Feb 28, 2013

Sayangi jantung anda

Macam motto Adwa's Eye Supplements For Life,

" Healthy Eating Keeps Your Heart Beating"

Gitewww... Ahahahaha...

Jadi mari sayangi jantung anda dengan memberikan yang terbaik - Shaklee OmegaGuard.

Apa ada dengan OmegaGuard?




Produk giler cool - Shaklee Omega Guard

Nak slim? Nak pelihara kesihatan jantung dan fungsi otak? Sakit sendi? Ekzema?

Shaklee Omega Guard mengandungi Omega-3 Asid Lemak termasuk EPA(540mg), DHA(360mg), ALA dan lain-lain dan melalui 3 kali penyulingan untuk mendapatkan Omega-3 Asid Lemak berkepekatan tinggi serta menyingkir merkuri dan plumbum yang biasanya terdapat dalam ikan laut dalam. 

Omega-3 Asid Lemak dianggap asid lemak penting, yang tidak boleh disintesis oleh badan manusia tetapi adalah penting untuk metabolisme normal. 

Bagi pesakit kanser, Omega-3 asid lemak tambahan mungkin bermanfaat untuk meningkatkan selera makan, berat badan, dan kualiti hidup. 

Walaupun tiada bukti saintifik menyokong peranan dan manfaat tambahan omega-3 asid lemak dalam mencegah penyakit kardiovaskular (termasuk infarksi miokardium dan kematian akibat kegagalan jantung secara tiba-tiba) dan strok, namun begitu diet yang mengandungi Omega-3 Asid Lemak mampu mengawal penyakit strok. 

Omega-3 asid lemak juga mempunyai kesan antihipertensi ringan. Apabila pengguna mengamalkan Omega-3 Asid Lemak daripada minyak ikan secara tetap, tekanan darah sistolik mereka dapat direndahkan sehingga 3.5 hingga 5.5mmHg. 

Omega-3 Asid Lemak juga dikatakan mempunyai sifat anti keradangan. Sebagai contoh, terdapat bukti bahawa penghidap artritis reumatoid mengambil Omega-3 Asid Lemak daripada sumber-sumber seperti ikan dapat mengurangkan kesakitan berbanding untuk mereka menerima NSAID standard. 

Oleh kerana fungsi Omega-3 asid lemak dapat memperbaiki dan menguatkan daya ingatan, pendekatan menggunakan Omega-3 Asid Lemak dipraktikkan dalam rawatan standard untuk pesakit ADHD dan gangguan koordinasi pertumbuhan. Minyak ikan dilihat dapat mengurangkan gejala-gejala yang berkaitan dengan ADHD dalam sesetengah kanak-kanak. 

Terdapat beberapa bukti bahawa keberkesanan Omega-3 asid lemak yang berkaitan dengan rawatan pelbagai gangguan mental, secara tentatif mungkin berguna sebagai tambahan untuk rawatan anti depresi seperti kecelaruan bipolar (bipolar disorder) dan terdapat bukti awal bahawa suplemen yang mengandungi EPA dapat membantu dalam kes-kes kemurungan. 

Kajian epidemiologi juga menunjukkan bahawa pengambilan omega-3 asid lemak boleh mengurangkan risiko demensia (nyanyuk). 

Berita baik untuk anda yang mempunyai masalah berat badan. Omega-3 lemak membantu anda membakar lemak dengan membantu badan anda bertindak balas lebih baik kepada hormon yang dipanggil hormon yang dipanggil Leptin (Leptin bermaksud 'kurus' dalam bahasa Greek). Bagaimana? Leptin memberitahu badan anda untuk mengawal selera anda dan membuat anda makan dalam kuantiti sedikit supaya anda boleh mengekalkan atau menurunkan berat badan. Leptin meningkatkan metabolisme anda dengan meningkatkan pengeluaran tiroid anda (tiroid anda mengawal metabolisme anda) dan menyebabkan badan anda membakar lemak.

Feb 25, 2013

Penghantaran Supplemen Shaklee Melalui Pos - Adakah Selamat?

Few days ago I got this question from a friend of mine. His wife is a pharmacists.

He said that his wife had a concern in sending medication especially supplements via postage. According to her, medication/ supplements cannot be send via normal postage. A proper handling is required. The temperature will alter the properties of the supplements, and may be poisonous.

Well, selepas bertanya sana sini, ada seorang pharmacist juga menjawab persoalanku inih..

Katanya sebab itu la packaging supplemen tu penting. Opkos Shaklee dah pikirkan itu semua. Since Shaklee originated from US, masa manufactured lagi ujian dah dibuat so that produknya akan sampai dengan selamat dan kandungan/ active ingredients dalam supplemen tu tak terjejas (opkos la hantar ke seluruh dunia pun pakai postage/ naik aeroplane kan). Jika anda pernah beli supplemen Shaklee, cuba perhatikan setiap botol Shaklee ada temper pack. Botol tu sendiri daperbuat daripada material yang diluluskan FDA.

Semasa supplement dikilangkan, semuanya dah melalui stability testing, ie tahan suhu berapa, if letak dalam bekas ni tahan suhu berapa pulak... Jika expose kepada suhu tertentu beberapa lama, ada perubahan active ingredients ke tak..Jika ada keperluan supllemen Shaklee ini dihandle sedemikian rupa sepertimana dakwaan di atas, seharusnya pihak Shaklee Corp dah maklumkan kepada semua Distributornya :)




Raising A Brilliant Kid


Fuh... Baru semalam hadir ke Seminar Parenting Bijak organized by Parenting Bijak (Please find the page in FB).

Kenapa lak la kan aku ngan asben nak kena pergi seminar nih. Bunyi macam loser jek.

Actually kiteorang just nak tau macam mana kekdahnya nak handle Gen M macam Adwa nih.

Do we apply right parenting skills to Adwa and Aaryan?

Naaaaaaaayyyyyyy...

Rupanya cara nak didik bebudak Gen M ni lain dengan cara mak bapak kita didik kita, Gen Y.

Sume parents dalam dunia ni nak anak pandai. Baik. Bijak. You name it. Sume yang positif attitude korang nak anak korang ada kan.

Kalau nak korang buleh la hadir ke seminar nih.

OK cukup lah melalut.

Selain daripada didikan, pemakanan anak-anak jugak penting. Kalau takat korang bagi ilmu je tapi nutrisi anak-anak tak jaga, tak guna juga.

Based on research done, ada beberapa nutrien yang anak-anak perlukan untuk membesar. Shaklee memberikan rangkaian nutrisi terbaekkkk yang diperlukan anak anda untuk tumbesaran yang sihat disamping mengekalkan kesihatan seiring tumbesaran mereka.


Multivitamin


Penting untuk perkembangan otak dan tumbesaran sihat, selain meningkatkan daya ingatan. Kalau tak macam mana nak hafal sifir satu sampai sifir doblas. Tu belum masuk hafal formula matematik yang mengarut-ngarut tuh.
~Membekalkan 19 vitamin dan mineral perlu
~Sumber kalsium pembina tulang
~Baik untuk kesihatan
~Bekalan harian untuk vitamin B


Vitamin C

Membantu menguatkan sistem imun badan, selain intergrasi antara sel dan menyokong kesihatan mata, gigi, gusi, tulang, otot dan peredaran darah.

Chewable Vita-C dengan rasa limau dapat menyediakan vitamin C sama dengan 1½ buah oren. Ia ideal juga untuk kanak-kanak atau sesiapa sahaja yang sukar untuk menelan pil.

Tiada perasa tiruan, pemanis, pewarna atau bahan pengawet tambahan. 


Omega-3

Sebahagian besar daripada otak terbina daripada lemak 'baik' atau nama canggihnya Asid Lemak Omega-3 (Omega-3 Fatty Acid). Fatty fatty bom bom.. Hahahaha... Ada kajian kata kalau ambil Omega-3 dalam diet boleh meningkatkan keupayaan belajar, kemahiran menaakul, penyelesaian masalah, meningkatkan daya tumpuan dan ingatan. Atau dalam ayat jimatnya, boleh jadik pandai a.k.a bijak. Paham dok?


Lecithin


Lecithin soya ni sumber utama kolina which is neurotransmitter untuk menghantar mesej ke otak dalam sistem saraf. Alah kira macam kereta.. Bawak mesej ke otak untuk di terjemahkan.

Protein

Ini pulak untuk suburkan otak. Asid Amino dari protein ni diperlukan oleh neurotransmitter. Kira macam kereta perlukan petrol la.

Hidangan yang lazat, berkhasiat serta mudah disediakan yang pasti digemari oleh seisi keluarga:
• Sarapan segera yang berkhasiat
• Lazat, sarapan segera yang mampu dibeli
• Hidangan segera untuk para atlet
• Kudapan menarik pada bila-bila masa
• Hidangan yang ideal, rendah kolestrol, lemak dan sodium

Meal Shakes Shaklee merupakan sumber protein dengan vitamin dan mineral tambahan. Ia menyediakan jumlah yang seimbang bagi setiap sembilan asid amino yang diperlukan oleh tubuh untuk tumbesaran dan perlindungan yang baik. Dan lagi, Meal Shakes Shaklee mengandungi semua asid amino asli yang terdapat di dalam protein termasuk yang asid amino perlu dan juga tidak perlu.



Feb 19, 2013

Testimoni pengguna GLA Complex untuk masalah cyst



Pentingnya B Complex untuk mama

Kenapa b kompleks dinamakan sebagai b kompleks? sebabnya ia terdiri dari kumpulan2 vitamin B yang sangat penting iaitu :
1. B1 (thiamine)
2. B2 (riboflavin)
3. B3 (niacin)
4. B5 (panthothenic acid)
5. B6 (pyridoxine)
6. B7 (biotin)
7. B9 (folic acid)
8. B12 (cobalamin)

Setiap satu kumpulan vitamin B ini memainkan peranan penting dalam aktiviti metabolik sel badan, contohnya vitamin B6 iaitu pyridoxine membantu dalam metabolisma protein, lemak, pembentukan sel darah merah, antibodi dan sebagainya. Begitu juga dengan vitamin B12 yang membantu DNA untuk sentiasa dalam keadaan yang baik/intact.

Hari ni saya nak sentuh kepentingan vitamin B kepada org2 yg mengandung. Sebenarnya kesemua vitamin B ni bekerja dalam satu masa. Jadi sangat penting ibu2 yang mengandung ini mengambil b kompleks setiap hari. Gabungan vitamin B6, B9 dan B12 membantu dalam pembentukan sel darah merah dan membantu dalam pengiraan hemoglobin. Begitu juga untuk mengekalkan kesihatan ibu dan fetus dalam perut ibu itu.

Vitamin B6 (Pyridoxine) 

Membantu dalam metabolisma protein, karbohidrat dan lemak.
Membantu menyerap dan mematabolismakan asid amino bersama2 dengan pembentukan sel darah merah, neurotransmitter dan antibodi.
Penting untuk otak fetus dan pembentukan tulang belakang.
Vitamin ini juga penting mengurangkan rasa mual, loya dan muntah2 bagi ibu mengandung.
Kekurangan B6 akan menyebabkan anda mengalami pening2, anemia, skin disorder, batu karang
Dos diperlukan : 1.3- 2mg/hari bergantung kepada umur dan jantina/keperluan.


Vitamin B9 (Asid folik) 

Membantu dalam penbentukan hemoglobin, memulihkan anemia dan sprue (disorder kronik di mana nutrien tidak dapat diserap oleh badan).
Mengambil folik asid bagi ibu yang ingin mengandung dan sedang mengandung membantu mengelakkan Neural Tube disorder iaitu kecacatan pada otak dan pembentukan tulang belakang pada bayi.
Kekurangan B9 akan menyebabkan atheroskelrosis, serangan jantung, stroke, Alzheimer, serviks dan kolon kanser, osteoperosis, kemurungan, pelupa, kehilangan pendengaran, dan Neural Tube defect (NTD).
Dos yg diperlukan : 0.6mg/day.

Vitamin B12 (Cobalamin/ Cyanocobalamin) 

Membantu dalam pembentukan sel darah merah dan sistem saraf yang sempurna.
ia juga membantu dalam pembentukan otak bayi.
Kekurangannya boleh menyebabkan anemia.
Dos yg diperlukan : 0.5mg-1.0 mg/hari Vitamin B6 dan B12 sangat penting dalam membantu fungsi2 B9 iaitu asid folik di dalam bandan. Jadi, ketiga-tiga komponen ini saling bergantung antara satu sama lain untuk kepentingan ibu mengandung dan anak yang dikandunginya. Jadi, jgn lupa makan B kompleks setiap hari ya! Semestinya pilihan b kompleks yang asli, dan tanpa pengawet tambahan itu yg lebih selamat buat ibu dan fetus yg sedang membesar :)


Feb 18, 2013

I am eating right - Why do I need supplements?

Yup. You eat right. You exercise. You are living in a stress-free life.

Last year you had a flu only once and nowdays they keep coming, like once in two weeks?

So what is wrong?

Getting sick means, your body's natural way telling you that,

"Hey, slow down, I'm tring hard to follow your beat"

And also,telling you that what you eat did not sufficient for your nutrition needs.

So, here I am.

Telling you that even though you eat right, you still need supplements especially for vitamins and minerals that your body does not produce or synthesize from food you ate.

Yeah I know I am starting to sound like a salesperson. I am.

I am your Shaklee's Independent Distributor. I am here to help you to get more in your life.

More healthy. More energy. More quality time with your loved ones.

FOOD SUPPLEMENTS - NO LONGER AN OPTION

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Why Do I Need Supplement?