Mar 3, 2010

HIDUNG BABY TERSUMBAT

Sekadar info.. Sebab tadi Asrida call aku dan bagitau ape dia patut buat sebab hidung baby Sarah tersumbat... Hmmm... Aku penah bawak Adwa gi klinik.. Sebab ingat dia kena selsema.. Standard la kan, letak anak kat nursery sure la kena cacamarba penyakit kat situ...


Berbalik kepada kes serombong tersumbat tersebut... Doktor tak nak bagi ubat, sebab macam korang sume tau, drugs sangatX1000000 tidak bagus untuk baby di bawah satu tahun... Maka, aku pun cuba la macam-macam petua... Letak kunyit hidup kat batang widong dia lah (tak menjadi pun)... Adwa sangat-sangat sengara akibat lubang serombongnya yang makin kecit tuh... Aku cuba sedut (guna nasal aspirator dan juga mulut sendirik... diulangi.. Aku sedut guna mulut yer) tapi mucus tu tak kua jugak...

So aku pun beli nasal spray, STERIMAR BABY. Harganya dalam RM24. Boleh dapat kat farmasi yang berdekatan dengan anda. Very-very fine mist, takkan menyakitkan baby anda... PERHATIAN IBU BAPA SEKALIAN, sila eksperimen dulu pada diri sendiri sebelum beri apa-apa pada baby anda yer.. Tak kira la ubat ke, ape ke... Mak bapak kena test dulu... So far STERIMAR tu bagus untuk clearkan any mucus yang tak leh nak kua.. Caranya, dudukkan baby then spray dalam serombong dia...


Ini adalah STERIMAR Baby.. Spray untuk mencuci serombong baby yang tersumbat...

Lepas runny nose, Adwa develop satu lagi penyakit iaitu batuk-batuk.. Lagi la kesian, sampai terangkat-angkat kaki dia bila batuk... Yang paling aku risau, badan dia mula susut walaupun berat dia naik..
Satu lagi ikhtiar aku dan suami, bawa Adwa ke Pusat Perubatan Homeopathy. Yang dekat dengan Putrajaya, ada kat Bangi (dekat dengan Masjid). Alhamdulillah, dah kurang sekarang batuk tu, selsema pun dah tak de. Dan yang paling aku hepi, badan dia dah start naik balik.... Sila ambil maklum, bila widong baby tersumbat, dia tak selesa nak menyusu, dan maybe refuse nak menyusu.. Sebab tu badan dia susut.

Kesimpulannyer, ada 4 ikhtiar yang boleh ibu-ibu dan bapa-bapa sekalian lakukan bila baby anda batuk @ selsema...

i. Cari STERIMAR;
ii. Pergi Pusat Homeopathy untuk rawatan [drugs free ;) i loikeeee]
iii. Tinggikan bantal baby bila dia tido (so widong kureng tersumbat); dan
iv) JANGAN bagi baby korang tido dlam babycot dia sendiri masa dia tak sihat... Biar dia tido dengan korang...


Tingkatkan imun bayi anda dengan Shaklee! walaupun bayi anda masih belum boleh makan supplemen, anda boleh salurkan kebaikan Shaklee melalui susu ibu! PM saya untuk keterangan lanjut!


4 comments:

awa amran said...

hi nak tanya mana u beli sterimar baby nih? hari tu g watson ade yg utk children/adult je baby takde :(

Mama Adwa said...

memang kat farmasi, either Guardi** atau Wat***.... kalau xde tu makna nya no stock.. sebab mmg selalu abis...

Mamma Mia said...

I pnya baby br je kena sesema n batuk teruk..tpaksa bwk g kinik sbb mcm dh teruk kat paru2 dia...then dktr pun katA mmg dh teruk sbb kahak dh byk kat paru2...

Memula mmg xnak bg ubt..tp tpksa jugak bilA dh dgr nafas dia bunyi2..

Anyway, tq for the info...

petite.serendipity said...

Hi.

Td sy g klinik sbb bb baru 27 hri. Selsema and batuk. Mmg x tdo la malam td. Kesian. Bb pn nanges je sbb x selesa.

Doc bg nebulizer and bg prescription utk amik sterimar (ages 0-3yrs) kat farmasi hospital.

Kalo g farmasi biasa xde jual for below 3yrs. Yg ada utk adult. So dapat kan prescription doc then g la beli kat farmasi spital yg doc suggest.

Mmg sedih kalo bb kita selsema and batuk kan. Sbb dia kecik lg x tahu nk hembus mukus tu.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Why Do I Need Supplement?