Dec 5, 2013

Beware! Paypal Car Purchase Scam

Aku cadang nak let go keta aku untuk upgrade ke keta yang lebih besar. Anak dah nak masuk 3 kan. So aku iklankan dalam Mu*ah.my

Lepas few days ada orang yang guna nama 'Ahmad Hazerie Md Nor' cakap dia interested nak beli keta aku. Dia minta aku hantar gambar enjin keta, tapi aku tak layan pun. Aku reply, keta masih ada.

Esoknya, dia reply balik. Dia betul-betul nak beli. Nak hadiahkan untuk bapak dia. Cuma, dia tak dapat jumpa sebab dia claim yang dia kerja as Oceanographer dan tak boleh dihubungi sebab keja tengah-tengah laut. Tapi boleh akses e-mail pulak kan?

So dia setuju nak bayar amount yang aku nak, dengan bayar guna Paypal. Dan dia cakap yang dia akan arrangekan someone to pick up the car.

Aku dah rasa pelik dah...



So aku track IP address dia based on email yang dia hantar, dan location dia dekat U.S.


So, apa aku buat, aku reply e-mail dia, cakap aku no hal kalau dia minat. Tapi aku mintak fullname, IC no, Copy of IC dan aku terus terang ngan dia aku nak run details dia kat Immigration Department ngan Bukit Aman. Just to ensure yang transaction ni selamat.

Dan Google lagi.... Dan jumpa ini... Sama je cerita nya...


So hanya dengan merajinkan sikit diri tu untuk cari informasi, korang boleh selamatkan duit korang dari kena tipu. Modus operandinya sama.

1. Minat nak beli barang yang kita jual
2. Nak hadiahkan pada orang
3. Tak boleh jumpe sebab keja jauh
4. Hanya boleh transfer duit guna Paypal. Dia akan minta no akaun Paypal kita dan alamat untuk dia pickup barang kita bila payment clear.
5. Bila kita agree, dan bagi akaun Paypal, dia kata dia akan masukkan duit
6. Orang ni akan guna satu lagi akaun email tipu 'Paypal' required kita untuk transfer certain amount of money sebelum duit kita tu dapat di releasekan.
7. Bila kita transfer duit, duit yang dijanjikan tu tak ada.
8. So instead of kita dapat duit, kita lak hilang duit. Silap-silap leh hilang skali barang yang kita nak let go tu (sebab kita dah bgtau dia lokasi barang tu. Dia leh datang dan rompak/samun/curi je)

So hati-hatilah... Orang jahat sekarang ni akal panjang. 

Oh ya. Sampai harini dia xreply email aku. Maybe sebab aku mintak no IC ngan copy of IC nak semak ngan Imigresen ngan Polis, so dia takut kot.

Dec 3, 2013

Morning Sickness

Morning sickness. Or for me, it happens around the clock. Worsen by night.

Serious shit la aku benci betul la 1st trimester. Muntah.. Muntah.. Muntah...

Mintak mahap la kalau ada yang cakap aku cam tak bersyukur.. Bukan tak bersyukur... Tapi bila bau ni tak bleh, makan itu xbleh, muntah, muntah, muntah, rasa cam masa tu lambat jer la berjalan.

Bila gi klenet scan baby, serious rasa cambest. Khamis lepas scan baby, siap tunjuk muka lagi si kecik tu. Berat badan yang bestnya, tak naik la kan. Malam memang aku tak makan, sebab asik terbaring je lah atas katil.

Tak ramai la yang tau morning sickness ni ada baiknya. Yup! Aku pernah terbaca pasal morning sickness ni sebenarnya dapat bantu KURANGKAN RISIKO KEGUGURAN.

Selain tu, boleh juga kurangkan risiko KELAHIRAN PRA MATANG, dimana Hormon Hcg yang tinggi akan melindungi bayi anda semasa di dalam kandungan.

Bila mommies muntah-muntah, so berat badan tak de lah naik macam di pam-pam kan? dan bila berat badan mommies tak naik sangat, placenta akan berkembang dengan baik!



Bagi mommies yang teruk morning sicknessnya, mesti risau kan bila apa yang korang makan semua keluar balik, bila masa baby nak dapat khasiat, ye dak?

So korang boleh lah cuba Set Shaklee Pretty Mama, Healthy Baby di atas.

Set Shaklee Pretty Mama, Healthy Baby mengandungi:

1. Shaklee Vita-lea - Multi Vitamin yang sangat penting untuk perkembangan bayi dalam kandungan

2. Shaklee B-Complex - Membekalkan vitamin B serta mengandungi Asid Folik yang sangat penting untuk pertumbuhan saraf bayi. Juga boleh mengurangkan simptom loya dan mual.

3. Shaklee Sustained Release Vita-C - Membekalkan Vitamin C yang diperlukan, untuk perkembangan bayi serta mengoptimumkan kesihatan ibu.

4. Shaklee Omega Guard - Mengandungi Omega-3 untuk perkembangan otak bayi anda.

Semua suplemen adalah untuk bekalan 3 bulan, dengan pengambilan sebiji sehari sahaja. Dan, set ini boleh diteruskan pengambilannya selepas anda bersalin (di tambah dengan Shaklee Zinc untuk mempercepatkan prosespenyembuhan luka jahitan episiotomi).



Komen/SMS/Whatsapp

'Saya Nak Set Shaklee Pretty Mama, Healthy Baby' untuk mendapatkan harga yang sangat menarik!




LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Why Do I Need Supplement?