Nov 24, 2010

SEARCHING FOR A NEW HOME?

It's very easy and as simple as 1,2,3 when you are using iProperty.com to search for your new property.

By choosing whether property for sale, new property or property for rent, looking for a new home will never be as simple as this!

Visit iProperty for more info.

Nov 23, 2010

BERITA SENTAP

Seorang ibu mampu menjaga berbelas-belas orang anak, namun seorang anak belum tentu dapat menjaga ibunya hingga ke akhir hayat.
******* 

Nov 22, 2010

SPINAL HEADACHES AND COPING WITH THE PAIN

A day after giving birth to my son Adwa, about a year ago, I started to experience a throbbing pain at my lower head, down to my neck and upper spine.

The pain was undescribable, it's a headache like no other. It only bring tears down to my face...

A spinal headache can occur as a result of a procedure such as a spinal tap (lumbar puncture) or epidural block @ epidural anesthesia (such as that performed during a woman's labor and delivery, which I had that time.). In these procedures, a needle is placed within the fluid-filled space surrounding the spinal cord. This creates a passage for the spinal fluid to leak out, changing the fluid pressure around the brain and spinal cord. If enough of the fluid leaks out, a spinal headache may develop.


Epidural anesthetics procedure

Because the design of spinal needles has been improved, spinal headaches after a spinal tap or administration of spinal anesthesia are rare. When epidural anesthetics are placed with a larger needle than that used for spinal anesthetics, however, the likelihood of headache is higher if the epidural needle should inadvertently pass through the dura matter (covering of the spinal cord).

A spinal headache may occur up to five days after the procedure is performed. Such a headache may be prevented with bed rest after a procedure. But mine was occured till 7th day after the procedure. Argh... What a painful experience I had there.


What Are the Symptoms of a Spinal Headache? As I described before, the spinal headache often is described as "a headache like no other." Spinal headaches are much more severe when the person is in an upright position; they improve when the person lies down.

How Are Spinal Headaches Treated? The first course of treatment for spinal headaches involves supplying adequate hydration to try to increase cerebral spinal fluid (CSF) pressure. Sometimes intravenous fluids (fluids administered into the veins) are given; other times the person is advised to drink a beverage high in caffeine. I do take Coca-cola a lot that time, hehehe.... Strict bed rest for 24-48 hours is also recommended.

In addition, if a person develops a spinal headache following a procedure, the anesthesiologist can create a blood patch with the person's blood to seal the leak. To administer a blood patch, the anesthesiologist inserts a needle into the same space as, or right next to, the area in which the anesthetic was injected. The doctor then takes a small amount of blood from the patient and injects it into the epidural space. The blood clots and seals the hole that caused the leak.
 
So, how do we cope with this extremely painful headaches?
 
1.  Lie down. This won't get rid of the headache, but most people with spinal headaches get some relief from lying down.

2. Hydrate. Drink plenty of water. It is important to increase the pressure in the cerebral spinal fluid. It may be possible to do this just by drinking plenty of fluids.

3.  Drink something with caffeine. Caffeine constricts blood vessels, which helps boost pressure in the spinal fluid. I suggest, drink a cup of coffee (kow2 punyer), or a bottle of Coca-cola.

4.  Rest for 24 to 48 hours. This might be difficult if you just had a baby, but do the best you can to stay off your feet and in bed. Feed your baby with your expressed milk is the best way. A spinal headache is often related to position, in that the head pain worsens with standing or sitting and improves with lying down. Coughing or shaking the head may also make the head pain worse. The longer the person is standing, the longer the spinal headache will remain after lying down.
5. Contact your doctor if none of these methods help. A procedure called a blood patch is a final option an anesthesiologist can perform. This involves taking a small amount of blood from the patient, and then injecting it into the hole in the spinal column. The blood clots and stops the leak, providing relief from the headache.

Nov 18, 2010

ADWA, ARE YOU HAVING FUN?

Semalam raya, kiteorang bawa Adwa ke Ulu Yam, mandi air terjun.... Heheheehe.. Air super sejuuuuk sebab baru lepas ujan.... Adwa nangis sebab sejuk sangat, so dia nak celup kaki pun takut-takut jer...







SABARLAH HATI! SABARLAH!!!!

Kepada semua rakan-rakan yang akan menjalani kursus DPA selama 8 bulan mulai 29 November ini, selamat maju jaya diucapkan, terutamanya kepada ibu-ibu yang terpaksa berpisah denga anak-anak kecil... Bersabarlah kalian, ini pengorbanan kalian demi masa depan mereka....
*****

Entri ini dibuat selepas aku membaca status FB Mommy Sarah, yang sedih kerana terpaksa berpisah sementara waktu dengan puterinya....

Bersabarlah....

Aku tau aku just boleh cakap, sebab I'm not in the situation, tapi, itu jer yang mampu aku cakap....

Bersabarlah....

Aku pun tengah bersabar bebanyak ni.... Sebab ada lagi orang lain nak cari pasal dengan aku ni.... Main FB sebenarnya banyak menambah sakit hati.....

Di antara kamu semua, (yang ada FB la) yang suka komen-komen status orang kan, ada tak yang fikir betul-betul dahulu sebelum komen???

Fikir sama ada orang yang kamu umpatkan tu boleh baca ke tak ape yang kamu dok mengata dia tu... (walaupun tuan punya status tu tak de niat nak mengumpat). Kecualilah kalau hobi kamu 'bermusuh biar seribu, berkawan biar satu', itu aku tak leh cakap ape la kan...

Tapi tak pelah, aku dah maafkan kamu dah, sebab mulut kamu tu memang terkenal lancau nyer...

Kesimpulannya, FB bukan sahaja dapat menambah rakan taulan, juga dapat menambah musuh.

Majulah FB untuk dunia.

Nov 15, 2010

ALKISAH ISTERI YANG TAK BANYAK CAKAP

Sumber : Yahoo! Group

Aku ingat lelaki suka isteri yang tak banyak cakap. Tak de lah asyik kena bebel jer....
**********

Aku dah kawin skarang. Bini aku memang baik sangat2. Tapi dia x seperti yang aku expect masa kami belom kawin dulu. Masa belom kawin, aku tengok dia memang sorang yang pendiam je, jarang gile cakap ngan laki. Member2 mmg puji la cara dia. So memang susah jugak aku nak cuba tegur dia masa tu.. segan dowh. Memang obvious lah kalau aku tegur. Tapi aku suka dia macam tu, so xde la cemburu sangat sebab dia jarang borak2 ngan laki..

Cantik? Memang la, kalu x aku comfirm x sangkut punyer. Haha. Cantik pada mata aku la. Member2 pon ade yang cube usha. Sori le dia nak layan. Haha. Memang market. Last2 aku yang dapat, memang rasa bangga giler. hehe..

Eh, dok ngumpat2 pasal dia, lupa lak nak kasi tau nama. Nama panggilan dia Ara. Nama betol dirahsiakan. Hoho..

Aku usha cara yang leklok la, gi jumpa bapak dia dluu. gentlemen beb! Slow talk ngan bapak dia. Err, bapak dia nama Marzuki.. Bapak dia ni jenis sound direct rupenyer.. Pergh, mmg kena kutuk kaw2 la gua. Sebabnya, bila dia tanya kenal x anak dia? Gua cakap x sgt. Bapak dia tanya lagi, nape nak kawin ngan anak dia? Gua cakap sebab minat. Minat sebab ape? Gua cakap x tau.. Habis kalu x dapat anak dia? Gua cakap nak jugak! Bapak dia sound la, “ko ni, cane ko nak kawin ngan org yang ko x kenal? Gua jawab, lepas kawin la saya kenal dia pakcik.. pastu sengih2.. pastu bapak dia diam.

Masa tu rasa down gile. Bapak dia cam tolak mentah-mentah je proposal aku.. Ke dia saja nak uji kehebatan cinta aku?? Huhu.. Time tu aku dh terpikir nak usha calon lain je. Aku memang ade lagi sorang yang aku suke. Haa yang ni gua memang kamceng giler. Yang ni pulak nama dia Ika. Gua memang selasi lah ngan minah ni. Haha.. Tapi last2 orang lain gak yang gua pinang.

Hari keputusan proposal aku akhirnya tiba. Kputusannya.. jeng3.. x spt yang aku jangka. Haha. Aku ingat kena reject, satgi family diorang terima. Warghh happy giler. Alhamdulillah. So, memang sah la takde jodoh aku ngan Ika. Time aku bgtau Ika aku nak kawin, dia accept je. Kejam gile aku. Dia kata semoga aku bahagia.. lepas tu kami dah x jumpa.

Lepas akad nikah, kompemlah aku sebagai laki Ara. Happynye aku Tuhan je tau.. kat rumah.. dia macam biasa, cool je.. Tapi cool semacam la pulak. Sepatah aku tanya, setengah patah dia jawab. Kalu aku x buka mulut, memang x berbunyilah rumah kitorang.

Ara taklah ‘bisu’ sangat. Kadang2 dia bersuara gak.. Tapi bagi aku yang jenis suka cakap banyak ni, Ara bukan jenis yang boleh bawak borak sangat. Bila aku cakap pasal something, dia macam blur... Macam x supportive sangat. Last2 aku dah malas nak borak.. oh boringnye..  Yang dia tahu cuma tunjuk baris gigi dia ja.. sengih. Cam yg aku buat kt bapak dia dulu. Psycho seyh..

Nak jadik lagi tensen, aku ni jenis perokok sederhana tegar gak la. Tapi bini aku pulak mmg cam fobia giler ngan asap rokok. Bau nafas aku yg bersisa rokok pon, dia mesti batok.. x bau rokok pon dia dah selalu batok. Uhuk3 gitu.. Sebab sayang bini, makin lama makin kurang aku merokok..  kalu gian sangat pon aku merokok time kat ofis je.

Bini aku keje hospital, bahagian obat-obatan.. Aku lak xleh bau ubat, mesti pening kelapa.. Hari2 aku yang hantar, ambik dia gi spital. Time ambik dia balik, mmg hari2 lah baju dia bau obat dalam kete. So aku akan slalu bukak tingkap, nyaman sket..

Ada satu hari tu, masa hujan lebat. Xleh bukak tingkap kete, aku dah mmg pening-pening lalat dah.. Bau ubat.. Dengan poor visibility lg, kami accident! Langgar bontot kete orang depan. Kat spital, doktor kata bini aku keguguran akibat kemalangan tu. Hah??

Rupanya dia mengandung dua bulan.. Ara sendiri pon x tahu.. Ya Allah!!

Lepas kejadian tu aku terus suruh Ara benti keje. Dok rumah je.. Aku dah korbankan rokok aku, so dia kena korbankan keje dia. Aku dah x tahan bau ubat!! Aku sorang keje dah cukup sara idup kami!

Dekat setahun kami kawin, Ika tiba2 datang, dia kata masih sayang kat aku, nak aku ambik dia jadik bini no. 2.. Dia sanggup..

Alamak ni dah angau betol.. Padahal aku baru je kawin. Mungkin Ika yakin yang kami sangat serasi dan saling memahami, so dia berani propose kat aku. Then aku teros terang je la, aku cakap kat dia, yes aku memang x kamceng mane ngan bini aku skarang.. And banyak benda yang kami xde persamaan. Ara memang x banyak bercakap. Kalu aku cube buat lawak, dia macam x tangkap je. Sedih tol.. X pandai nak borak. Kalu jumpa member2 aku lagi le dia sunyi sepi. Dah le hari-hari dia suka masak benda yang sama.. Jarang la dapat makan yang lain sket. Kcuali makan luar. Itu pun dia akan order benda sama je.. Haha macam tu la bini aku.. Lucu lak..

Tapi kami masih cuba memahami hati budi masing2.. Aku cuba biasakan diri ngan bau ubat2 kat baju2 Ara dulu, cuba brenti merokok waktu awal2 kawin dulu.. Ara plak dh x keje, dah cuba belajar masak benda2 lain (jarang la menjadi).. Aku bagitau Ika, rumah tangga kami bahagia. Aku xleh menduakan dia.. Aku memang sayangkan dia. Ika terpaksa terima hakikat tu. Itu mmg last kami jumpa.

Kini, kami dapat rezeki sorang anak, dah besau, dekat 4 tahon la.. tp dah pandai mengaji sket2. Semua berkat kerajinan bini aku. Bab2 agama, mengaji sume dia mmg bagus. Anak aku Hafiz, memang dia train elok2 ngaji alQuran.. Alhamdulillah, semoga esok2 dia jadik anak yang soleh. Bagi aku itu la investment yang sangat2 menguntungkan!

Tapi sebenarnya dalam tempoh tu, kami x seperti pasangan yang lain, kot. Makin hari aku makin bosan ngan rumah tangga kami. Ara memang suka menyepi, jarang borak panjang2. Aku pulak suka keluar lepak ngan kawan2. Makin lama makin jarang aku duduk rumah. Lewat malam baru balik, bini dah tido. Esoknya pagi2 aku dh kena gi keje.. Dalam tempoh tu jugak, aku sebenarnya asyik keluar dengan sorang ofismate aku. Nama dia Lisa. Budak baru kat ofis aku.. Berbekalkan muka yang agak ade market ni, dia macam sangkut lak kat aku. So dialah yang slalu aku ajak kluar malam, teman aku borak2, kadang2 sampai pagi!

Aku sedar aku seolah2 mempergunakan dia untuk hiburkan hati aku.. Teringin nak kawin ngan dia, takot kecik hati si Ara pulak.. Dengan Lisa la tempat aku luahkan perasaan, kadang2 gadoh, kadang dia tercarut2 siap kat aku. Pastu minta maaf, dia kata tersasul.. Tapi aku mmg terhibur bila dok ngan Lisa. Bini aku kat rumah, dengan anak aku jarang sangat aku luangkan masa..

Ara sedar akan perubahan aku dari hari ke hari. Dia mula sedar aku ada pompuan lain. Satu hari dia bagitahu, dia izinkan kalu aku nak kawin lagi, tapi mesti dengan wanita yang elok2, sebab dia tak mahu pelajaran Hafiz terganggu. Aku pelik, apa kaitan??

Dan aku terfikir, Lisa tu wanita yang elok ke? Pakaian hari2 kompem ketat, make up kat muka 2 inci macam xleh kena air, x ambik air semayang ke? X semayang ke? Ke cuti sepanjang tahon?!

So aku postpone dulu hajat nak kawin ngan Lisa. Terfikir lepas kawin boleh nasihat kot sikit2, tapi time bencinta pon asyik lawan ape aku cakap. So sad!..

Ketika perkahwinan aku ngan Ara mencecah 4 tahun dulu, rumahtangga kami ditimpa dugaan yang maha besar. Ara mula jatoh sakit, batuk dia makin teruk, akhirnya masuk hospital. Dan saat itulah baru aku diberitahu, Ara mengidap penyakit barah tekak. Ya Allah!!

Doktor bagitau, Ara dah lama senarnya kena barah tu, penyakit yang akan buat dia slalu batuk, dan trpaksa menahan sakit bila bercakap! Aku rasa bagai kena tusuk dengan anak panah yang tumpul bila dengar benda tu!! Patut la Ara jarang sangat bercakap. Kenapa dia x bagitau aku??

Doc tu cakap lagi, penyakit tu makin lama makin teruk, dan bagi effect kat jantung. Sebab pernafasan dia selalu kurang dari sepatutnya. So jantung jadi lemah.. So itulah yang menyebabkan Ara jatuh sakit. Jantung dia skarang makin rosak akibat barah tu.

Jadi camane dia boleh ajar anak aku mengaji? Doktor tu bagitau, memang ada ubat utk diminum sebagai pelincir dalam tekak. Tapi hanya kurangkan rasa sakit, dan ia bertahan kejap je.. Tapi Ara x boleh selalu minum sebab ubat tu sangat mahal!!

Aku buntu..

Masa tulah baru aku terfikir, kami x penah bertikah lidah, x penah gado.. Mgkin itu hikmah dia.. Tapi aku x sedar selama ni.. Aku asyik tinggalkan dia, bergembira dengan pompuan lain.. Dia pula sanggup tanggung derita setiap kali perlu menjawab pertanyaan aku. Dan x penah luahkan derita kat aku..

Jantung Ara dah lemah sangat, doktor kata mungkin Ara x dapat bertahan lama.. Aku menangis depan doktor tu puas2, wlapun doktor pompuan. Aku dh x kisah. Aku menyesal dgn cara aku layan Ara selama ni.

Dia dah bagi aku macam2, jaga makan minum, pakaian aku, ajar anak kami mengaji, mmg x penah lawan apa aku cakap, apa aku suruh..

Aku suruh dia benti keje dulu, dia ikut. Walaupon kat rumah dia tetap baca buku pasal ubat-ubatan! Dia minat sangat dengan keje dia.. Maafkan abang Ara..

Bila balik rumah nak mandi kejap, aku sempat tengok balik kenangan2 kami.. Aku belek2, terjumpa kotak hantaran masa kami kawin dulu. Ada satu kotak jam, jam yang aku pakai sekarang.. Aku terkejut bila ada sehelai kertas dalam tu. Mula2 ingat kertas resit, tapi rupanya sepucuk surat!

1 Julai 2007,

Buat suami yang baru kupunya,


Terima kasih kerana menawarkan cintamu,
Yang ku tunggu-tunggu sejak kita mula bertemu dulu,
Ara memang cinta padamu,
Dan Ara menangis bila abang melamarku


Buat suamiku yang baru kupunya,


Luaranku mungkin nampak sempurna,
Luaranku mungkin ramai yang terpesona,
Tapi diriku bukanlah sesempurna abang sangka,
Kerna suaraku bukan kepunyaan kita


Buat suamiku yang baru kupunya,


Andai abang ingin melihat Ara ketawa,
Ara hanya mampu tersenyum pada abang,
Andai abang mahu Ara berjenaka,
Mungkin Ara kan menangis dibahu abang,


Kerana Ara tak mampu berbica,
Seperti orang lain berbicara,
Kerana Ara tak mampu ketawa,
Seperti orang lain ketawa


Jika membaca surat ini akan meleburkan cinta abang,
Ara pasrah dan relakan abang menjauhi,
Jika membaca surat ini Ara tetap dihati abang,
Ara sujud sejuta syukur pada Ilahi..


Yang benar,
Isteri yang menyanjungmu.


*Ara selitkan surat ini dalam kotak jam abang, semoga abang mudah terlihat surat ini..



Berderai lagi airmata jantan aku. Kenapa aku x terbaca surat ni 4 tahun dulu? Kenapa aku x tahu penderitaan Ara awal2 dulu? Kenapa baru sekarang?

4 tahun usia perkahwinan kami, Ara beri aku segala2nya.. dan paling penting dia bagi seorang anak yang comel dan bijak. Tapi apa yang pernah aku beri kat Ara?

Mulai saat tu aku jaga Ara sepenuh hati. Hari-hari memang keje ulang alik hospital. Masuk ofis pon kjap2. Anak aku bagi kakak Ara yang jaga. Masa tu aku dah serabai giler. Sangat x terurus. Baru aku sedar pentingnya Ara dalam hidup aku.

Dalam keadaan Ara yang agak lemah, aku minta kebenaran doktor untuk bawa dia melancong. Aku nak temani dia puas2. Aku nak bahagiakan dia dalam sisa2 hayat dia. Biar dia terlupa akan derita dia. Saat itu dia menangis kat bahu aku. Sejak dia sakit kami hanya berbalas tulisan kat kertas.. dan kertas2 tu aku kan simpan sampai bila2.

Dia tulis dia x menyesal kawin dengan aku. Dia tulis sangat bahagia hidup dengan aku. Siap cuba lukis gambar orang senyum.. haha.. Ya Allah hari2 itu kami sangat bahagia. Namun Ara dah makin lemah. Aku dah x mampu tengok dia derita. Setiap kali dia nak tarik nafas, sangatlah azab pada aku melihatnya.

“Ya Allah, jika Kau masih panjangkan hayat isteriku, Kau berilah aku separuh kesengsaraannya, biar kurang kesensaraannya Ya Allah.. Tapi jika hanya kematian yang dapat mematikan sengsara isteriku, aku redha Ya Allah..”

Aku x tahu apa lagi boleh aku buat.. Aku bacakan Yaasin ditelinganya berulang-ulang, biarkan anak kami dipangkuan memeluk-meluk ibunya..

Akhirnya Tuhan menjemputnya kembali. Aku pasrah. Kesedihanku terubat bila kulihat dia pergi dengan tenang. Sempat kuajarkan Syahadah.. dan dahinya berpeluh jernih. Lalu kukucup buat kali terakhir..

Kini, hmpir 5 tahun prkawinan kami, tinggal aku dengan Hafiz, dengan helaian2 tulisan terakhir Ara..

THINK TWICE BEFORE UPDATING YOUR FACEBOOK STATUS

 Sumber : KOSMO! Online

Ahli MBPJ disaman RM10 juta



SHAH ALAM - Seorang wanita memfailkan saman RM10 juta terhadap Ahli Majlis Bandaraya Petaling Jaya (MBPJ), Mahharul Ismail dan tiga anggota keluarganya kerana didakwa mengeluarkan kata-kata fitnah menerusi laman sosial Facebook.

Zalina Jaafar, 42, selaku plaintif memfailkan saman itu menerusi peguamnya Faizul Mohd. Nasir pada pukul 10 pagi di pejabat Pendaftar Mahkamah Tinggi di sini semalam.

Selain Mahharul, dua adik perempuannya, Maisarah dan Norsyam serta anak saudara mereka, Wan Ikhwan Wan Azani, turut dinamakan sebagai defendan.

Mahharul merupakan Setiausaha Cabang Parti Keadilan Rakyat (PKR) Petaling Jaya Selatan manakala Zalina merupakan pembantu kepada Ahli Majlis MBPJ, R. Selvarajan. Selvarajan merupakan Ahli Jawatankuasa PKR Cabang Petaling Jaya Selatan.

Zalina mendakwa Mahharul telah mengeluarkan kata-kata fitnah terhadapnya di laman Facebook miliknya (Mahharul) pada 28 September lalu dan kenyataan di laman sosial milik Wan Ikhwan diterbitkan pada 21 September lalu.

Dia turut mendakwa Maisarah dan Norsyam dengan niat jahat telah mengeluarkan kata-kata fitnah yang menyentuh peribadinya secara palsu pada laman sosial milik Wan Ikhwan.

"Antara lain saya difitnah sebagai seorang perempuan tidak bermaruah, melakukan hubungan sulit dengan suami orang tanpa sebarang ikatan perkahwinan selain menuduh saya tidak layak memegang sebarang jawatan dalam politik," kata Zalina.

Pengajaran : Kamu semua lepas ni kena hati-hati update status Facebook. Kang tak pasal-pasal kena saman. Facebook sekarang dah jadi salah satu sumber mata pencarian dah kat Malaysia ni... Selain tapak bisnes, boleh jadi sumber untuk saman menyaman yang melibatkan jutaan ringgit... Makcik kayo.... Kuikuikui....

ULAM-ULAMAN BAGI WANITA YANG SEDANG BERPANTANG




Sumber : Yahoo! Group

Beberapa hari lalu sewaktu membelek akhbar lama saya terbaca senarai ulam-ulaman yang berkhasiat dan sesuai untuk diambil oleh ibu yang baru lepas bersalin dan masih didalam pantang.

Cekur @ pucuk cekur dikatakan boleh membantu menguncupkan rahim bagi wanita selepas bersalin, mencegah sakit dan sengal tulang, serta membantu menghalang demam, batuk dan sakit tekak / kerongkong. Gambar cekur adalah seperti di bawah:


  

       


Pucuk Pegaga: selain dari membantu menguncupkan rahim bagi wanita selepas bersalin, pucuk pegaga juga bagus untuk awet muda, memperbaiki dan membantu peredaran darah, membantu pertumbuhan rambut, menguatkan gigi dan meningkatkan kesihatan kulit. Pegaga juga sebenarnya telah diiktiraf oleh Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO) sebagai herba yang boleh menjana kecerdasan berfikir bagi kanak-kanak. Hhmm… maknanya lepas ni kita kenalah galakkan anak-anak kita makan pegaga supaya otak mereka bertambah cerdas. Harga pegaga pun murah saja . Bagi mereka yang tinggal dikampung, boleh tanam sendiri kat tepi rumah  

           
 Pucuk mengkudu membantu menguncupkan rahim, mencegah sakit kepala, buasir dan kembung perut


Pucuk putat 
membantu membersihkan darah, menguncupkan rahim serta mencegah pening dan darah tinggi



     
Ulam raja 
membantu menguatkan tulang dan membersihkan darah. Jadi, bagi mereka yang masih didalam pantang selepas bersalin, anda boleh cuba mengambil ulam-ulaman diatas sebagai salah satu menu anda. Bukan sahaja berkhasiat, harganya juga murah.

PERANCANGAN ANDA SELEPAS PENCEN

Hemmm... Agak-agak kamu lah kan... lepas pencen ape agaknya yang kamu buat yer?

Berkebun jer kat umah? Main dengan cucu? Pergi kelas agama? Atau back in action?

Yep, aku nak bercerita tentang kisah pakcik-pakcik dan makcik pencen.

Tajuk filem ini adalah RED....



RED bukan merujuk kepada kaler merah, lampu isyarat merah, atau bendera merah (?????)

Hahahahahaha......

RED adalah kisah pakcik-pakcik dan makcik CIA pencen yang back in action untuk laksanakan rancangan membunuh Vice President of US.

Kamu mesti nak tahu ape maksud RED yang sebenarnya kan?

Retired, Extremely Dangerous.....


Kisahnyer, Pakcik Willis (pernah berlakon dalam Ocean's Twelve, The 6th Sense,etc.), Pakcik Freeman (Batman, Million Dollar Baby, etc.) , Pakcik Malkovich (Johnny English, Con Air, The Man In The Iron Mask, etc.) dan Makcik Mirren ( National Treasure : The Book of Secrets, Raising Helen, etc. ) ni adalah agen CIA yang dah pencen dan melakukan aktiviti-aktiviti yang sepatutnya dilakukan oleh orang yang dah pencen.... Pakcik Freeman dok kat umah orang tua-tua, Pakcik Malkovich pulak tingtong sikit, dok kat bawah tanah.... Makcik Mirren pulak, suke berkebun.....

Cuma Pakcik Willis ni lain macam sikit.... Dah pencen baru nak cari makwe.... Dan kisahnyer setat bila ada orang nak bunuh Pakcik Willis ngan aweks nyer nih... So Pakcik Willis tak paham apsal diaorang nih sebok nak bunuh dia, padahal dia bukanlah kaya macam Presiden US ataupun Bill Gates... Dia hanya seorang pensioner yang baru nak memulakan hidup baru disamping aweks terchenta.....

So dia pun siasat la awat la depa ni sebok nak bunuh dia... maka terjadilah gathering yang tak dirancang dengan Pakcik Freeman, Pakcik Malkovich ngan Makcik Mirren nih....

So korang rasa, kenapa ada orang nak bunuh pakcik pencen nih????

Korang kenalah tengok sendiri... Hehehehehe...

Filem ni sangat best, aku bagi 10 bintang dan 1 bulan.... Mesti tonton......

( Tak sangka nooo, Bruce Willis dah tua pun leh jadi hero lagik.....Macam Rosyam Noor pulak... Malaysia Boleh!!!)

Nov 12, 2010

THEE IN THY'S SHOES


Terlajak perahu boleh diundur, terlajak kata buruk padahnya.

*****

Meaning that, before saying anything, we should think wisely, and put ourselves in other people's shoes. It will make us wiser, and more respectful.

In life, we should make friends, not enemy.

Dalam hidup, aku cuba sedaya upaya untuk tak sakitkan hati orang dengan kata-kata aku. Yes, aku bukan maksum. Kadangkala I do judge people from what I saw. Dan kebanyakannya adalah salah.

Kita tak tahu apa yang orang lain alami, jadi jalan terbaik adalah, baik aku diamkan diri aje. Jika berkata-kata dan akhirnya akan membawa kemarahan dan kebencian orang, baik aku diamkan diri walaupun kadangkala perangai manusia ni memang menjengkelkan. Mana ada manusia yang berkawan dengan kita dan terangan berkata,

"Kau ni menjengkelkan lah...." (aku pernah cakap ayat ni kat suami aku dulu, hehehehe)

Semua manusia sebenarnya berhati mulia, menerima seadanya kekurangan rakan kita, dan tidak sesekali bercakap benar kepada tuan punya badan keburukan orang itu.

Aku belajar dari kesilapan, aku dah mula berhenti menghakimi orang. Apa yang aku buat adalah, letakkan diri aku sendiri dalam situasi orang tersebut, dan lepaskan energi positif (fikir perkara positif, mungkin dia buat macam ni sebab macam ni, bla, bla).


Dalam dunia ni tiada siapa yang perfect, maka aku juga ada saat kejatuhan dimana aku tidak mampu bangun sendiri dalam masa yang singkat.

Tak apalah, mama kata, biarlah orang sakitkan hati kita. Jalan terbaik, kita diamkan aje....

Minta maaf kalau selama ni aku banyak menyusahkan kamu-kamu sekalian.

Nov 4, 2010

ME COPING WITH MISCARRIAGE

....

Sorry. I'm speechless. Can't say a word.

Slowly, I'm accepting that my baby is gone (Allah lebih mengetahui)..

Some of them said,

"Tak apa, cuba lagi..."

No. I don't think I'm ready for another pregnancy. Not yet. Lagipun my first childbirth is through ceserean, jadi memang at least 2 tahun baru leh mengandung balik.

Bila fikir balik ape yang jadi, maksud aku, dengan Adwa yang still kecik dan tak tau ape-ape, dan aku pulak kalah teruk bila pregnant (morning sickness yang amat teruk), buat aku fikir berjuta kali untuk mengandung dalam masa terdekat.

Aku admit, aku sendiri tak boleh amik any contraception pills, sebab aku akan kena migrain yang sangat teruk sampai muntah-muntah. Yerp, itu kesan sampingan yang aku dapat bila amik pil perancang.

Tapi lepas ni, demi Adwa (untuk pastikan dia terjaga makan minum, pakaian dan dapat perhatian sepenuhnya) dan rumahtangga aku (sejak aku pregnant ni umah berselerak mak aih....), aku kena cari jalan jugak supaya tak mengandung lagi untuk masa terdekat ni.

Mereka di luar sana senang cakap, tak per, beranak rapat-rapat lepas tu boleh relax....

Relax??? Apakah????

Bila aku mengandung kali kedua ni, dan dah pun kehilangan, baru aku sedar, ada hikmah disebaliknya...

Allah Maha Mengetahui...

Mungkin aku belum benar-benar bersedia untuk second child. Dari segi mental dan fizikal.

Walaupun aku dah officially di declare missed abortion, tapi aku still takder tanda-tanda sakit atau bleeding. Bertambah tension, badan aku sakit-sakit, kepala berpusing-pusing, nak berjalan pun dah tak ada tenaga... Muntah-muntah lagi... Siap bawak referral letter dari Klinik Dr Hamid Arshat untuk buat D&C, tapi doktor kat Hospital Putrajaya soh tunggu lagi seminggu untuk confirmkan yang janin tu dah betul betul tak ada dengan alasan "takut tarikh first day of last period you salah" adalah sangat tidak dapat diterima!!!!

WTH???? Dah ada 2 orang Gynae yang sahkan no fetal heart, kau nak aku tunggu lagi??? Seminggu pulak tu??? Seminggu lagi nak aku nak menanggung sakit, muntah sampai nak terkeluar isi perut semua ni?

Kalau jadi kat korang, dah konpem dah anak dalam perut tu dah tak der, tapi korang masiiiih lagi mabuk, apa korang rasa?

Dengan malam tido tak cukup (Adwa bangun mintak susu, merengek tak leh tido sebab idung tersumbat, muntah, bla, bla...) walaupun suami sangat baik hati menolong, tapi.....

Aku tak tahu ini adalah salah satu tanda post natal depression (jap, orang miscarriage pun ada post natal depression ka?), tapi memang aku rasa sangat tertekan sekarang... Tertekan sebab.... Adwa kecik lagi, tapi aku tak leh nak jaga dia dan bagi full attention kat dia sebab aku memang tak sihat sekarang.... Bila Adwa nangis panggil "mama...mama..." buat aku rasa serabut, dan at the end, Adwa yang jadi mangsa kemarahan aku.... Kesian anak mama, kamu belum tahu ape-ape lagi nak... Mama yang jahat, mama sakit dan tak boleh jaga kamu... Mama mintak maaf...

Keterukan yang nyata berlaku malam tadi.... Adwa bangun, menangis sebab hidung tersumbat dan batuk...Pastu dia muntah... Aku cuba pujuk dia... Lama-lama aku hilang sabar, aku tengking dia,

"Adwa, mama tengah sakit ni. Jangan mengada-ngada boleh tak?"

Instead of pujuk dia, aku tinggalkan dia atas tilam dan tekup muka aku dengan bantal (tekup muka aku, bukan muka Adwa, kamu ingat aku ni segila itu??) dengan harapan dia berhenti menangis.

Suami terus ambil Adwa, pujuk dia. Aku tak tahan dengar Adwa nangis, terus berlari ke bilik air dan aku pulak yang menangis.

Bila memikirkan morning sickness yang teruk, sakit-sakit badan, dan kejadian gila diatas menyebabkan aku sangat serik untuk mengandung lagi.... Bukan dah tak nak, tapi bukan lah untuk masa terdekat ni... Sampai lah aku dah betul betul ready.... Bila?

Entahlah...

Nov 3, 2010

EVERY CLOUD HAS A SILVER LINING

"..... She is about 8 weeks pregnant but unfortunately ultrasound scanning done today showed no fetal heart. This patient had a missed abortion and requires D&C..."

*****

Yes, I had a missed abortion.

Sorry for not updating my blog for very long time...

Yes, I'm a bit down about that news, but i do believe every cloud has a silver lining....

Nov 1, 2010

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Why Do I Need Supplement?