Dec 29, 2011

KAU ADALAH PEJUANG SI KECILKU...

Aku nak perkenalkan permata hati kami semua, baby Rayyan Ikhwan. Baby Rayyan adalah anak kepada Allahyarhamah Noria Idris dan suaminya Akram.. Status terbaharu dari abang kepada Arwah Noria, baby Rayyan telah mula menunjukkan tanda positif untuk pulih. Alhamdulillah, teruskan berjuang Rayyanku sayang... Semoga dapat kau mendoakan ibumu nanti..


Update dari Amin Idris : "Anakanda Allahyarhamah Noria Idris
Syukur al-Hamdulillah sedikit-sedikit ana saudara saya; Rayyan Ikhwan b. Muhammad Akram beransur pulih. Ketabahan anak kecil ini mengharungi ujian Allah sungguh luar biasa. Moga bengkak sedikit di otaknya semakin pulih."
Sama -sama kita doakan kesihatan Rayyan. Kami semua sayangkan Rayyan!!

JOURNEY TO THE HEAVEN PART IV

Cuti Krismas haritu jenjalan kat IKEA. Nak survey ideas untuk kitchen design dan jugak walk in wardrobe kat umah tuh. Also, mc mana nak seperatekan ruang makan ngan ruang living. So, ni antara idea yang kiteorang nak curi...

Dec 27, 2011

Dec 15, 2011

My baby bump @ 28 weeks ;)

This week my developing baby is about 1kg :) and it may put on another 2kgs before it is born. He become a human-lard-factory! It's true: He's now got himself a baby in the business of fat-collection, which he'll have to tolerate since it's critical to keep his little porker warm and healthy after he's born.


Dec 5, 2011

Kembang Siti Fatimah

Hah. Semalam balik umah mama sesaje jer rendam bunga kembang Siti Fatimah ni. Kata mama, kalau ngandung anak lelaki dia tak kembang, kalau kembang giler maksudnyer anak pompuan...

So aku pun rendam untuk buat air selusuh. Yelah, dah 6 bulan dah ni..

Nov 29, 2011

Taska di Putrajaya

Seriusly, aku rasa Adwa memang kena tukar taska. Umur dah 2 tahun 2 bulan tapi cakap pun blablabla dalam bahasa Jerman kuno.

Hanya pandai mengira, bila aku sendiri yang ajar. Hanya kenal benda, bila aku sendiri yang ajar.

So sekarang mode survey taska area sini, bajet dalam bawah RM300 sebulan lah. Adik dia nanti tetap anta ke taska Adwa sekarang, sebab senang nak breastfeed. So, aku memang sangat particular pasal taska nih.

No 1, MESTI registered dengan JKM. MESTI yer... So, antara taska yang di short-listedkan berdaftar dengan JKM di PUTRAJAYA (dalam website JKM):

Nov 24, 2011

Hampas Punya AirAsia!!!

Citer ni dah hampir basi. Tapi disebabkan service hampas dari Air Asia, Term& Condition mengarut, dan attitude Tony Fernandes yang asyik nak cari duit bawak ke kubur tuh, aku tulis jugak.

Bulan dua aritu AirAsia ada buat promo. Dan disebabkan member hubby ajak pergi Medan, maka aku pun tolonglah membeli tiket base on tarikh dan flight no yg kawan dia bg...

Dah la sistem ngokngek, aku key in tarikh lain, tarikh lain yg kua. Pkai credit card lak tuh. Then aku pun dengan paniknyer gi tukar tarikh, so kne lak charge tukar tarikh, maka, filght tiket yang sepatutnya rege RM100++ jadik smpai RM624. Haih... Nak nangis pun, bukan blh dpt duit balik.. Xpelah...




So bulan berganti bulan.. lagi seminggu nak fly aku pun check balik itenerary flight. Baru perasan nama Adwa salah. Demn. Call Customer Center Air Asia, diaorg kata just e-melkan kat acc_doc@airasia.com dan scankan IC anak dan statekan no booking, so nanti diaorang buat pindaan dalam masa 48 jam dan akan e-melkan balik itenerary yang dah dibetulkan kat aku. Dah la charge call RM1.95/minit. Mahal.

3 hari kemudian, still takder feedback dari Air Asia pasal kes pembetulan nama Adwa kat itenerary. Klu xleh fly, kan haru. Sekali lagi aku call Customer Service diaorang (duit lagi... RM1.95/minit okeh!!). Then diaorang maklum system down, so xleh tukar nama, tp xpe, diaorang akan buat note sikit so bila aku check in, diaorang take note yang nama Adwa ada silap sikit. OK fine.

Aku fly hari Rabu. Entah macam mana, 3 hari sebelum nak fly, perut aku sakit. Aku tengah 24 minggu mengandung. Sakit contraction. Serius. hari Ahad, klinik xbukak. So call klinik Uncle Hamid dan plan nak buat checkup esokkan harinyer. Hubby dah warning awal-awal, kite cancel jer trip ni. Dan dia janji nak ganti trip kali ni pergi ke tempat lain. Aku OK kan jer, sebab nak mintak dia bawak gi Vietnam :D Lgpun Medan bukan macam Malaysia. Dari Airport - Lake Toba makan masa 4 jam, dengan jalan kampung yang teruk, so in case ape-ape jadi, aku hanya boleh cepat sampai kalau ada helicopter je lah kot. Wah, nak berdiva pulak.. Ko ingat ko sape cik kak, nak heli bagai...

walaupun sakit hati sebab aku nampak $$ aku melayang, tapi budak kecit dlm perut ni lagi penting... So Hubby suggest untuk call Air Asia dan tanya if aku boleh dapat refund atau tukar tarikh flight... call lagii???(duit lagi...) OK. Ada staff dia jawab, boleh dapat refund, cuma kena dapatkan surat doktor, HANDWRITTEN utk maklum yang aku tak fit untuk fly dan aku boleh claim creditshell (refund dalam bentuk credit - kne guna dalam 90 hari).

Isnin - pergi klinik Uncle Hamid, dan check sume. Dan dapat surat ni

Hamik.. Nasib baik Uncle Hamid tulis neatly... hehehehe
Then aku pergi Kaunter Air Asia kat KL Sentral. Sampai sana orang ramai. Xde tempat duduk. Saje je aku ke hulu ke hilir nak tengok rakyat Mesia ni sape yang prihatin kat mak buyung cam aku. Ade la dalam 2 minit, sorang lelaki, Singaporean yang bangun bagi aku duduk. Orang Mesia???

BUTA!!!!

BUTA hokeh!!!

So bila sampai turn aku, dah la kaunter xde kerusi, ngan staff muka masam mencuka, macam kau sorang jelah yang penat kerja. Menyampah. Bila aku citer kes aku, dia terus cakap "tak boleh claim ni..." Aku tak puas hati, aku cakap la, "eh saya dah call CS you haritu, dia kata boleh claim"

Muka dia berubah, then dia diam. pastu diam. dan Diam. Kaki aku dah lenguh, aku tanya la,

"So macam mana eh?"

Baru dia cakap "Tunggu sekejap saya tanya kawan" sambil tengok kawan dia kat kaunter sebelah yang sibuk layan customer. Hampeh, kot ya pun silakan la aku pi duduk dulu ka, ni biar jer aku tercongok macam orang bodoh depan kaunter kokak kau tuh.

Wei Tony Fernandes, apsal kau lokek sangat nak improve customer's counter kat KL Sentral nih??? Tau la syarikat tambang murah, tapi tak payah la kokak sangat, smpai kerusi kat kaunter pun tak leh nak sediakan. Dah la pekerja kau sombong dan perasan lawa, pakai baju merah ketat macam p****** kelas atasan.

Aku siap tweet Tony Fernandes, tp dia tak balas. Pasal runway tak siap kau banyak cakap, pasal service staff kau macam hampeh kau xmo tengok. Hubby siap komplen kat wall dia DUA kali, dan DUA-DUA dia delete! Hampas punya k*****.

Rupanya bukan aku sorang jer duit yang si Tony ni makan, dah ramai dah... Dengan T&C bodoh dia tuh. Merugikan orang. Nak perjuangkan agar Everyone Can Fly konon.

Ada ka, nak claim balik tiket aku kena bayar lagi RM100/person/trip. Totalnya RM600!!!! Gila!! RM600+RM624 = RM1624 untuk dapatkan balik RM300!

Aku tak puas hati, siap letak kat wall aku, rmai gak komen. Aku siap tag nama dia, tapi si Tony ni buta FB agaknya, xde pulak dia jawab ape-ape.



Klik gamba klau nak besarkan



Susu dan Roti



Suami saya adalah serorang jurutera komputer, saya mencintai sifatnya yang semulajadi dan saya menyukai perasaan hangat yang muncul dihati saya ketika bersandar dibahunya.

3 tahun dalam masa perkenalan dan 2 tahun dalam masa pernikahan, saya harus akui, bahawa saya mulai merasa letih... lelah, alasan-alasan saya mencintainya dulu telah berubah menjadi sesuatu yang menjemukan. Saya seorang wanita yang sentimental dan benar-benar sensitif serta berperasaan halus. Saya merindui saat-saat romantis seperti seorang anak kecil yang sentiasa mengharapkan belaian ayah dan ibunya.

Tetapi, semua itu tidak pernah saya perolehi. Suami saya jauh berbeza dari yang saya harapkan. Rasa sensitifnya kurang. Dan ketidakmampuannya dalam menciptakan suasana yang romantis dalam perkahwinan kami telah mematahkan semua harapan saya terhadap cinta yang ideal.

Suatu hari, saya beranikan diri untuk mengatakan keputusan saya kepadanya, bahawa saya inginkan penceraian.

"Mengapa?"

Dia bertanya dengan nada terkejut.

"Siti letih, Abang tidak pernah cuba memberikan cinta yang saya inginkan."

Dia diam dan termenung sepanjang malam di depan komputernya, nampak seolah-olah sedang mengerjakan sesuatu, padahal tidak.

Kekecewaan saya semakin bertambah, seorang lelaki yang tidak dapat mengekspresikan perasaannya, apalagi yang boleh saya harapkan daripadanya?

Dan akhirnya dia bertanya.

"Apa yang Abang boleh lakukan untuk mengubah fikiran Siti?"

Saya merenung matanya dalam-dalam dan menjawab dengan perlahan.

"Siti ada 1 soalan, kalau Abang temui jawapannya didalam hati Siti, Siti akan mengubah fikiran Siti; Seandainya, Siti menyukai sekuntum bunga cantik yang ada ditebing gunung dan kita berdua tahu jika Abang memanjat gunung-gunung itu, Abang akan mati. Apakah yang Abang akan lakukan untuk Siti?"

Dia termenung dan akhirnya berkata,

"Abang akan memberikan jawapannya esok."

Hati saya terus gundah mendengar responnya itu.

Keesokan paginya, dia tidak ada di rumah, dan saya menemui selembar kertas dengan coretan tangannya dibawah sebiji gelas yang berisi susu hangat yang bertuliskan...

"Sayangku, Abang tidak akan mengambil bunga itu untukmu, tetapi izinkan Abang untuk menjelaskan alasannya."

Kalimah pertama itu menghancurkan hati saya. Namun, saya masih terus ingin membacanya.

"Siti boleh mengetik di komputer dan selalu mengusik program didalamnya dan akhirnya menangis di depan monitor, Abang harus memberikan jari-jari Abang supaya boleh membantu Siti untuk memperbaiki program tersebut."

"Siti selalu lupa membawa kunci rumah ketika Siti keluar, dan Abang harus memberikan kaki Abang supaya boleh menendang pintu, dan membuka pintu untuk Siti ketika pulang."

"Siti suka jalan-jalan di shopping complexs tetapi selalu tersasar dan ada ketikanya sesat di tempat-tempat baru yang Siti kunjungi, Abang harus mencari Siti dari satu lot kedai ke satu lot kedai yang lain mencarimu dan membawa Siti pulang ke rumah."

"Siti selalu sengal-sengal badan sewaktu 'teman baik' Siti datang setiap bulan, dan Abang harus memberikan tangan Abang untuk memicit dan mengurut kaki Siti yang sengal itu."

"Siti lebih suka duduk di rumah, dan Abang selalu risau Siti akan menjadi 'pelik'. Dan Abang harus membelikan sesuatu yang dapat menghiburkan Siti dirumah atau meminjamkan lidah Abang untuk menceritakan hal-hal kelakar yang Abang alami."

"Siti selalu menatap komputer, membaca buku dan itu tidak baik untuk kesihatan mata Siti, Abang harus menjaga mata Abang agar ketika kita tua nanti, abang dapat menolong mengguntingkan kukumu dan memandikanmu."

"Tangan Abang akan memegang tangan Siti, membimbing menelusuri pantai, menikmati matahari pagi dan pasir yang indah. Menceritakan warna-warna bunga yang bersinar dan indah seperti cantiknya wajahmu."

"Tetapi sayangku, Abang tidak akan mengambil bunga itu untuk mati. Kerana, Abang tidak sanggup melihat airmatamu mengalir menangisi kematian Abang."

"Sayangku, Abang tahu, ada ramai orang yang boleh mencintaimu lebih daripada Abang mencintai Siti."

"Untuk itu sayang, jika semua yang telah diberikan oleh tangan, kaki, mata Abang tidak cukup bagi Siti. Abang tidak akan menahan diri Siti mencari tangan, kaki dan mata lain yang dapat membahagiakan Siti."

Airmata saya jatuh ke atas tulisannya dan membuatkan tintanya menjadi kabur, tetapi saya tetap berusaha untuk terus membacanya lamgi.

"Dan sekarang, Siti telah selesai membaca jawapan Abang. Jika Siti puashati dengan semua jawapan ini, dan tetap inginkan Abang tinggal di rumah ini, tolong bukakan pintu rumah kita, Abang sekarang sedang berdiri di luar sana menunggu jawapan Siti."

"Tetapi, jika Siti tidak puas hati, sayangku... biarkan Abang masuk untuk mengemaskan barang- barang Abang, dan Abang tidak akan menyulitkan hidupmu. percayalah, bahagia Abang bila Siti bahagia."

Saya terpegun. Segera mata memandang pintu yang terkatup rapat. Lalu saya segera berlari membukakan pintu dan melihatnya berdiri di depan pintu dengan wajah gusar sambil tangannya memegang susu dan roti kesukaan saya.

Oh! Kini saya tahu, tidak ada orang yang pernah mencintai saya lebih dari dia mencintai saya. Itulah cinta, di saat kita merasa cinta itu telah beransur-ansur hilang dari hati kita kerana kita merasa dia tidak dapat memberikan cinta dalam 'kewujudan' yang kita inginkan, maka cinta itu telah hadir dalam 'kewujudan' yang tidak pernah kita bayangkan sebelum ini.


P/S : I cried bucketful when I finished read this story. Wahai isteri, inilah kasih suami, kadangkala kita tak perasan betapa besarnya kasih seorang suami, kerana ia ditunjukkan bukan dengan cara yang kita mahu, tapi dengan cara yang kita sebenarnya 'perlukan'.
  • Suami tak pernah kata 'tidak' atau 'malaslah' bila kita cakap kita teringin nak makan itu dan ini.
  • Suami tak pernah kata 'tidak' atau 'malaslah' bila kita mintak tolong dia angkat mende-mende berat.
  • Suami tak pernah biarkan kita keseorangan dan buat tak tahu je bila lihat kita menangis kesedihan.

Nov 17, 2011

My Birth Ball!!!

Ape itu Birth Ball?



Boing! Boing!

Kat Mesia ni tak ramai kenal dengan birth ball. Alah, gym ball biasa jer pun, hehehe.. Orang panggil birth ball sebab ada kena mengena dengan birth la. Kalau ada kena mengena dengan ikan, diaorang panggil fish ball, kalau ada kena mengena dengan kaya, diaorang panggil kaya ball pulak. Bezanya fish ball dan kaya ball boleh dimakan, hehehehe... Eh apeda aku merepek.

Baca lanjut>>>

Nov 11, 2011

Jom Shopping!!!

Jom perabih duit shopping barang baby! So many SALES here and there!!! Klik Gambar untuk besarkan.


Mothercare Year End Sale - 4.11.2011 to 26.12.2011
 

2nd Maternity and Children Expo, Midvalley - 18.11.2011 to 20.11.2011
 

J-Card Day @ Bandar Utama - 16&17.11.2011
 Yang ini tak de kena mengena ngan baby, tapi ni sale Parkson untuk hari ini jer, 11.11.2011



Ni kalau sape-sape nak renovate umah ker, nak masuk umah baru ker boleh usha:


Living Quarters Warehouse Sale, Shah Alam - 8.11.2011 to 12.11.2011


Fella Design Sales, Shah Alam from 11.11.2011 onwards


Tefal Warehouse Sales, Kelana Jaya from 11.11.2011 to 13.11.2011
Giler kentang arrr... Cam best jer klu beli satu lagi periuk Tefal tuh.. +___+

Electrolux Knockdown Sale, Shah Alam on 12.11.2011



Sales start from 9.11.2011 onwards
 Credit to ShoppingnSales

Nov 8, 2011

Pelaburan Emas ~ Manyak untung atau jerut leher sendiri???

Aku dah naik juling dok baca status kawan aku kat muka buku yang depa dok dapat banyak duit main emas nih. Beli 10 ketul emas 50gram, dapat hibah ribu riban tiap-tiap bulan dari company *TUUT*.

Aku memang agak slow sikit bab-bab investment nih. Entah la, aku lebih prefer guna cara tok nenek dulu. Beli ja gelang emas seketul, buleh pakai masa ghayer, kalu xmo pakai, leh simpan. Kalu tak dak duit buleh jual.

So aku saja dok tanya kawan aku sorang nih, main emas dah nak level sebut 'juta-juta' dah belakang ayat dia. Macam mana kita dapat hibah (untung) dengan beli emas ketul-ketul macam nugget ayamas nih?

Dia cerita, beli dengan company tuh, dan company tuh akan bayar hibah kat kita tiap-tiap bulan. Tapi emas tu kita simpan. Pelik. Tersangat pelik. Kot-kot aku yang masih tak paham.

So dengan bantuan pakcik gugel aku pun tanya kat dia, macam mana pelaburan emas G***** nih? Pakcik gugel pun jawab,

" Gini mokcik. Mu beli emas sebutir 100g dari company XX tuh. Pastu nanti company tu akan ikat mu dengan satu kontrak. Nanti tiap-tiap bulan company XX bayo mu hibah. Contohnya gini,

Modal = RM 20,000.00 (RM200 x 100g - Harga Semasa)

Keuntungan 1.8%(Semasa) bagi 3 bulan pertama = RM360 x3 = RM1080.00

Keuntungan 1.5%(Paling Rendah-Semasa)bagi 3 bulan seterusnya = RM300.00x3 = RM900.00

JUMLAH KEUNTUNGAN SETENGAH TAHUN = RM1980.00"  

Oct 28, 2011

H.U.R.T

Tatau la aku ni over sensitive ke ape ke....

Tapi kepada yang bercakap tu sebebnarnya kena lebih sensitip.

Kalau nak mengata tu, pikir balik aku tengah bawak budak dalam perut ni.

Dah la memang pompuan ngandung akan jadik low self esteem sebab dia rasa dia tak cantik, pastu ada pulak yang jadik tukang cedok nasik tambah.

Pastu, macam tak bersalah jer bila aku ni terasa hati.

Tak pe, tak pe. Kalau hati aku ni sakit, mulut aku akan jadik lagi tajam dari pisau.

Nak tengok, telinga kau boleh tahan tak kena perli, mc mn berdesingnya telinga aku, sakitnya hati aku bila kau cakap aku ni tak siap.

Oct 10, 2011

Frustration

Dalam idup memang la xbley lari dengan segala macam frustration. Tiap-tiap manusia memang dilahirkan lain-lain perangainya. Kadang-kadang kita nak kawan yang macam ni, tapi dapat kawan yang perangai tak macam kita nak. Well, hukum dunia. Tak semua yang kita nak tu kita dapat.

Kadang-kadang perkara yang jadik tu, its really getting into my nerve. Sakitnya hati.... Tuhan jer tahu. Untuk deal deal my own frustration, selalunya aku ni buat silent treatment jer. Diam jer bila dah tak larat nak tegur.

We do make mistakes. Dan selalunya, diulangi, selalunya... We'll learn from it dan cuba ubah. Tapi tulah, kengkadang pelik juga kalau orang yang asyik ulang mende same jer. Kategori ape tah. Kategori 'aku tak kesah' ke atau ketegori 'aku tak salah'.

Contohnya, kalau umah korang kena pecah dek perompak. Lepas kena rompak, ape agaknya korang buat untuk elakkan kena rompak lagi? Mesti la korang cuba tingkatkan keselamatan kan? Atau kata pendeknya, ubah apa yang tak betul, yang menyebabkan perompak senang masuk umah korang.

Tabiat is perkara yang dah biasa kita buat. Dari kecik, i guess. Macam ada orang, dia ada tabiat gigit kuku. Orang yang xde tabiat a.k.a. tebiat gigit kuku memang akan pandang orang yang suka gigit kuku nih sebagai pengotor, etc. Sebab apa? Sebab dia dah terbiasa.

Tapi tabiat buruk tu boleh diubahkan? Pokok pangkalnya si penggigit kuku tuh nak berubah, dan bersungguh nak berubah.

No 1, dia sendiri mesti sedar yang tabiat gigit kuku tu is tabiat tak bagus. Kalau dia rasa tabiat dia gigit kuku tu sangat mulia, korang nak suruh dia ubah pun tak guna kan?

No 2, si penggigit kuku mesti bersungguh nak ilangkan tebiat gigit kuku dia. Bila ada kesungguhan, peratus keputus-asaan (apekemende ayat aku nih??) akan jadik rendah la kan.

No 3, bila si penggigit kuku dah ada keazaman yang tinggi untuk berubah, otomatiknya dia akan seek help. Tak kiralah dari mana. Internet ke, buku ke, atau create sendiri method untuk buang tebiat gigit kuku dia tuh. Sebab bila ada keazaman, otomatiknya dia jadik tersangat rajin untuk buat research. Heh.

No 4, bila dia dah dapat method yang seswai, dia akan cuba sedaya upaya untuk ubah. Ok la, aku bg contoh kat diri aku. Aku ni pelupa. Jadik untuk mengelakkan aku menyusahkan diri sendiri dan orang lain dengan sifat pelupa aku nih, aku akan buat macam ni:

Situasi : Simpan passport.

Method : Aku simpan passport dalam almari baju. Bila aku simpan jer dalam almari, aku akan cakap kuat-kuat, macam ni,

"Wanie, passport ko simpan dalam almari, laci no 2".

Ulang 3 kali.

Jadik, bila aku lupa, otak aku senang nak recall balik. Aku pernah test kebarangkalian kejayaan method rekaan aku nih. Bila aku simpan barang dan tak cakap kuat-kuat. Hah, mulalah.. Satu umah aku geledah.

So korang ada tabiat buruk tak? Jom kita main satu game. Cuba korang spot padanan yang salah. Kalau korang tak dapat, hemm... memanglah korang kena seek for help yer.

Baju kotor = atas katil, atas lantai
Stokin busuk = belakang pintu
Sampah = dalam sinki
Tuala basah yang dah guna = atas katil
Tudung, neck tie = atas meja makan, atas sofa, dalam kereta.
Kunci umah, kunci kete, kunci moto = atas peti sejuk, atas meja makan, ikut dan la mana korang lalu.

Ok, sape pandai boleh listkan lagik. Sape yang dah dapat spot mana yang salah, kopipes balik, boldkan mana yang salah ngan font merah dan tulis balik tempat yang betul. Good luck.

Sep 20, 2011

Aik? Mana Perut?

Kalau jumpe kakak-kakak kat opis ni, mesti soklan first diaorang tanya,

" Dah bape bulan dah ni?"

Aku pun senyum dan jawab, "Empat kak.."

Kakak tu pun mengerutkan dahi macam sembelit sambil cakap,

"Aik? Mana perut ni??? Tak nampak pun? Sorok kat mana baby nyer?"

Eh, eih... boleh lak main sorok-sorok perut?

Haih... Kakak sekalian, jangan la kakak mengembangkan lubang idung saya dengan kata-kata berbentuk pujian seperti itu...

Sedangkan hakikatnya, perut saya memang buncit. Muka mungkin belum bulat sepenuhnya, tapi perut saya sudah mula membulat.

Tak cayer tengok ni hah...

cer tengok arrow merah tu?

Sep 12, 2011

Kerastangan Minggu Ini

Sepupu hubby nak bertunang hujung minggu ni...

Jadi hubby nak sponsor satu dulang, dia nak bagi buah....

So tema untuk perempuan adalah pink, (memula cakap biru muda, bila barang dah beli baru pengantin sedar hantaran untuk pompuan kaler pink. Isk.. Isk..) so ni lah hasil kerastangan aku. Sorry kalau tak lawo tapi ngengada nak post kat sini. Aku belasah jer buat.

BAKUL UNTUK LETAK BUAH HANTARAN

Buah nanti baru letak...

Pandangan depan

Pandangan dari atas

Pandangan sisi

Pandangan sisi juga

Sep 10, 2011

Saman AXE Kerana Gagal Memikat Perempuan

New Delhi,Seorang lelaki india berusia 26 tahun menyaman perusahaan HUL (Hindustan Unilever Limited), yang memasarkan produk wangian lelaki AXE,dengan tuduhan telah menipu dan menyebabkan ‘penderitaan mental’.
 
Lelaki tersebut menyebut kegagalannya untuk memikat gadis,meskipun dia telah menggunakan produk AXE selama lebih dari tujuh tahun sampai sekarang.Iklan AXE menunjukkan bahwa produk-produk itu membantu kaum lelaki untuk menarik perhatian wanita.
 
Vaibhav Bedi,lelaki india tersebut juga menyerahkan semua bukti ke mahkamah dari semua produk yang telah digunakan maupun yang belum terpakai,yang berupa deodorant sprays,perfume sticks and roll-ons,anti-perspirants,aftershaves,body washes,shampoos dan hair gels dengan jenama AXE.
 
Vaibhav Bedi juga meminta agar semua produk itu diperiksa di makmal."Lalu dimana Axe Effect-nya"? Saya sudah menunggu selama lebih dari tujuh tahun.Sejak kuliah sampai dengan saya bekerja di pejabat,tidak ada seorangpun gadis yang mahu saya ajak berdating bahkan hanya untuk minum teh atau kopi dengan saya.
 
Meskipun saya yakin mereka boleh mencium bau parfum, deodorant dan aftershaves yang saya pakai.Saya selalu menggunakan produk itu dengan harapan boleh menjadi seperti apa yang terjadi pada iklan di TV.
 
Vaibhav mendakwa bahwa dia telah menggunakan semua produk AXE sesuai arahan yang ada sejak dia pertama kali membelinya.Dia berpendapat bahwa jika dia tidak boleh mengalami AXE Effect meskipun telah menggunakan produk sesuai petunjuk,berarti perusahaan telah menipu atau menjual produk palsu."
 
Saya selalu menyimpannya di tempat sejuk dan kering,dan menjauhkan mereka dari cahaya matahari langsung atau panas.Saya selalu menggunakan penggaris sebelum menyemburkan untuk memastikan bahwa jarak antara nozzle dan ketiak saya adalah sekurang-kurangnya 15 cm.
 
Saya selalu melakukan sesuai petunjuk pemakaian.Saya bahkan memukul anak saudara saya yang berusia 5 tahun kerana mendekati almari saya,sesuai dengan anjuran yang menyatakan agar menjauhkan AXE dari jangkauan anak-anak.
 
Vaibhav mendakwa bahwa dia telah mengalami banyak penderitaan mental dan penghinaan di depan awam kerana tidak adanya AXE Effect dan dia ingin agar perusahaan AXE membayar ganti rugi kepada dia untuk semua penderitaan tersebut.

Mama Adwa : Nih nak salahkan sape nih? Syarikat pengiklanan sebab buat iklan macam tu ke, atau lelaki tu sebab lurus bendul?                                                                                                       

Sep 9, 2011

Pizza di bulan? Apakah??

Erm? Apeda si orang Jepun ni dah mengarut. Nak bukak Kedai Pizza kat bulan pulak. Tak cayer cer bace  http://moon.dominos.jp/




"Moon Branch Project" konon. Idea mengarut nih datang daripada Domino's Pizza kat Jepun, sebab rasa tercabar ngan Pizza Hut kot, sebab Pizza Hut pernah deliver pizza kat angkasa lepas pada tahun 2001.

Gilo ko apo... Ramai lagi manusia kat bumi nih yang kelaparan. Ramai lagik manusia kat muka bumi nih yang kutip makanan dari tong-tong sampah untuk alas perut. Ramai lagi yang kebuluran kat Somalia nun.  Turunkan dulu rate kebuluran kat bumi ni sebelum korang nak buat idea merepek kerepek korang tuh.

Kalau macam ni la idea korang, tak hingin aku nak makan Domino's lagik. Mengabihkan boreh jo.

Korang nak buat restoran kat bulan tu korang nak soh sape beli pizza korang tuh?

Spongebob Squarepants????

Sep 6, 2011

HARI RAYA PALING HAMPAS TAHUN INI

Tahukah korang semua, hari ini sudah hari raya kelapan?

Dan aku masih belum berpeluang beraya dengan suami.

Eh kejap, aku rasa ayat di atas perlu di rephrase........

Ehem.

Hari ini sudah hari raya ke 8.

Tahukah korang, aku masih belum berpeluang beraya dengan suami?

Entah ape- ape entah.

Bila ikut sangat kepala orang yang pentingkan diri sendiri, beginilah nasib raya aku.

Raya pertama, beraya di KL. Lepas semayang raya, terus ada budak-budak serang rumah.

Tak sempat beraya dengan family sendiri.

Lepas tu, terus bertolak ke kampung di Pahang.

Bila sampai, semua orang dah selesai beraya, dan dah tukar baju  kepada baju lusuh.

Tak sempat beraya lagi.

Raya kedua, satu hari suntuk orang yang pentingkan diri sendiri itu pergi berjalan-jalan entah kemana, tinggalkan kami yang tidak berkereta ni terkontang kanting di rumah.

Nak pergi kedai beli barang pun kena pinjam kete orang.

Rosak mood raya aku.

Raya ketiga, aku kena migrain.

Raya ke 4, aku terbaring seharian sebab migrain lagi.

Suami dah kata, bila tiba turn aku lagi 2 tahun, kite akan ikut kepala sendiri pulak.

Yeay.

Korang perasan tak aku tak post sebarang gambar raya tahun ni?

Ya. Sebab tahun ni aku langsung tidak bergambar.

Aug 29, 2011

LOOKING FOR AMEDA 12V CAR ADAPTER

Please let me know if any of you want to let go yours, or know where to buy cheaper than market price.

Current market price for the above adapter is RM120.

Cheapest was from One Baby World -  RM114.00.

Please let me know ya! Really need this adapter esp where there's no conditions for pumping (go for whole day course/ meeting, or supermarkets with no baby room, etc.) Many thanx!

CARA MENJAGA BREAST PUMP

Aku dapat dari website Ameda, since aku guna pam Ameda, so aku letak kat sini macam mana nak jaga breast pump Ameda. Well, kepada sesiapa yang tengah cari breast pump, aku sangat recommend Ameda. Kalau nak tahu lanjut, boleh comment kat ruang comment yer. InsyaAllah aku jawab.

Bagaimana caranya saya membersih dan menjaga pam saya?

Untuk memastikan kebersihan pam anda tidak mengambil masa yang lama. Tetapi terdapat beberapa perkara yang anda boleh lakukan untuk memudahkan penjagaan pam anda - jadi anda boleh menghabiskan lebih banyak masa bersama bayi baru anda.


Membersihkan Pam Ameda Anda Sebelum Penggunaan Pertama

Sentiasa mengikut arahan pengeluar. Jika pakej kit pam anda tidak ditandakan "steril," letakkan semua bahagian yang bersentuhan dengan susu anda di dalam periuk, tenggelamkan dengan air, dan rebus selama 20 minit sebelum menggunakan pam untuk kali pertama. Melainkan jika doktor anda atau hospital memberitahu anda sebaliknya, tidak perlu melakukan ini sekali lagi.


Cuci Setiap Hari Pam Ameda Anda

Dengan pam Ameda, anda tidak perlu mendidih, menggunakan ketuhar gelombang mikro atau lap keping pam anda dengan membasmi kuman sama ada ianya bersentuhan dengan susu anda secara tetap. Tiap-tiap kali selepas digunakan, basuh bahagian yang bersentuhan dengan susu anda dengan air sejuk kemudian basuh dalam air hangat bersabun (menggunakan detergen ringan, ie pembersih botol bayi), bilas dengan air bersih, hangat, dan udarakan hingga kering. Anda juga boleh membersihkan bahagian-bahagian pam dalam mesin pencuci pinggan. Anda mungkin mahu mendapatkan satu atau lebih kit pam tambahan dan basuh mereka semua sekali pada akhir hari. Dengan cara ini anda tidak perlu untuk mencuci bahagian-bahagian pam anda setiap kali anda mengepam.

Untuk membersihkan motor pam atau beg anda, hanya lap dengan kain yang bersih, lembap. Ini juga cara yang baik untuk membersihkan bahagian luar tiub pam anda jika susu menitis ke atasnya.

Tidak Perlu Bersihkan Tiub Pam Ameda Anda

Bagi ibu-ibu yang menggunakan pam dengan tiub, mana-mana lembapan dalam tiub boleh mencemarkan susu mereka dengan bakteria, kulat dan virus. Sebab itulah pam Ameda telah terbukti dengan Airlock Protection ™. Semasa anda mengepam, diafragma Ameda menyimpan udara dari pam anda dan mengelakkannya daripada susu anda mengalir ke dalam tiub. Anda tidak perlu untuk membersihkan tiub pam anda anda semata - mata kerana susu anda telah masuk ke dalam tiub. Ameda merupakan satu-satunya pam di dunia dengan halangan pelindung yang terbukti.

Aug 28, 2011

Boleh kau kayuh sampan terbalik?

Aku tujukan khas entri ini buat sahabatku... Sabar banyak-banyak. Allah takkan duga kita lebih daripada apa yang kite mampu tanggung.

Aku ada seorang kawan baik. Sudah berkahwin beberapa tahun lepas. Masih belum dikurniakan cahaya mata.

Kawan aku tanya, macam mana nak buat appointment kat LPPKN? Walk in atau kena call dulu?

Serius aku tatau macam mana nak set appointment di LPPKN. Sambil garu kepala yang tak gatal, aku mengeposkan pertanyaan di fesbuk. Dan ramai yang komen untuk bantu. Tenkiu lah yer. Dan serius aku terlupa pulak bini dia pun kawan aku dalam fesbuk. Hadus.Saye bukan ah long, saya hanya mau tolong. Tapi tu lah kan. Rambut manusia ni sama hitam, tapi hatinyer lain lain... Jadi, kena selalu ingatkan diri sendiri untuk jangan tulis perkara yang akan lukakan hati orang. think before u write anything. Orang cakap, mata pena (sekarang kira keyboard la) adalah lebih tajam dari pedang. Takde pun orang cakap, mata yang membaca dan otak yang menafsir lebih tajam dari pedang, kan?

Interpretasi masing-masing. Ada yang open, ada yang closed.

Bila ada yang post status

"Muntah teruk. Loya tak hengat... Ape yang dimakan sume kua balik..."

Ada yang akan balas

"Tahniah..." (giler ape ckp tahniah kat orang kena food poisoning?? Kau nak rasa ke??)

See? Apa yang ditulis boleh disalah pahamkan oleh orang yang baca.

Maka, sekarang aku privatekan status update aku. Demi menjaga sensitiviti dan elak orang menyampah. Ehem, blog pun boleh tak nak block pada orang tertentu saje?

P/S: Tahukah apa itu hukum karma? Hem, jangan mengata orang, nnt esok lusa kite pulak jadi mcm tu.

Aug 25, 2011

END OF MY 1ST TRIMESTER

I'm already 12 weeks preggy. One main reason that I should be happy - Leaving my first trimester means, my morning sickness will ended soon! Yeay!

Went to Hamid Arshad's yesterday for monthly check up and did ultrasound to check on my little fella's development. Whoops, forgot to tell you that I already felt my baby moving, kicking and doing sommersaults since last 2 weeks!

My in law told me it's too early to feel the movements, but I swear I can feel her tiny feet kicking! And the ultrasound image prove that! Siap tendang-tendang, angkat tangan, pastu tunjuk muka dia! Bila semua orang dah excited, dia palingkan muka dia pulak... Hehehe...

So me and hubby (and Adwa too!) happy giler semalam. Masa time Adwa dulu dia diam jer tiap kali scan. Ni si kecik ni kemain lagi tak leh diam dalam tu. Hehehehe.

Aug 23, 2011

ISTERI KORANG MACAM HULK?

Bape ramai antara korang bila bini marah korang dok jauh-jauh, tak mo tegur sebab takut bini jadik pontianak terus gigit korang? Atau bertukar jadik kaler ijau macam Hulk?

Hem... Aish..Aish... Tak bley la macam tu....

Walau macam mana marah pun bini korang, merajuk macam mana pun, senjatanya ada pada korang kalau korang pandai guna (Tolong jangan pikir mende lain yer. Bulan posa ni.)

DMFK ada pernah cakap, selalulah peluk isteri anda. Ciumlah bini korang bebanyak.

Tak rugi apa pun korang peluk bini korang tu. Amboi-amboi... Masa bercinta, masa haram nak pegang dulu kemain lagi gatal nak peluk cium kan. Ni dah halal, peluk cium ler bebanyak. Dah mahal-mahal bayo hantaran sampai berpuluh ribu tuh, rugi la tak peluk cium.

Orang pompuan ni memang kalah bila suami pujuk dengan penuh kasih sayang ie peluk, cium, usap kepala... Rasa disayangi tu mampu padamkan api kemarahan diaorang, kalau kesalahan yang korang buat tu kecik la. Macam sepahkan umah ke, pecahkan pasu bunga kesayangan dia ke. Tapi kalau korang skandal kat luar, memang batu lesung je la menanti korang. Padan la muka.

Jadi apa kata, korang jadikan habit untuk peluk dan cium isteri korang masa bangun tido (kata bini lawo bila bangun tido), masa nak pergi keje, masa balik keje, masa bini korang masak, masa bini korang nak tidokan anak, masa nak tido.... Ikut suka korang la.... Jangan masa nak mintak nafkah batin jer nak buat sume tu.

Aug 16, 2011

SUASANA @ BANGI

Makan kat sini best, aku paling recommend kerabu sotong dia. Pergh... Sodap hingga menjilat pankreas okeh... Hari ni aku berbuka kat sini lagi, sebab tak puas makan kerabu sotong dia, hehhhehe... Anyway, kalau korang order untuk 2 pax, make sure memang untuk perut 2 orang. Sebab portion makanan dia memang cukup-cukup jer... So sape yang bernafsu macam gajah tuh, korang kena kua bajet lebih sikit, kalau tak, kempunan beb.

Last time bebudak aku organize, memang makan best. Tapi tak cukup, hehehhehe... Yelah, yang datang 14 orang, tapi order untuk 12 pax jer... So makan pun ciput-ciput jer sebab nak bagi semua orang merasa. Jadi kalau korang nak order, order la cukup-cukup @ lebihkan satu kepala bagi yang kuat makan tu yer.

Kepada yang berbajet ciput, ada set menu RM 7.90  jer sorang. Kalau order 4 set, free 1 set. ok lah tu. berbuka kat hotel mau cekau RM 60 hengget sekepala. Adeh.

Kat bawah ni ada contact number kalau korang nak tempah dan nak tengok menu.



HADIAH DARIPADA SUAMI

Tengah dok menaip ni, sayang tipon tanya kat mana?

"Kat opis lah"

" Tunggu jap, sayang naik"

Rupenyer ada present dari sayang. Dia belikan satu buku. A diary actually. Sangat sweet.

Tajuknya DIARI HAMIL "MENANTI DETIK KEINDAHAN BERSAMAMU"

Best tau, banyak info dalam buku ni. Ada amalan untuk ibu hamil. Penerbitnyer Telaga Biru, so buku ni agak islamic sikit. Bagus.....

Ada ruangan catatan sepanjang kehamilan, so banyak mende korang boleh carutkan dalam tu, korang loya-loya ke, sakit perut ke, jadi tak perlu lagi letak kat status FB, takut nanti ada pulak yang sensitip kan.

Jadi bila anak korang besar, dia boleh baca, biar dia tahu macam mana susahnya mengandungkan dia.

Terima kasih sayang! Best tau hadiah ni!

Ni muka depannyer....


Bahagian dalam, kena isi butiran macam LMD, berat badan masa memula preggy,
dan banyak tips untuk ibu mengandung

Ni pulak part diari nyer, boleh tulis la ape yang jadi tiap-tiap hari...


JOM BLAJA ANYAM KETUPAT (WEAVING KETUPAT)

Video baik punya ni... Sesuai ditonton di bulan puasa yer... Video dia memang laju, tapi kalau tengok seploh kali  dan cuba beratus kali konpem terror. Alah, rilek la, Thomas Edison pun cuba 9,999 kali baru dapat nyalakan mentol sebijik. Heh.


RESIPI RENDANG TOK

Pergh.... Sebut jer rendang, tak bley blah weih... Menendang- nendang anak aku dalam perut ni hah... Sodap... Sodap....

Dapat lak cecah ngan lemang masa pagi raya... Pergh... meleleh hingus air liur aku weh...

Ni resipi orang perak nih... Moh kite try...

Bahan-bahan ( 6-7 orang )


  • 1 kg daging - dipotong kecil
  • 2 cawan santan pekat ( blh ganti dengan susu cair kalu sape nak jaga body yer adik-adik...)
  • 2 sudu kerisik
  • 1 batang kulit kayu manis
  • 120gram gula kabung (nak pakai gula merah pun buleh. Sukatannya 3 sudu. Kalau pakai gula Melaka, campak satu buku gula tu okeh?)
  • Garam secukup rasa

Bahan-bahan kisar :

  • 1 sudu teh ketumbar
  • 1 sudu teh serbuk kunyit
  • 1 sudu teh jintan manis
  • sudu teh jintan putih
  • 1 sudu teh lada hitam
  • 3 biji buah keras ( ni untuk nak bagi rasa lebih lemak/ memekatkan masakan)
  • 3 kuntum bunga lawang
  • 25 biji cili kering (kalu tak mo pedas, kurangkan la ikut suka korang)
  • 5 batang serai
  • 5cm halia
  • 5 ulas bawang merah
  • 2 ulas bawang putih
  • 4 biji buah pelaga

Cara-cara
 
1.Daging tu korang gaul dengan bahan kisar tadi.
 
2.Lepas tu, three. Eh, eh.... lepas tu masukkan ke dalam kuali dan tuangkan santan.
 
3.Masukkan kerisik, kulit kayu manis, buah pelaga dan gula kabung ke dalam kuali.
 
4.Masak dengan api kecit dan kacau selalu so rendang tidak hangit dan melekat kat kuali. Bila nampak macam dah nak kering, masukkan garam secukup rasa. Jangan bebanyak, nanti kena darah tinggi pulak.

Aug 15, 2011

REZEKI ANAK, KATANYA...

Rezeki itu dari Allah...

Alhamdulillah, Rabu ni, aku dan suami akan naik pangkat... Belum la secara total lagi naik, baru memangku jer... Kata orang, rezeki anak ni. Betullah janji Allah, kata sayang, setiap anak itu ada rezekinya sendiri. Masa aku disahkan preggy anak kedua ni, aku dok pikir, ish, cukup ke belanja ni? Alhamdulillah...

Tup tup dapat surat, eh silap. Dapat e-mel... Dapat naik pangkat ke gred lebih tinggi. Harap-harap khojer pun meningkat satu gred lagi kualitinyer yer... Hehehehehe...

Aug 11, 2011

NIAT PUASA DAN DOA BERBUKA PUASA

Erm, harini dah 11 Ramadhan. Tapi rasanya belum terlewat kalau aku nak share mende ni, sebab ada orang yang tak tahu.

Aug 10, 2011

RAYA LAGI DUA MINGGU???

Oh hohoho... Arini bebudak sektor aku sibuk arrange buka puasa kat Suasana@Bangi kat Seksyen 7, Bandar Baru Bangi. Tatau la sedap ke idak. Dengan tekak aku ni, yang sedap pun boleh jadi tak sedap. Haih. Sabo je lah. Deme pilih set 3, dalam RM65@4pax. OK la kot. So lepas makan nanti aku review.

Korang dah beli kuih raya? Nih yang aku pelik nih.. Selalunya time macam ni aku dah tempah kuih berbalang-balang dah. Ni takde sape pun amik order waima membawa sampel-sampel ke opis nih. Tapi sayang dah warning awal-awal jangan beli biskut raya bebanyak. Heeheeh....

Hadiah raya untuk bebudak ni pun aku tak beli lagi. Tahun lepas aku belikan telekung untuk anak buah aku. Tahun ni tatau nak belikan ape. Nak belikan kain pasang cam tak bape seswai. Mana ada tailor nak amik tempahan dah. Raya pun lagi 2 minggu. Baju raya aku dah siap semalam. Jap gi nak gi amik kat umah mama. Teringin pulak tekak ni nak makan popia basah... Huhuhuhu.... Tak pe, SMS adik aku japs.

Aug 9, 2011

BISKUT RAYA

ERM...

Agaknya apa biskut feveret korang bila time raya? Dari dulu, biskut-biskut ni wajib aku cari.

Biskut Arab.




Dah banyak kali try buat, tapi tak pernah dapat yang gebu sedap macam makcik aku buat... Huhuhuhu..... Ni resipinyer....


Bahan-bahan:


3 cawan tepung gandum
1 cawan gula halus
1 cawan minyak sapi
Ceri merah (untuk hiasan)
Cup kecik

Cara:-
1. Cairkan minyak sapi dan gula ( kalau nak pukul sampai kembang leh gak)
2. masukkan tepung
3. Gaul sampai sebati
4. Bulat2kan masukkan dalam cup.. hias ngan ceri dan Bakar

 
Biskut kedua, Cornflakes Madu.




Paling senang nak buat dan sodaaaappp...
 
Bahan-Bahan:

1 butter
1 kotak cornflake
2 sudu besar gula
4 @ 5 sudu madu
Kismis

Cara:

1. Cairkan butter di dalam kuali.
2. Masukkan gula dan kacau.
3. Masukkan madu dan kacau.
4. Masukkan cornflake. Gaul hingga sebati.
5. Masukkan kismis. Gaul hingga rata.
6. Tutup api dan masukkan cornflake tadi ke dlm sarung kertas. Letak di dalam dulang pembakar.
7. Bakar dlm ketukar dengan suhu 180oC selama lebih kurang 10 minit.

Gambar ehsan Pakcik Gugel

RESIPI POPIA BASAH

Aku sebeno nyer tengah teringin bebenor nak makan popia basah kat area umah mama. Tapi, mama cakap sekarang dah mahal. Dulu 50 sen sekeping. Sekarang dah naik 80 sen sekeping, dan saiz popianyer dah jadik separuh daripada panjang asal. Cis. Maka aku berazam nak buat sendiri popia. Cari punya cari, jumpe resipi ni kat blog resipi yang fofular, My Resipi. So, aku kopipes jer dari belog itu. So dari korang dok ngumpat orang tuh, baik korang try. Perut pun kenyang, dosa kurang, pahala pun dapat (sebab prepare makanan berbuka)


Bahan-bahan ( untuk 12 keping )


Bahan untuk kulit*

2 cawan tepung gandum

1 biji putih telor

3/4 cawan air

2 sudu makan cuka

secubit garam


Bahan untuk inti** (boleh buat inti ikut suka atau cara tersendiri)

1/2 biji kobis - diricih halus

3 biji sederhana besar carrot - disagat halus

1 biji sederhana bawang besar

3 ulas bawang putih

1 sudu besar sos tiram

1 sudu makan udang kering

garam secukupnya

minyak untuk menumis

**Blend bawang besar+bawang putih+udang kering. Panaskan sedikit minyak dan masukkan bahan blend tadi. Kemudian masukkan sos tiram + garam. Kemudian masukkan sayuran dan masak hingga layu.



Bahan untuk sambal***

15 tangkai cili kering

1 biji bawang besar

5 ulas bawang putih

1 sudu besar gula perang

2 sudu besar kicap manis

minyak untuk menumis

garam, perasa dan bawang goreng secukupnya

*** blend cili kering+bawang besar +bawang putih. Panaskan sedikit minyak dan tumis bahan blend hingga garing. Masukkan kicap dan gula perang + garam dan perasa.

 
Cara-cara
 

1.  campurkan kesemua bahan dalam mangkok adunan
 
 

2.  gaulkan (macam buat cokodok) kemudian tutup dan biarkan sebentar sekurang-kurangnya 1/2jam
 
3.  ambil sejemput dan lenserkan ke atas kuali leper
 
 

4.  buat dari arah jam

5.  mulakan dari tepi dulu

6.  kemudian sapukan bahagian tengah dengan sisa tepung yang masih ada di tangan

7.  setelah rata - bulat >>> biarkan sampai tepung masak sebentar

8.  angkat tepung yang telah masak dan letakkan dalam pinggan . Boleh disusun berlapis2 (tak lekat)

9.  ambil sekeping kulit popia dan sapukan dengan sedikit sambal


10.  Letak satu sudu besar inti dan taburan bawang goreng

11.  lipat macam biasa dan gulung

Tadaaaa... Dah Siap :)

Aug 8, 2011

KOMEN JIKA 'LIKE'. SHADDAP JIKA 'UNLIKE'

ERM... Tak perlu aku tulis panjang-panjang. Berdasarkan paras hormon aku yang tengah tak tentu arah sekarang ni, komen seorang blogger tentang status facebook orang lain dan rasa diri tu macam bagus sangat, membuatkan aku loya tekak petang-petang ni.

Kalau kau tak suka, shaddap dan tak payah baca. Jangan buat komen macam diri tu bagus sangat. Okeh?

Aug 2, 2011

MY WISHLIST ;)

Owh my... pagi tadi aku tersangat tensen bila Adwa menangih mintak air, tengok-tengok air yang dah bertapis setitik pung tak dak dalam botol.

Ciss... Aku tersangat la pemalas sekarang nak buat kerja rumah. Apatah lagi menadah air dan masukkan dalam botol.

Maka aku teringin sangat sekiranya dapat memiliki menatang ini....

Teng teng teng..... Coway Petit
Ahah.. best giler... Air panas, air biasa, air sejuk sume ada.... Tak yah dah sesusah isi air dalam botol dan simpan dalam peti.

Rege dia dalam 3 ribu lebih (cash) dan boley sewa dalam RM110 sebulan dan lepas 5 tahun, set tu jadik kite punyer. Cuma kalau sewa, servis sume free lah....

MY NOT-SO-NEW WORKPLACE

Finally, here I am.

Sangat best bila dapat balik JPA semula okay. Sangat rindu dengan suasana lama, even though Neysa dah tak ada kat sini.

Aku masih menunggu kalau ada ape-ape kerja nak dibuat, sebab aku dah giler kentang boring nih... Dah la posa, dengan selsema + batuk lagi nih... Aduyai...

ADIK ADWA IS 9 WEEKS OLD!


At week's end, the fetus measures approximately 0.9 inches / 2.3 centimetres long. In both shape and size, it resembles a peapod and weighs less than a tenth of an ounce / 2 grams. The eyelids are fused and won't open until week 27. The wrists are more developed, ankles have formed, and the fingers and toes are clearly visible. Arms are growing longer and bend at the elbows. By week's end, the inner workings of the ears are complete. Though you can't yet identify the sex of the fetus by ultrasound, its genitals have begun to form. By now the placenta has developed enough to support most of the critical job of producing hormones.

Source : Baby Center

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Why Do I Need Supplement?