Dec 5, 2013

Beware! Paypal Car Purchase Scam

Aku cadang nak let go keta aku untuk upgrade ke keta yang lebih besar. Anak dah nak masuk 3 kan. So aku iklankan dalam Mu*ah.my

Lepas few days ada orang yang guna nama 'Ahmad Hazerie Md Nor' cakap dia interested nak beli keta aku. Dia minta aku hantar gambar enjin keta, tapi aku tak layan pun. Aku reply, keta masih ada.

Esoknya, dia reply balik. Dia betul-betul nak beli. Nak hadiahkan untuk bapak dia. Cuma, dia tak dapat jumpa sebab dia claim yang dia kerja as Oceanographer dan tak boleh dihubungi sebab keja tengah-tengah laut. Tapi boleh akses e-mail pulak kan?

So dia setuju nak bayar amount yang aku nak, dengan bayar guna Paypal. Dan dia cakap yang dia akan arrangekan someone to pick up the car.

Aku dah rasa pelik dah...



So aku track IP address dia based on email yang dia hantar, dan location dia dekat U.S.


So, apa aku buat, aku reply e-mail dia, cakap aku no hal kalau dia minat. Tapi aku mintak fullname, IC no, Copy of IC dan aku terus terang ngan dia aku nak run details dia kat Immigration Department ngan Bukit Aman. Just to ensure yang transaction ni selamat.

Dan Google lagi.... Dan jumpa ini... Sama je cerita nya...


So hanya dengan merajinkan sikit diri tu untuk cari informasi, korang boleh selamatkan duit korang dari kena tipu. Modus operandinya sama.

1. Minat nak beli barang yang kita jual
2. Nak hadiahkan pada orang
3. Tak boleh jumpe sebab keja jauh
4. Hanya boleh transfer duit guna Paypal. Dia akan minta no akaun Paypal kita dan alamat untuk dia pickup barang kita bila payment clear.
5. Bila kita agree, dan bagi akaun Paypal, dia kata dia akan masukkan duit
6. Orang ni akan guna satu lagi akaun email tipu 'Paypal' required kita untuk transfer certain amount of money sebelum duit kita tu dapat di releasekan.
7. Bila kita transfer duit, duit yang dijanjikan tu tak ada.
8. So instead of kita dapat duit, kita lak hilang duit. Silap-silap leh hilang skali barang yang kita nak let go tu (sebab kita dah bgtau dia lokasi barang tu. Dia leh datang dan rompak/samun/curi je)

So hati-hatilah... Orang jahat sekarang ni akal panjang. 

Oh ya. Sampai harini dia xreply email aku. Maybe sebab aku mintak no IC ngan copy of IC nak semak ngan Imigresen ngan Polis, so dia takut kot.

Dec 3, 2013

Morning Sickness

Morning sickness. Or for me, it happens around the clock. Worsen by night.

Serious shit la aku benci betul la 1st trimester. Muntah.. Muntah.. Muntah...

Mintak mahap la kalau ada yang cakap aku cam tak bersyukur.. Bukan tak bersyukur... Tapi bila bau ni tak bleh, makan itu xbleh, muntah, muntah, muntah, rasa cam masa tu lambat jer la berjalan.

Bila gi klenet scan baby, serious rasa cambest. Khamis lepas scan baby, siap tunjuk muka lagi si kecik tu. Berat badan yang bestnya, tak naik la kan. Malam memang aku tak makan, sebab asik terbaring je lah atas katil.

Tak ramai la yang tau morning sickness ni ada baiknya. Yup! Aku pernah terbaca pasal morning sickness ni sebenarnya dapat bantu KURANGKAN RISIKO KEGUGURAN.

Selain tu, boleh juga kurangkan risiko KELAHIRAN PRA MATANG, dimana Hormon Hcg yang tinggi akan melindungi bayi anda semasa di dalam kandungan.

Bila mommies muntah-muntah, so berat badan tak de lah naik macam di pam-pam kan? dan bila berat badan mommies tak naik sangat, placenta akan berkembang dengan baik!



Bagi mommies yang teruk morning sicknessnya, mesti risau kan bila apa yang korang makan semua keluar balik, bila masa baby nak dapat khasiat, ye dak?

So korang boleh lah cuba Set Shaklee Pretty Mama, Healthy Baby di atas.

Set Shaklee Pretty Mama, Healthy Baby mengandungi:

1. Shaklee Vita-lea - Multi Vitamin yang sangat penting untuk perkembangan bayi dalam kandungan

2. Shaklee B-Complex - Membekalkan vitamin B serta mengandungi Asid Folik yang sangat penting untuk pertumbuhan saraf bayi. Juga boleh mengurangkan simptom loya dan mual.

3. Shaklee Sustained Release Vita-C - Membekalkan Vitamin C yang diperlukan, untuk perkembangan bayi serta mengoptimumkan kesihatan ibu.

4. Shaklee Omega Guard - Mengandungi Omega-3 untuk perkembangan otak bayi anda.

Semua suplemen adalah untuk bekalan 3 bulan, dengan pengambilan sebiji sehari sahaja. Dan, set ini boleh diteruskan pengambilannya selepas anda bersalin (di tambah dengan Shaklee Zinc untuk mempercepatkan prosespenyembuhan luka jahitan episiotomi).



Komen/SMS/Whatsapp

'Saya Nak Set Shaklee Pretty Mama, Healthy Baby' untuk mendapatkan harga yang sangat menarik!




Oct 6, 2013

Hmm... Hmmm... Hmmmm? Lalalalala....

My previous menstrual cycle was on 18th of August 2013. It was painful with bloodclots. I was advised by my SIL to run UPT after my cycle ends just to ensure if it was normal menstrual pain and not a miscarriage.

I did run the the test on my 9th day and the result was veeeerrrryyyyyyy faded positive line. Is there any way I am expecting even I did not missed any menstrual cycle?

Did an ultrasound at Dr Hamid Arshat's place and he told me to wait for another cycle. What? I thought I was miscarriage and now there's a small chance that I am preggy?


Yelah... Yelah... Tunggu jelah...

And a day past a month. Nope. No sign my bestie will be arriving soon.

A day before alreasy went to the nearest pharmacy. Bought the cheapest PTK (kedekut). Run the test. Wait 1 minute. Not yet. 2 minutes. Nothing.

Aik. Invalid lak ke. Tengok kotak.

"....wait for 5 minutes..."

#tepukdahi

Ahhhh... Gosok gigi dlu. Mandi. Cuci muka. Tepek krim muka.

Tengok balik PTK strip.

Tadaaa...


OK dah boleh cancel semua plan backpacking tahun depan ye Wanie.

Alhamdulillah... (intonasi Pak Hadi 'Tanah Kubur')


Jun 27, 2013

Apa beza Shaklee dan Herbalife?

1. Fungsi Produk

Shaklee adalah supplemen tambahan.
Herbalife adalah pengganti makanan.

2. Prinsip Weight Management

Shaklee menurunkan berat badan dengan detox-bakar-kekalkan muscle tanpa perlu replace normal meal anda dengan produk Shaklee. Makan macam biasa (kalori intake kena jaga la). 

Herbalife mencadangkan penggantian dua hidangan harian dengan pengambilan formulanya yang tinggi protein dan rendah kalori. Bila anda dapat mengawal keinginan terhadap snek manis serta pengambilan karbohidrat lainnya, maka mungkin akan dapat mengurangkan berat badan dengan jayanya.Sebagai contoh... Kalau korang punya calorie intake sehari 1800ccal, jadi kena kira ye makan dalam sehari tak bley lebey itu angka. 

3. Kandungan Weight Loss Set

Shaklee mengandungi Herb-Lax (detox), Omega Guard/ Lecithin (bertindak sebagai fat burner dan  memberi pelbagai manfaat fungsi kesihatan yang lain ) dan Alfalfa (serat sebagai agen pengangkut dan memberi pelbagai manfaat fungsi kesihatan yang lain). Shaklee juga mempunyai ESP (soy based) mirip seperti F1 dan F3 Herbalife namun tidak didedikasikan dalam weight loss programme. Boleh juga mencuba Cinch dengan pelbagai perisa (seperti F1 Herbalife juga). Cuma, Cinch mengandungi Leucine yang memelihara otot semasa proses pembakaran lemak berlaku (tidak menggelebeh).

Herbalife mengandungi F1, F3 (protein diet) dan Teamix (mempercepatkan kadar metabolisma).


Kesimpulannya... Makan la produk apa pun... Kalau melantak tak ingat dunia dan malas bersenam pun tetap gemuk. Sekian.


Berminat untuk mencuba slimming programme Shaklee? Hubungi saya adwaseyesfl@yahoo.com sekarang!

 
 

Journey to Our Heaven Part IX

Sambung cite.. sambung citer...

Perabot dah sampai..Wuhuuu terbang duit mak RM8 ribu woi.

Cat umah dah settle. Bantai kaler putih jer baru umah nampak luas. Gamba kat bawah gamba selepas dicat putih. Encik Suami memang gigih mengecat memandangkan bajet bininya sudah tiada untuk upah orang mengecat. Kikiki.... Cuma dinding tempat TV ni akan letak wallpaper dan feature wall master bedroom pun akan berwarna gelap. Aku memang main earth tone since cat exterior pun dok earth tone juga.Cat aku pakai Nippon Vinilex Easywash. Tahan conteng katanya. Almaklumlah ada 2 orang bakal artist dalam rumah ni kan. Harga cat Nippon ni RM90 per tong untuk 5L. Aku beli masa expo perabot kat Nilai haritu. Untuk satu umah aku beli 5 tong cat putih 5L, dapat free 2L cat so aku pilih kaler 4223D Silhoutte Grey untuk feature wall bilik masterbedroom. So dah settle dah cat untuk feature wall master bedroom. Cat free. Heh. Pakai cat ni  katanya washable. Jadi kalau anak conteng takdelah aku terpekik pekik macam mak tarzan kan muahahahaha....

Aku pun beli gak satu set Nippon Momento untuk feature wall kat tingkat bawah. Tapi sampai la ni tak ade masa lagi nak cat woi. Cat sendiri ke? Cat sendiri jelah since bangla nak upah jer dalam RM700 untuk cat satu umah. RM700??? Boleh lepas beli langsir tau dak??

Okeh langsir umah aku beli kat Jakel. Beli yang stok nak abis jer... Depa longgok-longgok kat lantai ja. Jadi stok pun apa yang ada je lah. Akak tu kata (dia kata lah kan.. Kalau dia tipu aku.. aku pun tipu lah korang.. Tapi dosa dia jer lah yang dapat kikiki) kain ni asalnya RM40 semeter. OK fine.. Aku sedikit kembang hidung dapat beli kain harga RM40 semeter dengan harga RM19 semeter. Maka tetibe kepala otak aku dok pikir.. Abis berapa harga kos kain ni sekayu??? RM10??? Hahahaha... So last week aku jalan-jalan kat Macy, kain yang sama diaorang jual RM51.90 semeter! Kembang lagiiii hidung kihkih.... 

Kain kat Jakel tu cuma ada 49 meter je. Tolak bahagi darab campur... cukup lah untuk langsir tingkat bawah dan master bedroom.. Bilik lain recycle langsir sedia ada sudey muahahaha...

Untuk tingkap sudut ni aku plan nak jahit (ya, aku jahit sendiri ye... takat ni langsir sliding door dah siap) Roman Blinds tapi nak cari barang dia mak aih punya la susah... Korang tau mana boleh beli plastic ring untuk Roman Blind ni tak?

Curtain rod aku beli IKEA jer. Senang sebab dia extendable dan modern design. Aku memang nak pakai rod since nak jahit langsir simple jer. Cuma bila nak pakai rod yang dijual kat kedai-kedai langsir tu.. semua material wrought iron. Tak mo la. Macam orang lama.

Ok tu jelah.. nanti aku hapdate bila langsir dah siap jahit okeh.



Hahaha.. Sila abaikan TV tersebut. Flat screen TV maseh di rumah lama.
Dinding akan letak wallpaper grey
Kerusi tersebut dibeli dengan rege RM800. Ciss...
Aku pun tatau kenapa putih??? Apelah yang aku pikir time ni... Jenuh la nak cuci pasni.
Ni cat Master Bedroom. Nippon Vinilex Easywash 4223D Silhoutte Grey. Free. Kihkih...

Iklan. Hehehehe...
Tak dak mana nak beli ring untuk Roman Shades ni? Puas dah cari tak jumpa.
Pakai rod ni je. Senang sebab dia extendable. Tapi pakai barang IKEA kan..
Semua jual asing-asing. Jahat betul.




Apr 19, 2013

Tips temuduga jawatan Pembantu Tadbir

Tips yang boleh saya kongsi :

1. Bersedia. Kena tahu senarai tugas dan tangga gaji. Macam nak mengorat orang. Kena la tau dia suka maka apa... Minum apa... Kalau anda tak prepare, di mata panel anda memang tak berminat dengan jawatan tersebut.

2. Jujur memberi jawapan. Jangan cuba tipu. Kalau ada degree atau diploma, bagitau dengan jujur kalau panel tanya.

3. Jika anda sedang bekerja dan bergaji tinggi, jangan cuba berlagak dengan panel yang anda macam bagus sangat. Tak payah buat muka dengan panel macam andalah employee of the year.

4. Jika panel tanya sepatah, jangan la jawab sepatah juga. Cuba berinteraksi dan buat panel rasa ingin mengenali anda dengan lebih lanjut.

5. Jangan gedik. Walaupun anda kiut tapi tak yah la act like anda lah manusia paling kiut dalam dunia. Rasa nak termuntah panel kat depan tau dak?

6. Bila masuk bilik interview jangan duduk selagi belum disuruh duduk.

7. Dengar dan fahami soalan panel. Jika tak tahu jwb tak tahu. Jangan main taram je jawab.

8. Muka tu kasi manis sikit. Tak rugi pun senyum. Panel dah berdepan dgn mcm2 jenis org. Kalau kamu masuk muka masam, dia pun tak ada mood nak bg markah.

9. Penggunaan bahasa kena betul. Jangan jawab soalan panel mcm kamu berborak dgn kawan di kedai mamak.

10. Postur. Sila duduk tegak dan rileks! Jangan duduk bongkok atau duduk mcm org sembelit dalam toilet! Jika disediakan meja kecil sebelah kerusi, letak la barang peribadi atas meja tu.

11. Jangan makan gula-gula semasa interview. Chewing gum lagiiii la tak boleh.

12. Bersedia dengan soalan berbentuk pendapat. Contohnya "Apa pendapat anda tentang gejala rasuah..." "Jika penyelia minta anda melakukan sesuatu yang menyalahi tatacara pengurusan kewangan, apa tindakan anda?"

13. Kena tetapkan niat kenapa nak join gomen.

14. Pakaian. Sila pakai pakaian sopan. Yang perempuan pakailah baju kurung. Jangan ketat terbonjol sana sini. Jangan pakai skirt singkat. Ini bukan interview jawatan GRO. Yang lelaki rambut pendek dan kemas. Jangan buat fesyen rambut macam mat rempit. Baju bergosok dan tuck in. Kasut kulit bertutup. No sport shoes.

Tu je takat ni. Lepas ni belajar macam mana nak buat resume pulak ye.

Apr 8, 2013

Journey to Our Heaven Part VIII

Serious pening bila nak masuk rumah. It was easy to buy a house. But to make it a home was the difficult part. Duit. Sume pasal duit. Tambah itu buat ini dah kne berpuluh ribu. Serius, berpuluh ribu ohkay!

Reno dibuat oleh kontraktor yang member kami rekomen, sebab kontraktor ni buat untuk rumah dia kat Seremban. Kenny nama dia. Nak contact dia bley search page Hung Yep Iron Foundry kat fesbuk.

Kenny kira kontraktor besa. Hehehe. Dia buat grill dan loft kat umah kami. Eh, aku ada cite tak pasal loft? Ada kut? Kerja grill dia serius tiptop. Okay nanti aku post gamba hasil kerja dia. Recommended! Untuk kitchen kabinet, shoe cabinet dan walk in wardrobe kami, dia sub pada Tan (fesbuk : Smart Kenmay S).

Boleh tengok sendiri hasil kerja dia. Kitchen cabinet ngan walk in wardrobe umah kami pun ado gambanye.
So far asben aku dah abis RM50k untuk renovation saje. Campur lampu kipas dah lima ribu kot. Lampu, downlight, kipas murah, opkos kat Houses Lighting Enterprise kat Puchong. Harga memang murah. Gugel je.. Berlambak orang recommend kedai ni. Padan la setiap masa penuh je kedai dia *pening*

Dengan duit makin menyusut, sekarang kena list down untuk beli ape yang betul betul perlu je. So sofa baru, smoke detector, alarm, bilik air ada bathtub, extend dapur sampai belakang, katil baru, suma kne kasi bawah2 skit dalam list 'to buy'. *sigh lagi*

Rumput? Aku rasa macam boleh letak dalam list kat bawaaaaaaaaaaah skali (cuba kira berapa harkat, sebab memang aku rasa macam tak perlu). Tapi bila nengok keadaan rumah aku yang sikit lagi macam rumah tinggal yang berhantu *-* aku dok pening manaaaaaa nak korek duit lagi. Haritu ada kontraktor landscape datang ukur. Skali bagi quotation... Mak aih??!! RM3k untuk rumput (dia harga paling murah. RM2 je per sqft. Yang jadi mahal sebab tanah luas. Sapa soh pi bli umah tepi? Padan muka). Rumput je 3k?? Aku ternak lembu pun at least balik modal kalau jual time raya haji. Ni rumput, yang dok luar rumah je -_- hades.

So progress agak lambat. Salah aku juga. Sebab tak bagi deadline. So aku mintak dia siapkan by 15hb. Dah tak tahan nak potong duit umah lagi. Duit kuarters lagi. So far banyak dah settle. Kipas ngan lampu dah pasang. Kitchen kabinet dah ready. Grill pun sudah. Cuma sekarang tinggal touch up sikit sikit dan cat. Hurm... Nak tukar kaler cat ke tidak? Pening.

Tu blom part langsir lagi. Sekarang tengah pikir nak pakai langsir ke atau vertican blinds? Vertican blinds nampak moden sikit. Tapi kos aku takleh nak agak untuk buat comparison? Korang rasa cane? Mana better untuk poket yang dah nak kering ni? Huhuhu... Recycle je lah langsir rumah sekarang... Huhuhu...

Grill - garis-garis jek... Takmo la pakai wrought iron... macam orang lama -_-
Plaster ceiling ground floor
Transformation of our Loft @ Home Office
Stairs Illuminator - Bajet ciput. Kasi jarak sket sebab sebijik stairlight
LED RM40. Hehehe.... Spotlight RM89 dari Ikea.

Walk in wardrobe - pasang cermin untuk nampak effect luas
Dalam walk in wardrobe - amik idea dari Ikea Pax.
Pasang tinted. sejuk sikit rumah.Warna kami pilih silver purple
(dari luar nampak cam cermin, dari dalam nampak cam hari mau hujan daa)
Our kitchen kabiet - memula Tan tersalah pasang table top warna putih.
Bila kami komplen, dia tak banyak cakap terus tukar kaler yang kami memula nak - hitam.
Nasib laaa dapat customer cerewet cam kami nie hehehehe... Pintu 3G kaler merah. Aww..
Gulp! Semak kan? So, sapa nak sponsor rumput Philippines?

Apr 2, 2013

Mengambil pelbagai jenis produk - adakah selamat?

Salam readers semua..

Saya mendapat satu soalan berhubung perkara ini (ayat orang gomen).

Salah seorang reader saya bertanyakan sama ada saya mengambil kedua dua Herbalife dan Shaklee dalam satu masa.

Jawapan saya tidak. Saya tak lagi ambil Herbalife atas beberapa faktor. Salah satunya atas faktor kewangan -_- Baru baru ni saya dapat emel dari seorang Distributor Herbalife tentang kenaikan harga produk ini dipasaran. Naik lagi?? Aduhai... Dan untuk mendapatkan konsultasi, Herbalife tidak memberinya secara percuma. Itu polisi.

Saya berhenti mengambil Herbalife bila pregnantkan Aaryan. Jadi selepas bersalin saya mula mengambil Shaklee untuk memperbanyakkan susu badan (sebab masa veranaks kan Adwa dulu susu badan tak banyak), slim down dan mempercepatkan sembuh luka jahitan perineum. Plus, Independent Distributor saya (kini boss) memberi free consultation. Menarik kan? Modal air liur je pun. Buat ape la nak kedekut ilmu.

Apa beza Shaklee dan Herbalife? Saya tak mahu komen tentang Herbalife. Saya nak cerita pasal Shaklee. Kami di Shaklee memberi konsultasi percuma kepada anda yang ingin melangkah setapak ke arah kehidupan yang lebih sihat (ayat promo heheheh). Bagi customer bawah seliaan saya, mesti la dapat perhatian lebih kan ;) dan kepada yang berminat untuk dapat harga ahli, boleh je kalau nak sign up sebagai Independent Distributor walaupun tak berminat nak berniaga :)

PM saya di adwaseyesfl@yahoo.com jika nak tanya apa-apa ya...

Mar 6, 2013

I Stopped Breastfeeding. Can You Start Again Once Your Milk Has Dried Up?

I Stopped Breastfeeding. Can You Start Again Once Your Milk Has Dried Up? 



If you've stopped breastfeeding but wish to start again, it can be a relief to know that relactation is possible. It isn't an easy process and could require a long time and a lot of work, but the joy of knowing that you are providing your baby with the healthiest food possible can make the extra effort well worth it.

Relactation

Relactation is the process of restarting breastfeeding after your milk supply has dwindled. To relactate, you need to do two things: teach your baby to breastfeed and reestablish your milk supply. Relactation is easiest with a baby under 4 months old, but even women who have never breastfed a baby, such as adoptive mothers, can start lactating with the proper techniques and effort.



Establishing Milk Supply

The main things influencing milk supply are frequent breast stimulation and the full removal of milk from the breast. Frequent nursing sessions can accomplish both of these goals, so if you can get your baby to latch on and nurse, you are likely to succeed. Offer your baby the breast for comfort as well as food, since even if he isn't getting any milk at first, he is stimulating your breasts to start making it. If your baby won't latch or suck yet, try pumping milk or manually hand expressing milk to keep the breasts primed to build up supply. Aim to empty the breasts every two to three hours. Some women find that certain herbs or foods, such as fenugreek, blessed thistle and oatmeal, seem to help increase and maintain supply, although these must be used in conjunction with breast stimulation and emptying, not in place of them. Always talk with your doctor before using a supplement.

Re-teaching Your Baby

Some babies latch onto the breast and try to suck even if it has been months since their last breastfeeding experience, or even if they have never breastfed at all. Other babies need more help. Some women try using a nursing supplementer, a tube that attaches to the nipple at one end and a bag of expressed milk or formula at the other to give the baby a supply of food that encourages him to try sucking.

Considerations

Even if you cannot establish a full milk supply through relactation, your baby will benefit from any amount of breast milk that you can produce. The increased bonding experience also benefits both you and your baby. If you succeed in relactating but cannot get your baby to latch, you might opt to pump your milk and feed it to him through a bottle. If your supply remains low, you might combine feeding your milk and supplementing with formula.


Source: http://www.livestrong.com/article/499475-i-stopped-breastfeeding-can-you-start-again-once-your-milk-has-dried-up/#ixzz2MjPXEkM5

Feb 28, 2013

Sayangi jantung anda

Macam motto Adwa's Eye Supplements For Life,

" Healthy Eating Keeps Your Heart Beating"

Gitewww... Ahahahaha...

Jadi mari sayangi jantung anda dengan memberikan yang terbaik - Shaklee OmegaGuard.

Apa ada dengan OmegaGuard?




Produk giler cool - Shaklee Omega Guard

Nak slim? Nak pelihara kesihatan jantung dan fungsi otak? Sakit sendi? Ekzema?

Shaklee Omega Guard mengandungi Omega-3 Asid Lemak termasuk EPA(540mg), DHA(360mg), ALA dan lain-lain dan melalui 3 kali penyulingan untuk mendapatkan Omega-3 Asid Lemak berkepekatan tinggi serta menyingkir merkuri dan plumbum yang biasanya terdapat dalam ikan laut dalam. 

Omega-3 Asid Lemak dianggap asid lemak penting, yang tidak boleh disintesis oleh badan manusia tetapi adalah penting untuk metabolisme normal. 

Bagi pesakit kanser, Omega-3 asid lemak tambahan mungkin bermanfaat untuk meningkatkan selera makan, berat badan, dan kualiti hidup. 

Walaupun tiada bukti saintifik menyokong peranan dan manfaat tambahan omega-3 asid lemak dalam mencegah penyakit kardiovaskular (termasuk infarksi miokardium dan kematian akibat kegagalan jantung secara tiba-tiba) dan strok, namun begitu diet yang mengandungi Omega-3 Asid Lemak mampu mengawal penyakit strok. 

Omega-3 asid lemak juga mempunyai kesan antihipertensi ringan. Apabila pengguna mengamalkan Omega-3 Asid Lemak daripada minyak ikan secara tetap, tekanan darah sistolik mereka dapat direndahkan sehingga 3.5 hingga 5.5mmHg. 

Omega-3 Asid Lemak juga dikatakan mempunyai sifat anti keradangan. Sebagai contoh, terdapat bukti bahawa penghidap artritis reumatoid mengambil Omega-3 Asid Lemak daripada sumber-sumber seperti ikan dapat mengurangkan kesakitan berbanding untuk mereka menerima NSAID standard. 

Oleh kerana fungsi Omega-3 asid lemak dapat memperbaiki dan menguatkan daya ingatan, pendekatan menggunakan Omega-3 Asid Lemak dipraktikkan dalam rawatan standard untuk pesakit ADHD dan gangguan koordinasi pertumbuhan. Minyak ikan dilihat dapat mengurangkan gejala-gejala yang berkaitan dengan ADHD dalam sesetengah kanak-kanak. 

Terdapat beberapa bukti bahawa keberkesanan Omega-3 asid lemak yang berkaitan dengan rawatan pelbagai gangguan mental, secara tentatif mungkin berguna sebagai tambahan untuk rawatan anti depresi seperti kecelaruan bipolar (bipolar disorder) dan terdapat bukti awal bahawa suplemen yang mengandungi EPA dapat membantu dalam kes-kes kemurungan. 

Kajian epidemiologi juga menunjukkan bahawa pengambilan omega-3 asid lemak boleh mengurangkan risiko demensia (nyanyuk). 

Berita baik untuk anda yang mempunyai masalah berat badan. Omega-3 lemak membantu anda membakar lemak dengan membantu badan anda bertindak balas lebih baik kepada hormon yang dipanggil hormon yang dipanggil Leptin (Leptin bermaksud 'kurus' dalam bahasa Greek). Bagaimana? Leptin memberitahu badan anda untuk mengawal selera anda dan membuat anda makan dalam kuantiti sedikit supaya anda boleh mengekalkan atau menurunkan berat badan. Leptin meningkatkan metabolisme anda dengan meningkatkan pengeluaran tiroid anda (tiroid anda mengawal metabolisme anda) dan menyebabkan badan anda membakar lemak.

Feb 25, 2013

Penghantaran Supplemen Shaklee Melalui Pos - Adakah Selamat?

Few days ago I got this question from a friend of mine. His wife is a pharmacists.

He said that his wife had a concern in sending medication especially supplements via postage. According to her, medication/ supplements cannot be send via normal postage. A proper handling is required. The temperature will alter the properties of the supplements, and may be poisonous.

Well, selepas bertanya sana sini, ada seorang pharmacist juga menjawab persoalanku inih..

Katanya sebab itu la packaging supplemen tu penting. Opkos Shaklee dah pikirkan itu semua. Since Shaklee originated from US, masa manufactured lagi ujian dah dibuat so that produknya akan sampai dengan selamat dan kandungan/ active ingredients dalam supplemen tu tak terjejas (opkos la hantar ke seluruh dunia pun pakai postage/ naik aeroplane kan). Jika anda pernah beli supplemen Shaklee, cuba perhatikan setiap botol Shaklee ada temper pack. Botol tu sendiri daperbuat daripada material yang diluluskan FDA.

Semasa supplement dikilangkan, semuanya dah melalui stability testing, ie tahan suhu berapa, if letak dalam bekas ni tahan suhu berapa pulak... Jika expose kepada suhu tertentu beberapa lama, ada perubahan active ingredients ke tak..Jika ada keperluan supllemen Shaklee ini dihandle sedemikian rupa sepertimana dakwaan di atas, seharusnya pihak Shaklee Corp dah maklumkan kepada semua Distributornya :)




Raising A Brilliant Kid


Fuh... Baru semalam hadir ke Seminar Parenting Bijak organized by Parenting Bijak (Please find the page in FB).

Kenapa lak la kan aku ngan asben nak kena pergi seminar nih. Bunyi macam loser jek.

Actually kiteorang just nak tau macam mana kekdahnya nak handle Gen M macam Adwa nih.

Do we apply right parenting skills to Adwa and Aaryan?

Naaaaaaaayyyyyyy...

Rupanya cara nak didik bebudak Gen M ni lain dengan cara mak bapak kita didik kita, Gen Y.

Sume parents dalam dunia ni nak anak pandai. Baik. Bijak. You name it. Sume yang positif attitude korang nak anak korang ada kan.

Kalau nak korang buleh la hadir ke seminar nih.

OK cukup lah melalut.

Selain daripada didikan, pemakanan anak-anak jugak penting. Kalau takat korang bagi ilmu je tapi nutrisi anak-anak tak jaga, tak guna juga.

Based on research done, ada beberapa nutrien yang anak-anak perlukan untuk membesar. Shaklee memberikan rangkaian nutrisi terbaekkkk yang diperlukan anak anda untuk tumbesaran yang sihat disamping mengekalkan kesihatan seiring tumbesaran mereka.


Multivitamin


Penting untuk perkembangan otak dan tumbesaran sihat, selain meningkatkan daya ingatan. Kalau tak macam mana nak hafal sifir satu sampai sifir doblas. Tu belum masuk hafal formula matematik yang mengarut-ngarut tuh.
~Membekalkan 19 vitamin dan mineral perlu
~Sumber kalsium pembina tulang
~Baik untuk kesihatan
~Bekalan harian untuk vitamin B


Vitamin C

Membantu menguatkan sistem imun badan, selain intergrasi antara sel dan menyokong kesihatan mata, gigi, gusi, tulang, otot dan peredaran darah.

Chewable Vita-C dengan rasa limau dapat menyediakan vitamin C sama dengan 1½ buah oren. Ia ideal juga untuk kanak-kanak atau sesiapa sahaja yang sukar untuk menelan pil.

Tiada perasa tiruan, pemanis, pewarna atau bahan pengawet tambahan. 


Omega-3

Sebahagian besar daripada otak terbina daripada lemak 'baik' atau nama canggihnya Asid Lemak Omega-3 (Omega-3 Fatty Acid). Fatty fatty bom bom.. Hahahaha... Ada kajian kata kalau ambil Omega-3 dalam diet boleh meningkatkan keupayaan belajar, kemahiran menaakul, penyelesaian masalah, meningkatkan daya tumpuan dan ingatan. Atau dalam ayat jimatnya, boleh jadik pandai a.k.a bijak. Paham dok?


Lecithin


Lecithin soya ni sumber utama kolina which is neurotransmitter untuk menghantar mesej ke otak dalam sistem saraf. Alah kira macam kereta.. Bawak mesej ke otak untuk di terjemahkan.

Protein

Ini pulak untuk suburkan otak. Asid Amino dari protein ni diperlukan oleh neurotransmitter. Kira macam kereta perlukan petrol la.

Hidangan yang lazat, berkhasiat serta mudah disediakan yang pasti digemari oleh seisi keluarga:
• Sarapan segera yang berkhasiat
• Lazat, sarapan segera yang mampu dibeli
• Hidangan segera untuk para atlet
• Kudapan menarik pada bila-bila masa
• Hidangan yang ideal, rendah kolestrol, lemak dan sodium

Meal Shakes Shaklee merupakan sumber protein dengan vitamin dan mineral tambahan. Ia menyediakan jumlah yang seimbang bagi setiap sembilan asid amino yang diperlukan oleh tubuh untuk tumbesaran dan perlindungan yang baik. Dan lagi, Meal Shakes Shaklee mengandungi semua asid amino asli yang terdapat di dalam protein termasuk yang asid amino perlu dan juga tidak perlu.



Feb 19, 2013

Testimoni pengguna GLA Complex untuk masalah cyst



Pentingnya B Complex untuk mama

Kenapa b kompleks dinamakan sebagai b kompleks? sebabnya ia terdiri dari kumpulan2 vitamin B yang sangat penting iaitu :
1. B1 (thiamine)
2. B2 (riboflavin)
3. B3 (niacin)
4. B5 (panthothenic acid)
5. B6 (pyridoxine)
6. B7 (biotin)
7. B9 (folic acid)
8. B12 (cobalamin)

Setiap satu kumpulan vitamin B ini memainkan peranan penting dalam aktiviti metabolik sel badan, contohnya vitamin B6 iaitu pyridoxine membantu dalam metabolisma protein, lemak, pembentukan sel darah merah, antibodi dan sebagainya. Begitu juga dengan vitamin B12 yang membantu DNA untuk sentiasa dalam keadaan yang baik/intact.

Hari ni saya nak sentuh kepentingan vitamin B kepada org2 yg mengandung. Sebenarnya kesemua vitamin B ni bekerja dalam satu masa. Jadi sangat penting ibu2 yang mengandung ini mengambil b kompleks setiap hari. Gabungan vitamin B6, B9 dan B12 membantu dalam pembentukan sel darah merah dan membantu dalam pengiraan hemoglobin. Begitu juga untuk mengekalkan kesihatan ibu dan fetus dalam perut ibu itu.

Vitamin B6 (Pyridoxine) 

Membantu dalam metabolisma protein, karbohidrat dan lemak.
Membantu menyerap dan mematabolismakan asid amino bersama2 dengan pembentukan sel darah merah, neurotransmitter dan antibodi.
Penting untuk otak fetus dan pembentukan tulang belakang.
Vitamin ini juga penting mengurangkan rasa mual, loya dan muntah2 bagi ibu mengandung.
Kekurangan B6 akan menyebabkan anda mengalami pening2, anemia, skin disorder, batu karang
Dos diperlukan : 1.3- 2mg/hari bergantung kepada umur dan jantina/keperluan.


Vitamin B9 (Asid folik) 

Membantu dalam penbentukan hemoglobin, memulihkan anemia dan sprue (disorder kronik di mana nutrien tidak dapat diserap oleh badan).
Mengambil folik asid bagi ibu yang ingin mengandung dan sedang mengandung membantu mengelakkan Neural Tube disorder iaitu kecacatan pada otak dan pembentukan tulang belakang pada bayi.
Kekurangan B9 akan menyebabkan atheroskelrosis, serangan jantung, stroke, Alzheimer, serviks dan kolon kanser, osteoperosis, kemurungan, pelupa, kehilangan pendengaran, dan Neural Tube defect (NTD).
Dos yg diperlukan : 0.6mg/day.

Vitamin B12 (Cobalamin/ Cyanocobalamin) 

Membantu dalam pembentukan sel darah merah dan sistem saraf yang sempurna.
ia juga membantu dalam pembentukan otak bayi.
Kekurangannya boleh menyebabkan anemia.
Dos yg diperlukan : 0.5mg-1.0 mg/hari Vitamin B6 dan B12 sangat penting dalam membantu fungsi2 B9 iaitu asid folik di dalam bandan. Jadi, ketiga-tiga komponen ini saling bergantung antara satu sama lain untuk kepentingan ibu mengandung dan anak yang dikandunginya. Jadi, jgn lupa makan B kompleks setiap hari ya! Semestinya pilihan b kompleks yang asli, dan tanpa pengawet tambahan itu yg lebih selamat buat ibu dan fetus yg sedang membesar :)


Feb 18, 2013

I am eating right - Why do I need supplements?

Yup. You eat right. You exercise. You are living in a stress-free life.

Last year you had a flu only once and nowdays they keep coming, like once in two weeks?

So what is wrong?

Getting sick means, your body's natural way telling you that,

"Hey, slow down, I'm tring hard to follow your beat"

And also,telling you that what you eat did not sufficient for your nutrition needs.

So, here I am.

Telling you that even though you eat right, you still need supplements especially for vitamins and minerals that your body does not produce or synthesize from food you ate.

Yeah I know I am starting to sound like a salesperson. I am.

I am your Shaklee's Independent Distributor. I am here to help you to get more in your life.

More healthy. More energy. More quality time with your loved ones.

FOOD SUPPLEMENTS - NO LONGER AN OPTION

Jan 11, 2013

NAK KURUS... NAK KURUS...

Hehehehe...Ulang tajuk berkenaan banyak kali untuk memotivate diri sendiri.. Hehehehe

Seriously, aku memang demok. Sangat demok.

Berat aku masa bulan doblas haritu adalah 68kg. BMI nya adalah 22.9.

Alkisah ada sorang staff kat sini tegur aku,

"Puan pregnant lagi ke?" sambil tengok perut yang yang buncit.

Fine!! Perut ahkak buncit la! Bukan preggy okay!

Maka satu hari aku rasa bengang sebab orang cakap aku preggy. Cis!

So, aku decide, AKU NAK KURUS.

hehehe...

Mulakan diet.... Aku tak amik nasik. No nasik.. Kalau xleh tahan sangat, jamah sikit jek. So menu pagi petang siang malam adalah lauk je.

Nak kuruskan, telan air liur jelah bila tengok orang makan nasik, huhuhuu...

So selain tahan diri dari makan nasik, aku amik Supplement Shaklee:

Pagi : Vitalea, B Complex, Vitamin C

Dalam kol 10 pagi : 2 biji Alfalfa (Alfalfa ni macam fiber, selain milk booster)

Tengahari : Lecithin (yeah... ini rahsianya... pembakar lemak teragung)

Malam : Ostematrix (Pil kalsium, bertindak sebagai milk booster dan improve bowel movement juga)

So dalam masa kurang dari sebulan, aku dah hilang 5kg. Yup, berat aku sekarang dah 63.7kg (timbang pagi tadi) hehehe...

Yabedabeduuu... Azab yang ditanggung (sebab puasa nasik) dah berhasil. Hehehe..

So sapa-sapa nak tau details pasal Slimming Set Shaklee buleh calling-calling ahkak ye ;)

Okay, gamba belah kiri tu terkantoi buncit hehehehe...
Posing mengiring konon nak nampak kurus la kan.. Propa betul kiki


Jan 7, 2013

MASALAH SUSU BADAN TAK BANYAK

Ramai antara kawan-kawan kat luar sana esp yang tengah mengandung sulung takut kalau supply susu tak cukup masa anak keluar nanti.

Aku bagitau senang je. Selagi kau bagi, selagi tu ada. Susu ni prinsip dia mudah. Supply vs Demand. Lagi tinggi demand, lagi tinggi supply.

OK, nak bagi korang paham, korang tau kan flush toilet? Nak bagi senang cerita dan senang korang paham, korang cuba baca betul-betul teori flush toilet aku ni.

OK, pam toilet tu tu dikawal oleh pelampung. So, lepas je korang melepaskan hajar yang terbuku di hatiperut korang, korang akan tarik flush tu dan tangki akan kosong. Then automatik air akan masuk semula. Tarik lagi, air akan masuk lagi untu isi tangki yang dah kosong.

So cuba korang applykan teori ni pada kedua-dua belah breast. Setiap tiga jam, cuba kosongkan. Signal akan dihantar kepada otak untuk hasilkan lagi banyak susu sebab signal *MORE MILK* dah dihantar ke otak sebab ada demand.

Kepada yang bakal melahirkan, boleh cuba kekdah ni. Bila baby lahir, terus susukan, walaupun dalam kapla otak korang dok pikir susu takde. Biar je baby hisap sebab ITU ADALAH RANGSANGAN yang akan DIHANTAR KEPADA OTAK supaya LEBIH BANYAK SUSU DIHASILKAN.

Selain daripada rangsangan, pemakanan sangat penting. Korang dah letih berjuang dalam dewan bersalin, ada yang tak tido 3, 4 malam dok menanggung azab, so badan mesti letih. Tu belum masuk menanggung azab luka perinium kan? Hehehehe...

So selain daripada makan makanan berpantang yang langsung tak sedap tu, supplemen tambahan pun korang kena amik. Masa aku bersalin, dari di intro kan dengan Shaklee. Alhamdulillah, luka cepat baik, susu melimpah ruah dan hari ketiga dah kena bengkak susu sebab over supply. Keskeskes...

So kalau korang berminat nak tau pasal supplemen Shaklee, boleh emel aku kyriawanie@yahoo.com

Kyriawanie
Shaklee Independent Distributor ID 869623

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Why Do I Need Supplement?