Mar 24, 2011

JOURNEY TO THE HEAVEN PART III

Yesza... Tadi aku dan laki terchenta baru lepas sain S&P... So we're one step closer to own our own dream house *wink*wink*

Pergh... Konpem lepas aku ngan laki aku kua dari pejabat loyar Z*in & Co.,  loyar ngan kerani dia mengumpat aku laki bini.


Hahahaha... Sebab kami extraordinary banyak tanya... Dan banyak argue clause-clause dalam agreement tuh... Ngalahkan lawyer pulok.

Well... Sebelum korang dapat memiliki rumah idaman and meng apply loan gomen, kena sain S&P dulu, macam aku citer dalam entri lepas.

Masa sain S&P, SILA BACA dengan detail ape yang korang sain tuh...

Memang la banyak mende nak kena baca, aku ngan laki aku sampai naik juling mata nak membaca satu-satu ayat dalam agreement tuh.

Mana yang korang tak paham dan tak puas hati, mintak loyar explain.  Kalau korang tak puas hati jugak, call developer untuk mintak kepastian. Ni penting untuk elakkan kite kena tipu, atau kite sain sumthing yang kite tatau... jangan main tonyoh jer....Aku buat macam tu, sebab itu loyar tu pening tengok kite orang ni terlebih educated lak, padahal buat-buat pandai jer. Jangan kata loyar tu, aku pun pening dengan perangai diri aku sendiri haritu...

Lepas baca, boleh initial di tiap-tiap muka surat. Pastikan initial korang bebetul pendek, kalu tak mau patah jari korang nak menyain tiap-tiap muka surat agreement yang ada EMPAT copy tuh.

Korang akan sain S&P, Pelan rumah, Pelan Lot Tapak Rumah (betul ke ni, ADO sila betulkan term ini jika salah). Alah, yang ada tulis no Lot ngan no PT. tuh. Sila pastikan lot rumah korang dalam pelan sama dengan yang stated dalam agreement. DOUBLE CHECK semua details dalam agreement (Spelling nama, IC no. No. Lot rumah). Nanti korang beli umah lain, bayo umah lain pulak. Haru nanti.

Bila dah selesai sain agreement, haaa... Sampai la ke part paling penting, iaitu ongkosnya....

Ada developer yang waive stamp duty fee, ada yang soh kite bayo. Well, pada yang free tu jangan seronok sangat, fee tu dah dimasukkan dalam rege rumah korang OK.

Aku pulak, kena bayo nak dekat seploh ribu just untuk stamp duty dan extra2 charges yang memang nampak merepek macam photostat, transport charges sampai RM300. Gilo!!!! tapi ape boleh buat... nak rumah kan... bayo ajer... Agak-agak rasa kena tipu, buleh tuntut kat tribunal pengguna jer, bayo jer RM5. Ngehehehehe...

Sambil-sambil tangan dok menonyoh kertas agreement tuh, mulut laki aku ringan jer tanya akak kerani tuh, kalau kite beli rumah atas orang pulak macam mana? Nak kena cari loyar sendiri atau pakai jer loyar orang yang nak jual rumah tuh?

Akak tu punya explaination mak aih... naik pening aku dengar. Nak hadam pun susah. Yang aku paham:

1. Kena pergi pejabat Daerah untuk check dulu sama ada rumah tu ada kaveat ke idak. Menatang kaveat tu ape pun aku tatau lah kan. Kalu tak der, baru leh beli umah tu. kena bayo sikit la, dalam RM30 cenggitu.

2. Hire loyar sendiri. Jangan menumpang loyar tuan umah. Nanti kena tipu.

3. Jangan bayo deposit/ bagi IC sebelum sign agreement. Dah banyak kes lepas bayo deposit, tuan umah bawak lari duit sebab sebenornyer rumah tu dah kena gadai kat along.

Tu jer yang aku dapat hadam. Maklumat lain terbang tak sempat nak tangkap sebab tangan sibuk dok menonyoh agreement dan mata sibuk dok membaca ayat-ayat atas kertas agreement tuh. Tapi yang aku paham, beli rumah atas orang lagi susah dari beli rumah dengan developer.

Sekarang sain S&P sudah, tinggal nak kena mengorek $$$$ untuk bayo loyar dan lepas dapat S&P baru sibuk-sibuk nak kena apply loan kat gomen.

2 comments:

papaYA said...

Mahal juga bayaran stamp duty rumah ko. Tapi stamp duty depends kepada harga rumah, the higher the price, mahal la stamp duty. (below certain price, dapat 50% discount :)

Sebenarnya, bila beli rumah atas tangan, owner rumah tak hire lawyer. Dia yang menumpang lawyer purchaser. Sebab tu bila tengok S&P untuk beli rumah atas tangan, clauses S&P lebih memihak kepada purchaser.

Kalau beli rumah atas tangan atau baru, boleh request untuk bawa balik S&P dan bandingkan dengan S&P orang lain yang pernah beli rumah supaya takde clause2 yang mencurigakan.

A'ah, beli rumah atas tangan memang rumit sikit, lagi2 kalau leasehold..

Anonymous said...

boleh minta bawa balik baca dulu ke S&P ni?..esok aku ngan wife akn g ke developer utk sain doc S&P ni...dah la aku kurg arif sket pasal benda2 ni..loan bank dah lulus..cuma nk tahu barapa lah charge lawyer nt..adehhh $$$$$$$$....

_fazsly08@yahoo.com

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Why Do I Need Supplement?