Mar 25, 2010

PENIPUAN INTERNET - HATI-HATI!!!

Pagi ni aku bukak e-mel.... dan dapat satu e-mel dari maybank group... Emel nyer berbunyi...



(Sila klik gambar untuk baca dengan lebih jelas)

Dear Valued Customer,

We suspended your account during our security verification. Please reactivate your account below as inactive accounts will be terminated till further notice if not activated now. This process is part of our advanced security to protect customers. We are sorry for any inconvenience caused. http://www.maybank2u.com.my/privacy.html
Internet Banking Services,
Maybank Group


Maka dengan terpinga-pinga...

Eh, Bila masa lak aku ada akun dengan maybank nih??? So Sesaje menggatal.. Aku pun bertukar! Menjadik CSI Team members dan memulakan penyiasatan... Heh...

Dimulakan dengan mengklik link yang dia bagi.... Dan terus ke page di bawah...


Dia mintak aku masukkan ID dan password... Maka aku pun bantai jer lah....

ID : abu123
Password : abu12345

dan aku tekan button login.... Dan dia terus ke page ni...


Page ni memaklumkan yang dia dah anta TAC number ke no HP aku yang diregisterkan. Pelik???? Dah la ID dengan password tu aku main taram jer letak.... Nampak sangat menipu nih?????

Takpe, aku layankan jer... Aku bantai masukkan TAC yang aku reka sendiri... TAC yang aku masukkan adalah Ay79vT.  Dan berjaya!!! Dia keluarlah page ni...

Say thank you, dan siap cakap

"....you are required not to access online banking till 5.20PM today."

Heh, ni mesti kes nak curi duit online la nih... Kita masukkan ID ngan Password, then diaorg gunakan ID ngan password kite untuk curi semua duit dalam akaun kite... Macam tau2 jer harini gaji dah masuk :p

Aku teruskan siasatan... Track IP Adress dia... dan ini yang aku dapat :


Lacation :USA???? Apakah???? Maybank di USA????

Hati-hati lah yer....

No comments:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Why Do I Need Supplement?