Jan 31, 2010

FAMILY DAY SEKTOR NAIK PANGKAT, BK

Harini Adwa pegi Family Day opis abah Adwa kat.... ape ke name tempat ni ek... D'Nelayan resort ke ape... kat Pengkalan Balak, Melaka.

Nak review sket tempat ni... Hm... ni kira hotel bajet murah, so facilities bilik lak sangat-sangat basic (what do you expect Mama Adwa, hotel bajet murah, ok). They just provide towel 2 helai and 2 buku sabun mandi cap May macam rumah tumpangan Ah Seng bagi (Tak tau la apasal diaorg suke sangat bagi sabun buku cap May nih, murah kot klau beli borong????). No water heater, no kettle jug (i thought water heater and kettle jug is a basic needs in every hotel room???) So aku blank giler macammana nak mandikan Adwa. Huhuhu... maka aku pun gunakan method macam kat Nilai Springs haritu, mandikan Adwa dalam sink. Method tu kureng disukai Adwa rupanya, sebab sinki dia kecit... Sian Adwa mengigil mandi, tu pun aku mandikan dia gitu-gitu je, tak sabunkan pun. Takpe-takpe, balik umah mama nanti aku mandikan dia. Ok, hmmm. katil ada 3 single, so aku tolak-tolak, rapatkan jadi satu. Cadar.. Eeeuuuuu... Kotor... Dan badan aku miang sume lepas baring...(sib baik bawak selimut extra untuk adwa, so lapik buat dia tido. Mama dia kena gatal-gatal takpe, asalkan Adwa tak kena). TV ada, tapi buruk, which hari kedua dah rosak (whoops! sib baik nak balik dah) and Astro pon tadak. Swimming pool... kecik sangat, memang untuk budak-budak mandi, which Abah Adwa cakap, klau Adwa nak mandi pun dia tak bagi. Cos klau ada sorg budak ada penyakit, sure leh senang spread cos kolam tu kecik sangat.  Air cond dalam bilik memang cap ayam. Tak sejuk langsung.... Aku tak recommend hotel ni untuk orang-orang yang ada anak kecik, sebab kurang bersih dan kureng selesa.

Second day ada sukaneka... jom tengok gelagat Adwa ;)

 
Keluarga bahagiaku....

 
Adwa layan feeling sebab tak dapat join sukaneka

 
Adwa dah gatal gusi??? nak tumbuh gigi ke..
"Bosannya... Sume orang dapat main... Mentang-mentang la saya ni kecik lagi..."

 
"Wah!! Cantikknya langit..."

 
"Ala... Nak present jugak... takde ke kategori bayi paling comel ke.. Sure saya dapat"

Jan 28, 2010

BUAT PERMATA HATIKU

Buat permata hati mama, ADWA AFFAN BIN HAIRUL ANUAR... Adwa sedang tidur nyenyak sekarang tatkala mama mencoret luahan ini.. Umur Adwa hari ini : 3 Bulan 23 hari.



Sedar tak sedar, umur Adwa dah nak masuk 4 bulan dah... Maknanya dah 4 bulan mama bergelar seorang ibu.. Tergeraknya hati mama untuk menulis buat putera hati mama kerana ingin sekali mama luahkan pada semua, betapa bahagianya mama bergelar seorang ibu kepada seorang bayi yang sangat comel dan cerdik.


Adwa,
Mama berasa sangat-sangat bahagia melihat keletah Adwa, hari demi hari..Semakin hari, semakin banyak perkara baru yang Adwa lakukan, membawa tawa dalam hari mama dan abah.

Adwa,
Senyuman Adwa, gelak tawa, rengekan manja Adwa buat mama sentiasa rindu walau seminit berjauhan dengan Adwa. Betapa indahnya dunia mama dan abah sejak lahirnya Adwa ke dunia. Rumah ini yang dahulunya sunyi, kini penuh dengan keriangan Adwa.

Adwa,
Melihat sepasang mata Adwa yang indah membuat mama lupa....Mendengar gelak tawa Adwa membuat mama lupa.. Lupa pada kesakitan, lupa pada kesengsaraan, lupa pada kekecewaan.. Hidup mama kini amat bermakna, di mana di dunia mama cuma ada mama, abah dan Adwa..


Adwa,
Apa yang mama dan abah harapkan, Adwa membesar menjadi seorang anak yang soleh, yang sentiasa mendoakan mama dan abah. Mama dan abah harapkan agar Adwa berjaya dalam hidup, menjadi seorang insan yang berbakti kepada orang tuanya. Yang sopan tingkahnya, yang lembut tutur katanya. Mama dan abah sentiasa mahu putera hati kami membesar dengan sihat. Berbunga hati kami mendengar gelak tawamu dan senyum yang terukir dibibirmu...

Adwa,
Tidurlah sayang... Semoga lenamu diulit mimpi-mimpi indah dan membuatmu tersenyum selalu...

 


Salam kasih sayang nan abadi,

~MAMA~

GOVERNMENT TRANSFORMATION PROGRAMME

The event was held at Kuala Lumpur Convention Centre. Woke up as early as 5.45am, took a shower, bla,bla,bla. Went there by bus, departure around 7.30am from Putrajaya. Event finished around 11, then have no idea what to do till 1.30pm. Unfortunately wearing Batik today. If not sudah jadi setan kalu, pergi jejalan around Suria KLCC. Hehehe...

Aku, Nad, Hajar and Riziandy

Disebalik gambar poyo di atas, terselit satu cerita kelakar. Oleh kerana teringin sangat nak bergambo, maka Riziandy pun menahan la seorang mamat asing sambil cakap dengan penuh sopan "Can you do me a favour? Could you please took our picture?" sambil bagi kamera tu kat mamat tu. Mamat tu pulak tanya "Just press once?" Maka aku pun menyampuk, " Hmm, press a few seconds, please.." Then lepas mamat tu amik ambo, dia pun cakap, " Sorry, senget sikit". Aku, Nad, Hajar dan Riziandy pun tercengang dan hanya mampu sengih jer bila tengok mamat tu pergi. 
Pengajaran : Don't Judge A Book By Its Cover.


Aku & Nad



Hajar (Bakal pengantin lagi 2 minggu), Aku (pengantin basi - dah setahun), Nad (pengantin baru - kawin bulan lepas)

PERADUAN BAYI BULAN INI MAJALAH PA&MA

Hahahaha.... Saje je aku hantar gamba Adwa untuk pertandingan ni, mane la tau rezeki Adwa menang dan terpilih jadi cover untuk Majalah Pa&Ma ni kan? Klik SINI untuk mengundi!!!!

Jan 27, 2010

BANYAKKAN SUSU PART III

Mari-mari adik kakok ni kawe nok ceghito nih....(dalam loghat kelantan).Alhamdulillah!!!! aku dengan bangga dan kembang hidungnyer (hnshhhh!!! cuba kembangkan lobang widong) nak bagitau korang sume yang pil ASI + Habatussauda memang sangat-sangat bagus untuk banyakkan dan lancarkan susu badan ;) so kepada ibu-ibu sekalian, sila lah cuba yer....

Pil ASI tu aku beli kat Giant. RM12 hengget sekotak, dalam sekotak tu ada 300 biji. Cara makannyer, 5 biji sekali makan, 3 kali sehari. Rupe kotak tu ada dalam post aku sebelum nih.  Habatussauda Softgel lak aku beli kat Giant gak (korang leh cari kedai jamu ada jual). Sebotol ada 30 softgel, harga RM22 hengget. Kat situ ada jual dalam bentuk original Habatussauda atau nama susahnaksebutnyer Nigella Sativa. Nama kampung nyer Jintan Hitam. Dalam bentuk kapsul pun ader.. Tapi korg lalu ker nak makan bentuk asal dia? Dah herba, rasa pedas-pedas. Tak lalu aku nak makan aih... Nak makan bentuk softgel nih pun bercinta hah... Termenung dlu, br leh makan.

Jan 23, 2010

BANYAKKAN SUSU PART II

Tadi aku pegi Giant beli pil ASI (Air Susu Ibu). Orang cakap leh banyakkan susu.. Aku nih dah risau tahap gaban dah sebab susu makin kering. Adwa lak makin besar, so makin banyak menyusu. Kadang-kadang perah dapat dua auns jer. Selain dari Pil ASI tuh, beli gak Habatussauda dalam bentuk softgel. Habatussauda ni korang tau la ape kebaikan dia kan, Nabi pun penah bersabda yang Habatussauda tu ubat bagi segala penyakit kecuali maut.


MY NUFFNANG EARNINGS AS AT 23RD JANUARY 2010


Yezza! Got another RM0.25! Hehehehehe.... Dah buleh beli eskrim untuk Adwa dah...

LETS JOIN JAM-PACKED WITH MILO FUZE CONTEST

Want to win iPhone 3GS 32GB or a camera??? It's simple as 1,2,3! Just snap your most creative photos that represent the word 'packed' and there are over RM60,000 prizes to be won!!!! Click the pix below for more details.

I took part in this contest, and using Adwa's pix of course, hehehehe... Here's Adwa's pix holding the milos.... Mama buli Adwa, hehehe sian Adwa.. But he looks really cute wif the bunch of Milo sticks, hehehhe.. Hopefully he'll get shortlisted in top 40 for public votes. And if he do, don't forget to vote for him!!!!
Sodapnyo la monatang Milo nih....Comel tak saya??? 


  
Klik thumbnail gamba Adwa macam kat atas tu untuk tengok dengan jelas


  
Tadaaaa... Gamba Adwa.. Komen je ape-ape.... Klik kat link atas ni... 

Jan 16, 2010

PLAYTIME!!

Credit to Uncle Azraai yang bagi playmat ni kat Adwa ;)


Muka baru bangun tido.....




Tengah layan playmat...

Jan 15, 2010

MENDE-MENDE YANG TAK NAMPAK...

Ape pendapat korang pasal mende-mende mistik ni? Well, ada orang tak caya.. ada yang caya...

Aku cakap pasal nih sebab... Adwa since last week asyik nangih jer... Start kol 6.30pm dia akan melalak cam kene cubit. nangih, nangih dan nangih lagik...Memula ingat dia kembung perut la, pedih kat leher sebab rashes la... Tapi dah 2,3 hari camtu.. Mula la pikir lain kan... Bila abah aku pegi jumpe ustaz mintak air, aha...Ustaz tu pun cakap... Adwa tegur mende kat Taska dia.. and mende tu ikut dia balik umah.... (Adwa pun... Nak beramah mesra tak bertempat anak mama ni...) Esoknyer aku tanya la Azie yang jaga Adwa, baru la dia bukak cite... Yana (pengasuh lain kat Taska) cite memang kat toilet Taska tu ada 'mende' pun... Adwa everytime mandi sure nangih...

So pak mertua aku ada bagi air, sapu-sapu skit kat muka dia, bg dia minum, sekarang dah nampak ok skit, takde la melalak lg dah...

STOP!!! NIH APSAL KALUT SANGAT NIH?????

Seriusly aku memang tak boleh nak tolerate la dengan kekalutan yang melanda kat sekeliling aku nih... Sakit otak tau tak... Beban kerja takde la menension kan aku... tapi... Alahai... Tak boleh ke buat keje dengan tenang dan tak kalut? Buat keje kalut-kalut ni otak pun xleh nak jalan betul. Pastu mana proses keje yang senang tak payah la nak buat jadi susah semata-mata sebab PM menyeru supaya tahun 2010 ni jadik tahun inovasi kan???? Kalau nak buat inovasi bior ler inovasi yang memberi manfaat kat sume orang, bukan menyusahkan orang dan buang masa orang!!!

Sekarang aku dah risau sebab susu badan dah tak banyak, aku pun tak nak la assume ape-ape, tapi aku rasa kekalutan ni menyumbang tak sikit banyak dalam kekangan bekalan susu aku nih. Haih... nih sok kalu kering Adwa nak makan ape? Sape nak jawab?????

Lagi satu aku tak puas hati... Nak rigid sangat nih nape? Peraturan tu dibuat oleh manusia, dan di amalkan oleh manusia gak... Be flexible la sikit.... Nak kuatkuasakan peraturan pun bior ler ada sifat-sifat kemanusiaan sikit, jangan la nak berkira sangat. Ok, aku memang selalu la ada urusan luar, tapi sume urusan melibatkan Adwa. dan aku siap present bukti pun, so ape yang susah sangat?

Nih lagi satu, cuba la bukak kepada otak dan minda tu untuk terima pandangan orang lain, jangan la asyik nak pikir diri sendiri tu betul je. Kalau yer pun nak 'kipas' orang atas, tak payah la menyusahkan orang lain... Ni bukan inovasi nama nya, ni mental torture!


Jan 14, 2010

ABAH ADWA MASAK :D

Aha.... Nih first time nih sejak kawin abah Adwa masak... Masak nasik goreng cendawan + sup ayam... Sedap! Not bad utk orang yang baru nak blajo masak :) tigablasratus markah untuk abah Adwa!!!!


Jan 12, 2010

KELLY CLARKSON - ALREADY GONE

Ada apa dengan already gone? Hayati liriknya...

Remember all the things we wanted
Now all our memories, they're haunted
We were always meant to say goodbye
Even with our fists held high
It never would have worked out right, yeah
We were never meant for do or die...
I didn't want us to burn out
I didn't come here to hurt you now I can't stop...

I want you to know
It doesn't matter where we take this road
Someone's gotta go
And I want you to know
You couldn't have loved me better
But I want you to move on
So I'm already gone

Looking at you makes it harder
But I know that you'll find another
That doesn't always make you wanna cry
It started with the perfect kiss then
We could feel the poison set in
"Perfect" couldn't keep this love alive
You know that I love you so
I love you enough to let you go

I want you to know
It doesn't matter where we take this road
Someone's gotta go
And I want you to know
You couldn't have loved me better
But I want you to move on
So I'm already gone

I'm already gone, already gone
You can't make it feel right
When you know that it's wrong
I'm already gone, already gone
There's no moving on
So I'm already gone
Ahhhh already gone, already gone, already gone
Ahhhh already gone, already gone, already gone
Remember all the things we wanted
Now all our memories, they're haunted
We were always meant to say goodbye...

I want you to know
It doesn't matter where we take this road
Someone's gotta go
And I want you to know
You couldn't have loved me better
But I want you to move on
So I'm already gone
I'm already gone, already gone
You can't make it feel right
When you know that it's wrong
I'm already gone, already gone
There's no moving on,
So I'm already gone

Jan 10, 2010

MAJLIS PERKAHWINAN SURIA HANIE




Amik gambo lepas melantak...Adwa dah layu dah...



 Close up budak yang ngantuk....





Tahta Raja sehari... Pengantin tak sempat jumpe sebab datang awal sangat ;)


Selamat pengantin baru buat kak hanie dan pasangannyer... Moga kekal ke akhir hayat...


ADWA'S FIRST VACATION :D

Adwa's first vacation!!!! Pegi cuti-cuti kat Nilai Springs Golf and Country Club...













Jan 8, 2010

MY FIRST NUFFNANG EARNINGS!


Tadaaa... First earnings tuuuu... Aku nak eksyen jugak dengan menempelkan gambo kat sini walaupun earnings aku tu blom cukup nak beli aiskrim sebatang. Hahahaha....

Jan 7, 2010

YEAY... ABAH BAGI PRESENT KAT ADWA...

Harini pergi Midvalley, saje nak dating ngan hubby sambil tengok wayang. Serius lame dah aku tak tgk wayang sejak ngandung.... Gi nengok cite Avatar sampai ternganga nganga mulut aku (serius, sape dah tengok citer tu sure tau kat scene mana yang buat aku ternganga).


Anyway, Adwa dapat barang baru. Dont get me wrong. Aku ngan huby aku bukan la brand conscious (betul ke aku eja nih) macam sesetengah orang, tapi aku rasa mende nih cambest asbestos jer. Harga pon leh tahan lah... RM200++ gak.. tu pun sebab ada Y.E.S. Kalau tak harga dia dalam 300++.


Ni la hadiahnyer....Baby Rocker cap Fisher Price. Credit to Abah Adwa sebab dia yang belikan.




 Tadaaaa....Rupa bila dah siap pasang ~ credit to Abah Adwa jugaks




Muka tuan punya hadiah agak kurang gumbira sebab lapo. Kuikuikui..... :D



  Siap ada suis 'geli-geli' lagik



Safety 1st....

Jan 4, 2010

OUR 1ST WEDDING ANNIVERSARY

Harini genap dah setahun aku kawin.... Celebrate kat kedai makan biase-biase je, takde candle light dinner ke hape pun. Tapi makan sedap. Ye la, pegi selebret kat tempat  mahal-mahal blom tentu sedap.


"Senyum Adwa..." Abah Adwa tengah menge'test' enpon baru.



Suamiku tercinta.... *wink


Kek yang salah eja... Happy 1st Anninesary.... Ada ka patut....



Mari putun kek.....

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Why Do I Need Supplement?