Feb 10, 2015

Us and Autisme Spectrum Disorder (ASD)

Bismillahirrahmanirrahim...

Segala puji bagi Allah.

Austisme Spectrum Disorder. ASD. Austisme. Anak OKU. Learning Disabilities.

Tak pernah terfikir bahawa kami telah dikurniakan anak syurga enam tahun lalu.

3 Februari lalu, Adwa, putera sulung kami telah didiagnos mempunyai ASD (Mild Autisme).

Kami redha, dan menerima dengan hati terbuka. Begitu juga keluarga.

Seawal tergerak hati mahu dapatkan further assessment untuk Adwa, kami sudah bersedia untuk menerima seandainya dia disahkan ASD.

Austisme is not about awereness only. It is more about acceptance.

Jadi jika tengah makan ke, jalan2 kat shopping complex dan korang nampak budak yang tak boleh nak dikawal, yang jerit-jerit, pukul2 mak ayah dia, guling-guling, atau ada yang datang rumah korang dok panjat sana sini, SILA SET DALAM KEPALA yang budak itu special, jadi instead of mengata mak bapak dia tak reti jaga, tolong lah put awareness dan accept yg budak tu 'istimewa'.

Jadi, bila Adwa dah disahkan ada ASD, dan disyorkan untuk jalani Speech Therapy (ST) dan Occupational Therapy (OT).

Kami prefer ke PPUKM, Cheras di bawah Child Development Centre (CDC).

Tapi, queuenya panjang mak aih... Appointment Adwa dapat bulan Oktober 2015... Tahun depan Adwa dah nak darjah satu.. camno?

Tak apa... Kami ikhtiar opsyen lain.

Jan 22, 2015

3rd Molar Removed

The surgery was done on January 14th and todate, I'm still in pain. Yup. 8th day post surgery and I'm still on my painkiller. Dah tua.. recovery may takes time lah kan. Puih. Hehe..

The surgery was performed at Klinik Kesihatan Putrajaya (I was informed it was supposedly done in Pakar Bedah Mulut, HPJ???). Sib baiklah 3rd molar ado kiri kanan jek. Kiri dah buang tahun 2007. Now kanan lak and the pain was like nak tumbuk muka orang. Kahkah. 

First two days I can't barely talk, eat or do anything besides sleeping all day long with ice pack on my face. Minum susu ajelah. And I lose 2kgs yabedabeduuu.. I was given 3 days MC (mana cukup, 8 hari pun sakit lagi weh) but on my second day dah mengada nak berkepit with husband sana sini.

Yesterday went back to clinic for STO, and the lobang was big as a size of a pea. Whoaaa.. Tried to sip air sejuk and i can feel the sharp pain (read, as you have a sensitive tooth) the moment that air sejuk masuk dalam lubang tu pergh.

OK serik dah to perform any dental surgery. Kthanxbai.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Why Do I Need Supplement?