ara..

Bila balik rumah nak mandi kejap, aku sempat tengok balik kenangan2 kami.. Aku belek2, terjumpa kotak hantaran masa kami kawin dulu. Ada satu kotak jam, jam yang aku pakai sekarang.. Aku terkejut bila ada sehelai kertas dalam tu. Mula2 ingat kertas resit, tapi rupanya sepucuk surat!

1 Julai 2007,

Buat suami yang baru kupunya,


Terima kasih kerana menawarkan cintamu,
Yang ku tunggu-tunggu sejak kita mula bertemu dulu,
Ara memang cinta padamu,
Dan Ara menangis bila abang melamarku


Buat suamiku yang baru kupunya,


Luaranku mungkin nampak sempurna,
Luaranku mungkin ramai yang terpesona,
Tapi diriku bukanlah sesempurna abang sangka,
Kerna suaraku bukan kepunyaan kita


Buat suamiku yang baru kupunya,


Andai abang ingin melihat Ara ketawa,
Ara hanya mampu tersenyum pada abang,
Andai abang mahu Ara berjenaka,
Mungkin Ara kan menangis dibahu abang,


Kerana Ara tak mampu berbica,
Seperti orang lain berbicara,
Kerana Ara tak mampu ketawa,
Seperti orang lain ketawa


Jika membaca surat ini akan meleburkan cinta abang,
Ara pasrah dan relakan abang menjauhi,
Jika membaca surat ini Ara tetap dihati abang,
Ara sujud sejuta syukur pada Ilahi..


Yang benar,
Isteri yang menyanjungmu.


*Ara selitkan surat ini dalam kotak jam abang, semoga abang mudah terlihat surat ini..



Berderai lagi airmata jantan aku. Kenapa aku x terbaca surat ni 4 tahun dulu? Kenapa aku x tahu penderitaan Ara awal2 dulu? Kenapa baru sekarang?

4 tahun usia perkahwinan kami, Ara beri aku segala2nya.. dan paling penting dia bagi seorang anak yang comel dan bijak. Tapi apa yang pernah aku beri kat Ara?

Mulai saat tu aku jaga Ara sepenuh hati. Hari-hari memang keje ulang alik hospital. Masuk ofis pon kjap2. Anak aku bagi kakak Ara yang jaga. Masa tu aku dah serabai giler. Sangat x terurus. Baru aku sedar pentingnya Ara dalam hidup aku.

Dalam keadaan Ara yang agak lemah, aku minta kebenaran doktor untuk bawa dia melancong. Aku nak temani dia puas2. Aku nak bahagiakan dia dalam sisa2 hayat dia. Biar dia terlupa akan derita dia. Saat itu dia menangis kat bahu aku. Sejak dia sakit kami hanya berbalas tulisan kat kertas.. dan kertas2 tu aku kan simpan sampai bila2.

Dia tulis dia x menyesal kawin dengan aku. Dia tulis sangat bahagia hidup dengan aku. Siap cuba lukis gambar orang senyum.. haha.. Ya Allah hari2 itu kami sangat bahagia. Namun Ara dah makin lemah. Aku dah x mampu tengok dia derita. Setiap kali dia nak tarik nafas, sangatlah azab pada aku melihatnya.

“Ya Allah, jika Kau masih panjangkan hayat isteriku, Kau berilah aku separuh kesengsaraannya, biar kurang kesensaraannya Ya Allah.. Tapi jika hanya kematian yang dapat mematikan sengsara isteriku, aku redha Ya Allah..”

Aku x tahu apa lagi boleh aku buat.. Aku bacakan Yaasin ditelinganya berulang-ulang, biarkan anak kami dipangkuan memeluk-meluk ibunya..

Akhirnya Tuhan menjemputnya kembali. Aku pasrah. Kesedihanku terubat bila kulihat dia pergi dengan tenang. Sempat kuajarkan Syahadah.. dan dahinya berpeluh jernih. Lalu kukucup buat kali terakhir..

Kini, hmpir 5 tahun prkawinan kami, tinggal aku dengan Hafiz, dengan helaian2 tulisan terakhir Ara..

THINK TWICE BEFORE UPDATING YOUR FACEBOOK STATUS

 Sumber : KOSMO! Online

Ahli MBPJ disaman RM10 juta



SHAH ALAM - Seorang wanita memfailkan saman RM10 juta terhadap Ahli Majlis Bandaraya Petaling Jaya (MBPJ), Mahharul Ismail dan tiga anggota keluarganya kerana didakwa mengeluarkan kata-kata fitnah menerusi laman sosial Facebook.

Zalina Jaafar, 42, selaku plaintif memfailkan saman itu menerusi peguamnya Faizul Mohd. Nasir pada pukul 10 pagi di pejabat Pendaftar Mahkamah Tinggi di sini semalam.

Selain Mahharul, dua adik perempuannya, Maisarah dan Norsyam serta anak saudara mereka, Wan Ikhwan Wan Azani, turut dinamakan sebagai defendan.

Mahharul merupakan Setiausaha Cabang Parti Keadilan Rakyat (PKR) Petaling Jaya Selatan manakala Zalina merupakan pembantu kepada Ahli Majlis MBPJ, R. Selvarajan. Selvarajan merupakan Ahli Jawatankuasa PKR Cabang Petaling Jaya Selatan.

Zalina mendakwa Mahharul telah mengeluarkan kata-kata fitnah terhadapnya di laman Facebook miliknya (Mahharul) pada 28 September lalu dan kenyataan di laman sosial milik Wan Ikhwan diterbitkan pada 21 September lalu.

Dia turut mendakwa Maisarah dan Norsyam dengan niat jahat telah mengeluarkan kata-kata fitnah yang menyentuh peribadinya secara palsu pada laman sosial milik Wan Ikhwan.

"Antara lain saya difitnah sebagai seorang perempuan tidak bermaruah, melakukan hubungan sulit dengan suami orang tanpa sebarang ikatan perkahwinan selain menuduh saya tidak layak memegang sebarang jawatan dalam politik," kata Zalina.

Pengajaran : Kamu semua lepas ni kena hati-hati update status Facebook. Kang tak pasal-pasal kena saman. Facebook sekarang dah jadi salah satu sumber mata pencarian dah kat Malaysia ni... Selain tapak bisnes, boleh jadi sumber untuk saman menyaman yang melibatkan jutaan ringgit... Makcik kayo.... Kuikuikui....

ULAM-ULAMAN BAGI WANITA YANG SEDANG BERPANTANG




Sumber : Yahoo! Group

Beberapa hari lalu sewaktu membelek akhbar lama saya terbaca senarai ulam-ulaman yang berkhasiat dan sesuai untuk diambil oleh ibu yang baru lepas bersalin dan masih didalam pantang.

Cekur @ pucuk cekur dikatakan boleh membantu menguncupkan rahim bagi wanita selepas bersalin, mencegah sakit dan sengal tulang, serta membantu menghalang demam, batuk dan sakit tekak / kerongkong. Gambar cekur adalah seperti di bawah:


  

       


Pucuk Pegaga: selain dari membantu menguncupkan rahim bagi wanita selepas bersalin, pucuk pegaga juga bagus untuk awet muda, memperbaiki dan membantu peredaran darah, membantu pertumbuhan rambut, menguatkan gigi dan meningkatkan kesihatan kulit. Pegaga juga sebenarnya telah diiktiraf oleh Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO) sebagai herba yang boleh menjana kecerdasan berfikir bagi kanak-kanak. Hhmm… maknanya lepas ni kita kenalah galakkan anak-anak kita makan pegaga supaya otak mereka bertambah cerdas. Harga pegaga pun murah saja . Bagi mereka yang tinggal dikampung, boleh tanam sendiri kat tepi rumah  

           
 Pucuk mengkudu membantu menguncupkan rahim, mencegah sakit kepala, buasir dan kembung perut


Pucuk putat 
membantu membersihkan darah, menguncupkan rahim serta mencegah pening dan darah tinggi



     
Ulam raja 
membantu menguatkan tulang dan membersihkan darah. Jadi, bagi mereka yang masih didalam pantang selepas bersalin, anda boleh cuba mengambil ulam-ulaman diatas sebagai salah satu menu anda. Bukan sahaja berkhasiat, harganya juga murah.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Why Do I Need Supplement?